Revenirea economică, sub semnul întrebării: Retailul scade puternic

Şansele ca economia să treacă pe plus în primul trimestru din 2011 sunt tot mai mici, în condiţiile în care românii au cumpărat mai puţine alimente, băuturi şi carburanţi în ianuarie-martie faţă de perioadă similară a anului trecut, volumul cifrei de afaceri din retail reducându-se cu 5,6%.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în vânzările de alimente, băuturi şi tutun cu o reducere de peste 10%, în timp carburanţii au marcat o scădere de până la 6%, iar vânzările de produse nealimentare cu până la 2,4%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).s

Pe de altă parte, în martie, faţă de luna anterioară, afacerile din comerţul cu amănuntul au urcat cu 18,6% că serie brută, pe fondul creşterilor înregistrate la vânzările de carburanţi pentru autovehicule (+24,7%), la cele de produse nealimentare (+18,6%) şi la vânzările de alimente, băuturi şi tutun (+14,9%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea a fost de numai 0,8%, datorită majorării vânzărilor de carburanţi (+3,3%) şi a celor de produse nealimentare (+1,8%), în timp ce vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,1%.

Tot în luna martie, de această dată în comparaţie cu luna similară a anului trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul s-a diminuat cu 4,8% că serie brută şi cu 5,8% ca serie ajustată. Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun s-au redus cu 11,9% ca serie brută, iar cele de produse nealimentare au scăzut cu 1,4%. În acelaşi timp, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule a scăzut cu 2,1% că serie ajustată, dar a rămas la acelaşi nivel ca serie brută.

sursa: ImpactNews

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: