I. Huiu: Previziunile mele pentru finalul de „sezon” politic

Previziunile mele pentru finalul de „sezon” politic le-am prezentat intr-un editorial pe site-ul www.spunesitu.ro. Va invit in paralel la o dezbatere pe tema: „Va aduce vacanța de vară mai multă liniște în politică?”
Dacă ne gândim că este ultima săptămână a sesiunii parlamentare și că vom primi câteva răspunsuri, cel puțin provizorii, la temele care au ocupat în ultima vreme agenda media, putem spune că se încheie un nou „sezon” politic. Și nu oricum, ci cu un punct culminant. Care ne lasă să așteptăm continuarea. De o pauză nu cred că vom avea parte, pentru că răspunsurile pe care le vom primi vor genera probabil alte întrebări și doar încă o amânare a deznodământului. Încerc câteva predicții în acest sens.
1. PD va face un pas înapoi în privința reorganizării administrativ-teritoriale. Dar nu unul definitiv, cred eu. Adică nu va risca trecerea ei prin Parlament și ruperea coaliției. Dar tema va rămâne. Ea va fi readusă mai devreme sau mai târziu în atenția publicului.
Nu ar trebui să ignorăm sentința cu iz de amenințare a lui Traian Băsescu, care spunea în declarația de după consultările de la Cotroceni: „Reorganizarea se va face.” Ceea ce nu înseamnă neapărat că se va face acum, cu 8 județe și prin Parlament, ci că el nu va renunța la acest subiect, îl va toca cât va putea sau, mai mult, că va începe un alt tip de reorganizare, care nu are nevoie de girul legislativului: comasarea deconcentratelor.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu referendumurile declanșate de opoziție la nivel de județ.
2. Coaliția de guvernare nu se rupe. În ciuda amenințărilor reciproce nici PD și nici UDMR nu sunt dispuse la asta. UDMR a jucat în forță, dar părăsirea puterii nu cred că a fost niciodată o opțiune serios luată în calcul, fiind de fapt mult prea costisitoare economic și complicată. Cel puțin dispare riscul derapajelor care ar fi putut duce la tensiuni interetnice.
3. Traian Băsescu îi va da înainte cu modificarea Constituției, care va continua să fie o temă preferată, alături de așa-zisa „reformă a statului.” Aici retorica băsistă va merge pe câteva elemente: reducerea birocrației și cheltuielilor, pedepsirea corupților și confiscarea averilor, învinovățirea justiției.
4. S-a tot vorbit în ultima vreme despre o posibilă evaluare, până la 30 iunie, a activității miniștrilor la capitolul absorbția fondurilor europene, în funcție de care unii vor mai face sau nu parte din cabinet. Dacă se va face o asemenea evaluare, ea va fi de fațadă, un exercițiu de imagine în care Boc va recita eventual cifre din burtă despre cât de eficienți au fost unii din miniștrii săi, în frunte cu Elena Udrea. Asta cel mult. În rest, nu cred că se va face nicio schimbare, nicio remaniere, nimic. Așa cum nu s-a făcut nici până acum. Pentru că nu au nici pe cine pune și nici nu are rost o asemenea mișcare la începutul verii. 
Și timp ce noi toți, politicienii, presa vorbim despre aberațiile pe care ni le servește Băsescu dimineața, la prâns și seara, guvernul Boc se pregătește să mai dea afară niște oameni. Urmează vreo 2000 de angajați de la ANAF, alții din Ministerul de interne, alții din companiile energetice. Se întrevede și un nou val de criză, care, dacă se confirmă, ne va prinde…nepregătiți.
Dar probabil că toată vara Băsescu și PD își vor continua ofensiva mediatică, nu cumva să ajungem să vorbim despre adevăratele probleme, despre ce ne doare în mod real: că nu sunt bani, locuri de muncă, perspective, că nu știi în țara asta ce va fi mâine și că oamenii n-au din ce trăi. Sunt curioasă ce va mai inventa puterea în vara asta ca să-i țină pe toți ocupați. Un cutremur, un meteorit, o invazie extraterestră?
sursa: Iulia Huiu

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: