Econtext: Tinutul SEcuiesc, dezavantajat de varianta regionalizarii in 16 judete!

Proiectul UDMR de reorganizare a Romaniei in 16 regiuni din dezvoltare, printre care si Tinutul Secuiesc, este total anti-maghiar! Da, ati citit bine, anti-maghiar!

Proiectul UDMR de a contura Romania in 16 regiuni de dezvoltare are efecte profund negative asupra Tinutului Secuiesc. Iar acest lucru este vizibil daca analizam impactul recesiunii asupra regiunilor de dezvoltare.

Econtext.ro va prezinta in continuare o analiza asupra modului in care au fost afectate regiunile de dezvoltare ale Romaniei de catre recesiune.

Mai exact, va prezentam doua variante. Prima varianta vizeaza impactul recesiunii asupra celor opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei.

A doua varianta analizeaza impactul recesiunii asupra celor 16 regiuni, dupa modelul UDMR de impartire administrativa a tarii. Practic, vom vedea evolutia economiei din aceste regiuni in timpul recesiunii. Mai exact, de la inceputul anului 2009 (cand se considera ca a inceput recesiunea) si pana la inceputul acestui an (cand se considera ca s-a terminat recesiunea).

Tinutul Secuiesc, autonom = saracie lucie

Iar prima concluzie este uluitoare. In viziunea UDMR cu 16 regiuni de dezvoltare, cea mai mare scadere economica in timpul recesiunii a fost inregistrata de Tinutul Secuiesc!

Da, Tinutul Secuiesc a fost cel mai slab protejat in fata crizei, intrucat este printre cele mai sarace zone din Romania. Iar recesiunea a ravasit si mai mult putina activitate economica din cele trei judete ale secuilor (Mures, Harghita, Covasna).

Astfel, economia din Tinutul Secuiesc a consemnat un declin de 5,5% din 2009 si pana in 2011. Este cea mai mare scadere din toate cele 16 regiuni propuse de UDMR! In lei, valoarea economica a Tinutului Secuiesc a scazut de la 20,85 de miliarde de lei in 2009, pana la 19,7 miliarde de lei in 2011.

Sa mai spunem ca in varianta UDMR, cel mai mult de profitat de pe urma recesiunii a avut-o regiunea Arges-Dambovita-Prahova, unde economia a crescut cu 7,5% din 2009 si pana in 2011. Doua cauze stau la baza acestui salt: Dacia si Petrom.

Dar iata harta cu evolutia economica in toate cele opt regiuni de dezvoltare in timpul recesiunii:

Tinutul Secuiesc, ca parte din regiunea Centru = dezvoltare, bogatie

In schimb, in varianta cu opt regiuni de dezvoltare, Tinutul Secuiesc ar fi mult mai bine protejat si ar inregistra performante economice mai bune. Ceea ce inseamna aer pentru populatia din acele judete. In varianta cu opt regiuni, in care Tinutul Secuiesc ar face parte din regiunea de dezvoltare Centru, secuii ar fi uniti cu Brasov, Alba si Sibiu, trei judete bogate.

De altfel, zona Centru, in varianta cu opt regiuni, a rezistat mult mai bine recesiunii, consemnand chiar un avans economic. Ce-i drept, un avans economic de doar 0,1%, dar un avans. Si in plina recesiune!

De altfel, avansul ar fi fost mai puternic, dar a fost franat de declinul din judetele Tinutului Secuiesc. Practic, realizarea regiunii Centru ar fi un balon de oxigen pentru Tinutul Secuiesc, care s-ar integra in proiecte de dezvoltare alaturi de judete bogate.

Dar UDMR doreste exact opusul, fara a avea vreun argument solid. Enclavizarea nu conduce decat la saracie! Economia este realizata prin conexiuni. Iar ceea ce vrea UDMR inseamna exact izolare, enclavizare.

Mai mult, proiectul UDMR de a reorganiza administrativ Romania in 16 regiuni de dezvoltare are impact dezastruos la nivelul intregii tari, dupa cum a aratat Econtext intr-un articol recent. (si care poate fi vizualizat aici.).

Sa mai spunem ca in aceasta varianta, tot regiunea in care se afla judetele Prahova si Arges a avut cea mai mare crestere a economiei, in ciuda recesiunii. La polul opus, cel mai drastic declin a fost raportat in regiunea Sud-Vest, care contine judetele Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt, Dolj. In acesta regiune, economia a pierdut aproape cinci procente in urma recesiunii.

Dar iata harta cu evolutia economica in toate cele 16 regiuni de dezvoltare in timpul recesiunii:

CONCLUZII

Reorganizarea Romaniei in 16 regiuni de dezvoltare are efecte negative asupra Tinutului Secuiesc. Tinutul secuilor a fost cel mai afectat de recesiune din toata tara, a consemnat cel mai mare declin al economiei.

In plus, inainte de recesiune, Tinutul Secuiesc a fost printre ultimele regiuni la dezvoltarea economica (o analiza despre evolutia economica a regiunilor inainte de criza poate fi vizionata aici.).

Mai exact, a fost pe penultima pozitie (din cele 16 regiuni de dezvoltare, in varianta UDMR) in privinta cresterii economice. Asadar, declin puternic, creste extrem de slaba. Aceasta este definitia Tinutului Secuiesc! Si atunci, puteti fi de acord cu impartirea adminsitrativa propusa de UDMR?

sursa: Econtext

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: