Vozganian: Cum mostenirea liberala a salvat guvernul pedist

Iata ca, dupa Grecia si Irlanda, Portugalia, nemaiputand rezista presiunilor legate de datoria publica, a decis sa ceara sprijinul mecanismului de ajutor financiar al Uniunii Europene. Cum se explica faptul ca toate aceste tari au riscat incapacitatea de plata si Romania, desi a trecut prin contractii economice severe, a evitat o astfel de situatie? Ei bine, tocmai datorita mostenirii lasate de Guvernul liberal careia guvernarea actuala, in loc s-o defaimeze in fel si chip, ar trebui sa-i fie recunoscatoare.

La sfarsitul anului 2009, datoria suverana a Portugaliei era de 76% din PIB,continuand sa urce amenintator, iar a Greciei de 126,8 % din PIB. Expuerea Irlandei, datoria garantarii creditelor bancare, era de ordinul a sute de  milliarde de euro. Prin comparatie, datoria publica totala a Romaniei, la sfarsitul anului 2008, era de doar 13,3% din PIB! In perioada 2004 – 2008, fata de crestere a PIB, in echivalent euro, de peste 200 %, datoria publica a scazut de la 18,8% la 13,3%. Datoria externa publica era, in 2008, de numai 6% din PIB! In acest fel, Romania avea, dupa Letonia, cea mai mica datorie publica in Uniunea Europeana. Acesta a fost motivul pentru care Romania a putut sa-si gestioneze intr-un mod relativ onorabil datoriile, nefiind pusa in situatia de a fi in incapacitate de plata fata de creditorii sai.

Datorita proastei guvernari, insa, Romania risca sa intre in incapacitate de plata fata de cetatenii sai, Daca fata de ceilalti creditori, Guvernul nu ar fi putut lua masuri unilaterale de reducere a datoriei, fata de proprii cetateni a facut-o : a redus salariile si a crescut impozitele. Ar fi redus, in inconstienta sa, si pensile dar Curtea Constitutionala nu i-a permis.

Chestiunea e ca datoria publica urca vertiginos, de la 13,3% din PIB in 2008, la 33% in 2010 si, probabil, la 40% in 2011. Daca noi am fi lasat o astfel de datorie in PIB, cu eforturi de refinantare de cca 20 mld euro/an si cu dobanzi, speze si alte comisioane direct platibile din bugetul de stat de peste 3 miliarde de euro, Romania ar fi urmat exemplul Greciei si al Portugaliei Numai ca, nefiind in zona euro, noi nu am fi gasit mecanisme financiare sa ne sara in ajutor.

Asadar, domnule Boc, mai gandeste-te odata, atunci cand defaimezi mostenirea liberala. Mai bine zi-i bogdaproste. Si cere, de pe acum, iertare celor care iti vor urma. Si, bineinteles, romanilor care vor plati oalele sparte.

sursa: Vozganian blog

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: