Mediafax – Ungaria avertizează că planul de reorganizare administrativă a României ar modifica harta etnică

Proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice, afirmă vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI.

Proiectul de reorganizare administrativă reprezintă o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania, a declarat Semjen.

Vicepremierul ungar a subliniat că au mai existat planuri de acest fel şi că este greu de spus cât de serioase erau în contextul politic „furtunos”.

„Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică”, subliniază Semjen.

Potrivit vicepremierului ungar, planul reaminteşte de măsurile antimaghiare din vreamea regimului Ceauşescu, când regiunea autonomă Mureş a fost desfiinţată. Poziţia Ungariei este că, indiferent dacă vor fi operate aceste modificări, „realitatea” Ţinutului Secuiesc trebuie respectată, adaugă vicepremierul ungar.

Conform lui Semjen, dacă planul PDL de fuzionare a actualelor judeţe va fi implementat, proporţia etnicilor maghiari în noile unităţi administrative ar scădea dramatic.

sursa: Departamentul de comunicare PNL

Etichete:, ,

2 comentarii pe “Mediafax – Ungaria avertizează că planul de reorganizare administrativă a României ar modifica harta etnică”

 1. tesoruccio49 16 iunie 2011 la 3:32 PM #

  PDL se joaca cu focul pentru a ramane la putere!
  Un razboi civil ne mai lipseste ,cain rest avem de toate!
  Dupa parerea voastra cine are interesul sa existe conflicte interetnica in Romania?

  Apreciază

  • Gondolin 16 iunie 2011 la 4:16 PM #

   nimeni. Conflicte nu doreste nimeni (conflicte reale) dintre fortele poltice responsabile. Ceea ce nu inseamna ca, din greseli reciproce, nu ar putea sa apara conflicte inter-etnice. Tocmai la asta este buna batrana doamna Politica, sa gasesca solutii rationale acceptabile la probleme care uneori sunt irationale (afective).

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: