Analiză. Ce ne pregăteşte Boc pentru 2012: „Să PeDeLaţi bine!”

Strategie de îndulcit electoratul sau va dudui din nou economia în 2012 ? Aceasta este întrebarea care se ridică aruncând o privire peste planurile Cabinetului Boc amânate cu bună ştiinţă pentru anul următor. Majoritatea măsurilor promise de Executivul portocaliu vor fi cel mai probabil percepute ca pozitive de cetăţeni. Dar cu ce efecte pentru viitor şi cu ce costuri pentru următoarea guvernare ?

Istoria recentă dovedeşte că răspunsurile la asemenea întrebări, ştiute sau nu, nu contează şi nu îngrijorează pe nimeni în campaniile electorale. Dăm oricât şi orice, de la găleţi la biciclete, doar doar or uita profesorii de salariile tăiate, medicii de spitalele închise şi pensionarii de austeritate. Acestea sunt de fapt şi motivele de îngrijoare exprimate cu perdea de preşedintele Traian Băsescu în interviul de miercuri seară de la TVR.  „Să fiu foarte sincer, este aceeaşi îngrijorare pe care o am şi eu. Din acest motiv am insistat mult, şi Guvernul a fost de acord, ca de altfel şi BNR, ca perioada premergătoare anului electoral 2012 s-o acoperim cu un acord cu FMI şi cu UE, un acord care să aibă incluse în obligaţiile pe care ni le asumăm exact procesele de reformă care trebuiesc continuate”, a afirmat şeful statului.

Temerea sa este întemeiată pe de-o parte pentru că PDL n-a mai sărit de mult de 20%  în sondajele de opinie, ceea ce-l face vulnerabil în faţa tentaţiei de a oferi atenţii alegătorilor şi de a uita de continuarea reformelor,  iar pe de altă parte pentru că Traian Băsescu însuşi are experienţa campaniilor câştigate şi datorită pomenilor electorale, fie ele sub formă de legi sau ambalate în pungi de mălai (ex: promulgarea legii dublării salariilor profesorilor).

Cât priveşte încăpăţânarea lui Emil Boc de a nu renunţa la postul de premier, ea nu pare a fi izvorâtă neapărat dintr-o sete de putere de nestăpânit, ci mai degrabă din spaima că partidul ar putea ajunge în opoziţie, acolo unde preşedintele de azi şi de mâine al PDL va fi jertfit cu prima ocazie după modelul Petre Roman. Aşadar, ca să-ţi salvezi pielea şi partidul, ce altceva rămâne de făcut decât să aduci salariile bugetarilor acolo unde au fost cândva, să tai panglici la nişte kilometri de autostrăzi (ce contează că ai promis o mie ?) şi să scazi CAS-urile ca să se simtă şi privaţii băgaţi în seamă.

Mai contează că după 2012, mândrii posesori de biciclete portocalii vor da liniuţe pe uliţa satului pe stomacul gol, căci tot ce-a fost de dat s-a dat în campanie ? Ar fi culmea ca după ce ai cumpărat o pâine din magazin să mergi înapoi la vânzător şi să pretinzi că banii plătiţi sunt în continuare ai tăi.

La urma urmei, e un troc cinstit: ţi-am dat bicla, mi-ai dat votul. „Să PeDeLaţi bine !”

sursa: Realitatea

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: