Daniel Daianu: Chiar daca iesim din recesiune, ramanem in criza

Chiar daca autoritatile au dreptate ca Romania a iesit din recesiune la sfarsitul lunii martie, tara noastra va ramane in criza, avand in vedere ca modelul de crestere economica este adevarata problema, este de parere fostul ministru al Finantelor Publice, Daniel Daianu.

„De abia in mai stim daca am iesit din recesiune. Este un joc de imagine, pur si simplu. Cei de la Putere vor sa spuna ca am iesit, cei din Opozitie ca nu am iesit. Nici nu ai cum sa faci o astfel de declaratie pana ce Institutul de Statistica nu va da datele.

Ultimul trimestru din 2010 este irelevant. Ce-mi sunt 0,1 la suta fata de -0,1 la suta. Au dreptate cei care spun ca eram in marja de eroare. Cel mult, poti sa spui ca se pare ca s-a stabilizat economia, in sensul ca nu mai scade”, a precizat Daniel Daianu.

Din punctul sau de vedere, pentru a iesi din criza, trebuie imbunatatita colectarea de taxe si impozite, absorbite fondurile europene masive puse la dispozitia Romaniei si, nu in ultimul rand, cautat un model alternativ de crestere.

„Sunt unele semne ca am iesit din recesiune. Constructiile nu si-au revenit, serviciile sufera, consumul populatiei la fel. Din aceste puncte de vedere, mai ales intr-o economie unde consumul detine atat de mult, ti-ar indica faptul ca revenirea va fi foarte anevoioasa.

Semnele bune sunt legate de export, intr-adevar. Insa, n-are sens pana in mai, cand se vor da datele, sa se faca asemenea declaratii. E o disputa. Eu inteleg ca este o lupta politica, dar te joci cu datele statistice”, a completat Daianu.

sursa: Byz.city.ro

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: