pesurse: O crimă politică premeditată: înghiţirea PNŢCD

La început au fost doar zvonuri. Acum avem și confirmări oficiale: epigonii lui Maniu și Mihalache dau istoricul partid PNŢCD pe mâna lui Gabriel Oprea. La rând așteaptă PD-L.

Zvonul nu a fost doar zvon

În urmă cu două luni în mediile politice a început să circule zvonul privind o apropiere între PNȚCD și UNPR. Câteva zile mai târziu a început să se vorbească chiar și despre o fuziune între cele două partide. Zvonul s-a dovedit a nu fi un simplu zvon. Deja în Argeș s-a semnat un protocol de colaborare între filialele județene ale celor două grupări politice, iar liderul PNȚCD Argeș, Iulian Prunaru, declara presei locale că protocolul ar urma să se extindă și la nivel central. În urmă cu o lună, viceliderul țărăniștilor din Timiș, Viorel Sasca (mâna dreaptă a lui Gheorghe Ciuhandu), recunoștea cu jumătate de gură că există discuții privind varianta colaborării cu UNPR, dar „nu s-a luat încă o decizie”.

Liderii recunosc doar colaborarea la alegerile locale

Pentru a afla direct de la sursă care este situația, Cotidianul.ro i-a contactat pe liderii de la centru ai UNPR și PNȚCD. Deputatul Marian Sârbu (UNPR) ne-a precizat că nu s-a discutat nimic despre fuziune. A recunoscut însă colaborarea pentru viitoarele alegeri locale. „Vom colabora cu PNȚCD la viitoarele alegeri locale. În acest sens vor fi semnate protocoale între filialele județene ale celor două partide”.

În ceea ce privește președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, și acesta a negat varianta fuziunii. „Sunt câțiva dilii din partid, prin Ardeal care scriu astfel de chestii pe internet și presa le preia. Nu neg, sunt în teritoriu membri de-ai noștri care ar vrea fuziune, dar sunt puțini”. Totuși Pavelescu ne-a spus mai multe decât Sârbu. „S-a decis o colaborare pentru alegerile locale din 2012. Vom merge pe liste comune cu UNPR. Este necesar acest lucru pentru că noi nefiind partid parlamentar, nu vom putea avea oameni în secțiile de votare. În plus, la localele din 2008, noi nu am reușit să depunem candidaturi decât pentru 17% din funcțiile eligibile. Deci, este un motiv în plus ca să mergem pe liste comune”, a declarat Pavelescu.

Se pregătește înghițirea PNȚCD de către PDL

Chiar dacă de la liste comune la fuziune nu mai este decât un singur pas, totuși, în perspectiva alegerilor parlamentare, noua grupare rezultată nu are șanse să treacă pragul electoral. Însă o eventuală (iminentă susțin anumite voci) fuziune trebuie privită și din alt unghi: înghițirea noii grupări de către PDL. Există (cel puțin) două semnale în acest sens. Întrebat recent la Pitești ce relații va avea partidul cu PDL, Aurelian Pavelescu a precizat: „Sunt discuţii serioase la nivel înalt, dar se aşteaptă conferinţa de alegeri a democrat-liberalilor”.

Mult mai multe aflăm însă de pe site-ul PDL Călărași. Iată ce scrie aici: „În urma coalizării partidelor din Opoziţie şi realizarea Uniunii Social Liberale (USL), PDL Călăraşi este pe cale să realizeze, alături de UNPR şi PNŢCD, o construcţie politică ce ar putea să se numească fie Alianţa pentru Călăraşi fie Alianţa Populară pentru Călăraşi. Preşedintele organizaţiei municipale Călăraşi a PDL, Georgel Muşat, spune că s-a realizat şi un document care va fi semnat de preşedinţii celor trei organizaţii de la Călăraşi: Stelian Fuia (PDL), Nicolae Dragu (UNPR) şi Costinel Milescu (PNŢCD)”.

Un sacrilegiu: pozele lui Maniu și Coposu lângă cele ale lui Boc și Băsescu

Dacă se va ajunge la o eventuală înghițire a PNȚCD de către PDL, primul beneficiu al grupării din Modrogan ar fi acela că va deveni un partid cu „pedigree”. PDL va avea astfel o legitimare creștin-democrată în plus, va avea un „trecut” nou. În panoplia liderilor vor apărea și portretele lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu. Cum vor arăta aceste portrete lângă cele ale lui Traian Băsescu și Emil Boc, ne vine greu să ne imaginăm.

În al doilea rând, chiar dacă la ora actuală PNȚCD este creditat cu 1 – 1,5% din preferințele electoratului (cam tot pe acolo este și UNPR), cei din PDL consideră că ar putea să-și mai peticească pierderile proprii, mai ales în zona Ardealului. În 2012, pentru PDL, orice vot în plus va conta enorm în contabilitatea alegerilor. Nu în ultimă instanță, prin înghițirea PNȚCD se rezolvă un deziderat mai vechi a FSN-ului din 1990, eliminarea partidelor istorice.

Precedentul PSDR și eșecul înghițirii PNL

La începutul anilor \’90, atotoputernicul de atunci FSN (formațiune din care făceau parte și mulți dintre liderii PDL, inclusiv Traian Băsescu) intenționa să scape de principalele partide de opoziție, adică cele istorice: PNȚCD, PNL și PSDR. Nu s-a reușit. „Veriga mai slabă” a partidelor istorice, PSDR a dispărut în 2001, prin înghițirea de către PDSR. Formațiunea condusă de Ion Iliescu și Adrian Năstase avea nevoie de blazonul social-democrat al PSDR, care, în 2000 era în aceiași situație a PNȚCD din ultimii ani. Prin fuziunea prin absorbție dintre PDSR și PSDR, a rezultat în 2001 actualul PSD. O denumire pe care social-democrații au mai avut-o în perioada interbelică.

Următorii pe listă au fost liberalii. Și aici s-a încercat eliminarea acestui partid istoric de pe scena politică prin fuziune. O mișcare ce trebuia să înceapă în vara anului 2005, după anunțata demisie a premierului Tăriceanu și organizarea de alegeri parlamentare anticipate. Aflat la Bruxelles, Tăriceanu a aflat despre planurile secrete ce urmau să fie puse în aplicare în urma demisiei sale și a organizării anticipatelor, și a renunțat să mai demisioneze. Din acest moment, liberalii „programați” să facă pașii spre fuziune (gruparea Stolojan-Flutur-Valeriu Stoica), au format grupul „dizident” care ulterior a format PLD și care în 2007 a fuzionat cu PD, pentru a lipii de numele democraților și particular „L” de la liberalism.

Acum după eșecul scoaterii de pe scena politică a PNL, a venit rândul să se încerce cu PNȚCD. Chiar dacă acest partid mai există mai mult doar cu numele. Oricum, eventuala eliminare a PNȚCD de pe scena politică reprezintă – chiar și numai din considerente istorice – reprezintă, conform unor veterani țărăniști, „o crimă politică premeditată”.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: