la interval de mai puțin de 10 zile, două case de sondaj și-au publicat ultimele sondaje, practic înainte de startul campaniei oficiale a alegerilor parlamentare.
Problema este că rezultatele celor două sondaje diferă substanțial.
Sondajul IMAS, realizat pentru un post de radio relativ ostil PSD, oferă următoarele rezultate:
Este pentru a doua lună consecutiv în sondajele IMAS când PNL „ia fața” PSD-ului, dar scorul nu este menit să entuziasmeze – undeva la 25%, adică exact acolo unde, în majoritatea sondajelor, PNL se afla și acum două luni, adică înainte de Propulsarea lui Rareș Bogdan în fruntea listei de europarlamentari ai Partidului Național Liberal. PNL nu câștigă „prin el însuși” ci prin scăderea adversarului; nu mai puțin, câștigă.
Oricum sunt rezultatele IMAS, confirmate, pot oferi o bază pentru formarea unei alianțe care, după alegerile parlamentare de anul viitor, să răstoarne PSD/ALDE de la putere (PNL+Alianța 2020+PMP: un nucleu dur undeva la 46-47%, capabil prin atragerea a încă unui aliat parlamentar să formeze guvernul), alianța actualmente la cârma țării neavând decât cca 33%.
Dar sondajul IMAS este contrazis vehement de sondajul CURS, efectuat la comanda unui site de știri relativ favorabil alianței la putere, ale căror cifre diferă mult de cele ale IMAS:
În sondajul CURS, PSD încă (încă!) trece de 30%, iar PNL nu atinge 25%: Vestea bună fiind că, chiar și în sondajul CURS, alianța (teoretică) a partidelor ostile guvernării actuale depășește ușor totalul procentelor actualei guvernări: PNL+Alianța+PMP=42% în timp ce PSD+ALDE=41%;
Evident, ambele calcule privind situația taberelor politice mari nu țin seama de UDMR (aliatul actual al PSD, greu de dislocat deoarece a primit din partea PSD aproape tot ce și-a dorit) și Pro-România (pe Vicor Ponta îl văd mai degrabă mai apropiat de PSD decât de PNL, orice ar zice Ponta în acest moment).
Datorită restricționărilor drastice imnpuse de Legea electorală, presupun că partea mai vizibilă grafic a campaniei a devenit amintire, de acum mai important va fi contactul direct cu alegătorii, cel realizat prin intermediul mitingurilor și al mass-media. În acest context, publicarea acestor sondaje face parte, practic, din propaganda electorală a unora și a altora.
PS ținând seama de cuvenit marjă de eroare (+/- 2,7%), ambele sondaje dau dreptate aproximărilor mele de acum două luni.
Cu alte cuvinte, sunteți pe muchie de cuțit. Cred că acum atât PSD cât și PNL sunt în situația lui Hamlet, cu deosebirea că nu mai țin în mână craniul atunci când se întreabă sentențios – A fi, sau a nu fi?. Fiecare din cei doi competitori se plimbă înfrigurați, cu sondajele în mână și se întreabă la fel – A fi, sau a nu fi? Răspunsul fiecăruia este diferit. În timp ce liberalii și-au adus drept Căpitan de Oaste, un vajnic luptător din mass-media – Rareș Bogdan, preopinenții au ales altă cale – Mobilizarea întregii Moldove pentru a-i determina pe moldoveni să vină la Iași pentru a spăla umilința la care Dragnea a fost supus recent. Oare care va câștiga? Apropos, aud vești surprinzătoare despre Rareș Bogdan… Este adevărat că a decis să se pună rău cu cadrele militare, active și în rezervă? Oare Rareș știe cam câți luptători cu votul în mână pot mobiliza fostele cadre militare? Am o rugăminte la dv. – dați-mi de știre că pe Rareș l-a luat gura pe dinainte, căci altfel va fi mare păcat de PNL. Cu stimă, un votant constant al PNL!
ApreciazăApreciază
Nu cunosc faza. Dar are o obsesie cu pensiile speciale. Parțial (din punctul meu de vedere, dar poate eu sunt subiectiv deoarece am susținut niște pensii speciale) greșește. Dacă este vorba de pensiile din armată, atunci a ieșit pe arătură rău de tot.
ApreciazăApreciază
Mulțumesc pentru răspuns. Știu că Rareș, în această perioadă este foarte ocupat, dar poate că îl puteți prinde, intr-o pauza, la o cafea și vă rog să îi aduceți aminte că o arătură de calitate, garantează o recoltă bună (apropos, de ieșirea sa pe arătură). Cu stimă!
ApreciazăApreciază
nu am întâlniri cu conducerea partidului, iar cu RB nici nu mi-aș dori să am întâlniri. Motive personale.
ApreciazăApreciază