pesurse.com: Cum e jocul de-a alegerile în PDL

Oficial în PDL e pace şi linişte. Asta aparent… pentru că cei doi pretendenţi la scaunul de preşedinte al PDL se urmăresc unul pe altul prin ţară pentru a atrage de partea lor cât mai mulşi delegaţi la Convenţia Naţională din 14 mai. Colegii de la Gândul ne arată cum stă harta susţinerii celor doi în acest moment:

Pe ce organizaţii se bazează premierul
Imediat după anunţul sprijinului direct pe care Traian Băsescu l-a făcut în favoarea lui Boc, câteva nume grele din rândul oamenilor de bază ai lui Blaga au trecut în tabăra premierului, cele mai grăitoare exemple fiind Ioan Oltean (Bistriţa-Năsăud) şi Mihai Stănişoară (Mehedinţi). Cel care a înclinat balanţa a fost însă şeful PDL Suceava, Gheorghe Flutur. O dată cu trecerea sa de partea lui Boc, Flutur i-a adus premierului nu doar una dintre organizaţiile cu cel mai mare număr de delegaţi (47), ci şi influenţa pe care secretarul executiv o are în toată zona de nord a Moldovei.
Tot 47 de delegaţi vor veni şi din partea Aradului, judeţ asupra căruia Boc nu este însă singurul care ridică pretenţii. În Arad, stabilirea numărului de delegaţi nu este decât începutul luptei, opţiunile urmând a fi împărţite în urma lobby-ului făcut pe de o parte de către primarul Aradului Gheorghe Falcă pentru Boc, iar pe de altă arte de către preşedintele filialei, Gheorghe Seculici, pentru Blaga. De departe cel mai important judeţ pentru pedelişti este Clujul.
Nu mai puţin de 49 de delegaţi vor participa la votul din mai, iar de la toţi se aşteaptă aceeaşi alegere: Emil Boc. Aceeaşi situaţie şi la Prahova, care prin preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, îi va aduce lui Boc 40 de voturi.
Pe cine contează Vasile Blaga
Cu toate acestea, bătălia nu este încă pierdută pentru Vasile Blaga. Cu sprijinul majorităţii senatorilor democrat-liberali, din rândul cărora a strâns 36 de semnături, actualul secretar general se repliază prin oamenii rămaşi fideli: vicepreşedintele Cezar Preda, care va aduce de la Buzău 26 de voturi, vicele Sorin Frunzăverde, care va mobiliza cei 29 de delegaţi, şi Ostaficiuc, şeful de la Timiş, filială importantă ce adună 44 de delegaţi. Deşi Moldova în marea ei parte pare să fi trecut în tabăra lui Boc, de la Iaşi a fost dat deja semnalul de sprijin pentru Blaga, care poate conta pe senatorul Mihaela Popa.
Tot cu Blaga vor merge şi fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, care este preşedinte peste o filială cu greutate. Totuşi, cel mai probabil, Berceanu nu îi va putea aduce lui Blaga toate cele 39 de voturi ale Doljului, întrucât organizaţia este măcinată de un mai vechi conflict între oamenii actualului preşedinte şi cei ai Elenei Udrea şi ai reprezentantului acesteia, deputatul Gelu Vişan. Divizată este şi Constanţa, organizaţie reprezentată de 33 de delegaţi, în timp ce la Sibiu, filială cu 32 de delegaţi, influenţa este împărţită între ministrul Economiei Ion Ariton şi vicepreşedintele Raluca Turcan.
O situaţie similară este şi în Muntenia. Dâmboviţa îşi va împărţi cei 41 de delegaţi între Boc, prin preşedintele Florin Popescu, şi Blaga prin deputatul Gheorghe Albu. În Argeş, este de aşteptat ca liderul filialei, Mircea Andrei, să nu-i poată asigura lui Boc susţinerea tuturor celor 28 de delegaţi, întrucât o anumită influenţă păstrează şi vicele Cristian Boureanu, care mizează pe Blaga. Situaţia se complică şi mai mult în privinţa Capitalei. Odată cu previzibila înlăturare a lui Bogdan Cantaragiu de la cârma organizaţiei Sectorului 1, căruia i s-a netezit calea spre excluderea din partid, susţinerea lui Blaga a fost redusă la două filiale. Din totalul celor 156 de delegaţi cât strânge în total Bucureştiul, Blaga va conta pe cei 25 de delegaţi conduşi de preşedintele de la Sectorul 4, Romeo Raicu, şi probabil pe cei 26 de delegaţi ai primarului Sectorului 6, Cristian Poteraş.
Per total,1408 pedelişti vor fi chemaţi în 14 mai să decidă soarta partidului. Dintre aceştia, 929 urmează să fie stabiliţi nominal de către colegiile directoare judeţene.
La fel ca la precedentul congres, numărul delegaţilor aleşi ai filialelor a fost stabilit în funcţie de numărul de voturi aduse şi de procentul înregistrat de fiecare organizaţie în parte la ultimele patru scrutine.
Grupul „reformiştilor”, invitat în tabăra lui Boc
După ce şi-a anunţat intenţia de a veni cu o moţiune separată pentru şefia partidului, grupul reformiştilor format din europarlamentarii Cristian Preda, Monica Macovei şi deputatul Sever Voinescu este curtat din ce în ce mai intens de tabăra premierului Boc. La câteva zile după invitaţia făcută de către şefa PDL Bucureşti, Elena Udrea, care a declarat că îi aşteaptă pe cei trei să sprijine moţiunea lui Emil Boc, vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, lansează un nou apel. „Chiar dacă au existat opinii diferite pe parcursul timpului, alăturarea grupului Macovei-Preda-Voinescu la platforma premierului Boc ar genera un dublu câştig politic. Pe de o parte, ar duce la un proiect de modernizare realistă şi de perspectivă pentru PDL; pe de altă parte, ar aduce un plus de forţă şi un semnal de unitate pe o moţiune cu sens reformist care implică tot activul de partid – preşedinţi de organizaţii, primari şi consilieri locali”, a precizat, pentru gândul, Raluca Turcan.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: