Dragnea: PDL ar vrea să desfiinţeze nu numai judeţele, ci şi 300 de localităţi unde conduce opoziţia

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, spune că ideea „năstruşnică” a PDL privind reorganizarea poate „răvăşi” România, deoarece va duce la centralizarea deciziei, nu la descentralizare,şi a acuzat PDL că în afară de judeţe vrea să desfiinţeze şi 300 de localităţi unde primari ai fi ai opoziţiei.

Această idee năstruşnică, dacă va fi pusă în practică, există riscul să răvăşească toată România. Vor fi greutăţi foarte mari şi costuri foarte mari pentru fiecare cetăţean. Eu nu atac ideea în sine, ci faptul că se grăbeşte acest proces. Este un proces extrem de complicat. De fapt, este cel mai complicat posibil proces administrativ. În momentul în care modifici organizarea teritorial-administrativă, vorbim de modificarea tuturor actelor de identitate pentru 20 şi ceva de milioane de persoane, a actelor de proprietate. Şi ştiţi cât de complicată este procedura şi cât de încurcate sunt căile Domnului la cărţile funciare. Certificate de înmatriculare, permise de conducere şi aşa mai departe… Să ne gândim la toate societăţile comerciale care vor fi obligate să-şi schimbe toate actele de identificare şi toate documentele de identificare”, a spus Dragnea într-o conferinţă de presă.

Vor fi costuri foarte mari pentru bugetele locale şi vor fi costuri şi pentru bugetul central, dar şi pentru persoane. Au apărut nişte calcule – între 6 şi 8 milioane. Nu ştiu cât sunt de reale, pot fi mai mici dar pot fi şi mai mari. Dar pe lângă costul pentru fiecare cetăţean, există riscul să apară un haos generalizat”, a avertizat el.

Social-democratul a acuzat puterea că vrea să desfiinţeze nu numai judeţele, ci şi 300 de localităţi unde conduce opoziţia. „Am mai auzit ceva aseară – dar n-am verificat – că nu vor numai umflarea acestor judeţe, ci şi desfiinţarea a 300 şi ceva de localităţi. Bănuiesc că nu e greu de gândit cam ce coloratură politică vor avea localităţile pe care vor să le desfiinţeze”, a mai arătat şeful CJ Teleorman.
Dragnea spune că înfiinţarea unor judeţe foarte mari va duce la centralizarea deciziei. „S-a vorbit despre faptul că acest proces va duce la descentralizare. Doamne, iartă-mă! Este o centralizare. În momentul în care o structură se depărtează de cetăţean, asta înseamnă că apropii de centru. Reducere a birocraţiei? Nu e adevărat. În momentul în care se discută că la nivel de judeţ, actualel prefecuturi judeţene să se transforme în oficii prefecturale, instituţiile deconcentrate ale ministerelor, care sunt 40-50 la fiecare judeţe să rămână dar să fie filiale ale unor structuri nou apărute, regionale, asta înseamnă un nivel birocratic în plus şi că numărul de personal se măreşte”, a susţinut Liviu Dragnea.

sursa: Realitatea


Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: