Vosganian: Sublimul democratiei romanesti: Traian Basescu negociaza cu sine insusi

In cadrul discutiilor de la Palatul Cotroceni a aparut limpede faptul ca tensiunile din mediul politic sunt prea mari ca sa se mai poata evita un deznodamant abrupt, spectaculos.

Presedintele a acuzat liderii opozitiei de iresponsabilitate pentru ca au refuzat compromisul propus de dansul si au adus, in schimb, o agenda care include alegeri anticipate pentru la toamna. Eu spun ca presedintele se grabeste cu calificativele si ca joaca sa de-a imaginea publica e un lux pe care nu ni-l mai putem permite.

In fapt, ce compromis propune presedintele? Din cate stiu eu, un compromis – ceea ce nu e, in sine un lucru rau – presupune ca fiecare vine cu propriile teme si cu propriile solutii si, in cadrul dialogului, ele se armonizeaza. De data asta, insa, avem de-a face cu o propunere de compromis cu totul nastrusnica. Presedintele nu propune o armonizare intre temele sale si cele ale opozitiei, ci propune o reformulare a propunerilor sale, ignorandu-le complet pe celelalte. Adica, de fapt, face concesii cu sine insusi, negociaza cu sine insusi, mai lasa de la el, pentru el. Temele ar fi, in viziunea prezidentiala: parlament unicameral si reorganizarea administrativa in opt judete; iata ca eu renunt la parlament unicameral si voi acceptati reforma administrative. Ce bun presedinte sunt eu, ce intelegator, cat de mult tin la linistea tarii, la armonia politica etc.etc.

Comedia e deplina. Presedintele inventeaza doua teme si le considera coordonatele dezbaterii publice, alfa si omega. In fapt, ceste doua propuneri nu sunt altceva decat niste nazbatii care  au doar rolul de a arata cat de mare e batjocura actualilor guvernanti fata de propriul popor. Conducatorii care au preferat parlament unicameral, in istoria romanilor, au fost  trei dictatori: Carol al II-lea, Gheorghiu Dej si Nicolae Ceausescu. Daca Traian Basescu vrea sa se aseze in aceasta glorioasa galerie, e treaba lui. Noi avem, scuzati,  cu totul alta treaba.

Cat despre regionalizare, dezbaterea ultimei saptamani arata cat de imatura e clasa politica romaneasca si cat de firava cultura noastra civica. Imaginati-va ca discutam o tema despre care Guvernul nu a prezentat nici un fel de document. Cum se va face tranzitia de la patruzeci si doua de judete la opt, ce responsabilitati vor avea noile consilii judetene fata de acestea de acum, ce modificari privind defalcarea impozitelor vor fi facute pentru a asigura cresterea rolului primariilor, cum se va impaca pastrarea unui procent mai mare din impozite la administratia locala cu procesul de consolidare fiscala, cum se vor asigura serviciile autoritatilor judetene catre populatie, cata vreme judetele vor fi mari cat Republica Moldova etc,etc. Habar n-avem de toate astea, discutam ca orbetii, ba, culmea culmilor, presedintele ne mai propune si un compromis in care negociaza proiecte inca nescrise si care nu exista decat in cateva minti infierbantate.

O sa ne smintim, precum eroii lui Panait Istrati, cand ciulinii Baraganului o luau la vale, purtati de vanturile uscate. Estimp, produsul intern brut, in ultimii doi ani, s-a redus, in termeni reali, cu vreo 9% din PIB, ceea ce inseamna vreo 12 miliarde de euro, iar datoria publica a crescut cu vreo 20%, ceea ce inseamna peste 25 miliarde de euro. Cat am saracit si cat ne-am indatorat inseamna, la un loc,  aproape patruzeci de miliarde de euro, adica mai toate veniturile bugetare pe un an intreg. Sau tot PIB-ul Romaniei din anul 2000. Multi ani de aici inainte va trebui sa platim cam 2 miliarde de euro pe an pentru prestatia lamentabila a guvernului PD. Si asta fara ca datoria sa scada.

Dar, fireste, iresponsabilii suntem noi, cei din opozitie. Ca vrem alegeri anticipate. Ca nu asteptam sa puna PD opt sefi interimari de judete, un fel de satrapi portocalii care sa supravegheze alegerile locale. Ca nu dorim introducerea votului prin corespondenta, ca sa transformam alegerile parlamentare intr-un fel de posta a redactiei. Ca nu-i lasam sa mai prade, sa indatoreze si sa masluiasca dupa pofta inimii. Responsabili si iubitori de tari sunt, in schimb, cei care au scazut tot ce trebuia sa creasca, adica PIB-ul, investitiile, ocuparea, veniturile, si au crescut tot ce trebuia sa scada, adica datoriile, deficitele, inflatia, somajul. Sunt curios sa stiu si eu care e dictionarul in care definitiile astea se fac stand in cap si privind lumea invers.

Si inca ceva, domnule presedinte. Nu mai dati informatii false romanilor. Ati spus la intalnirea cu liderii opozitiei ca bugetul plateste 25% pentru salariile administratiei si ca avem in Romania peste 1,2 milioane de functionari in administratie. Stiti bine ca asta e o minciuna. In cifra pe care ati prezentat-o se includ si profesorii, si medicii, si militarii profesionisti, si granicerii, si alte categorii care nu fac parte din administratie. Administratia centrala numara cateva zeci de mii de functionari si intreaga administratia e cam la un sfert din cifra pe care ati mentionat-o. Ei, domnule presedinte… Mai e putin si, vorba romanului, pricea se va alege.

sursa: Varujan Vozganian

Etichete:, , , , , ,

2 comentarii pe “Vosganian: Sublimul democratiei romanesti: Traian Basescu negociaza cu sine insusi”

  1. Marius Danga 22 iunie 2011 la 10:06 AM #

    Vosganian, nu Vozganian …

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: