Bătaie pe confiscarea „averii extinse”. Vezi proiectele USL şi ale Justiţiei

Puterea şi opoziţia se bat în proiecte de lege privind confiscarea „averii extinse”. USL a depus azi la Parlament un proiect de lege prin care propune confiscarea extinsa a averilor provenite din diferite infractiuni grave.

Potrivit proiectului USL, instanta de judecata competenta poate dispune confiscarea, in tot sau in parte, a instrumentelor si produselor care sunt rezultatul unei infractiuni – care se pedepseste cu privarea de libertate pe o durata mai mare de un an. Confiscarea totală sau parţială a bunurilor deţinute de o persoană condamnată pentru o infracţiune este dispusă de o comisie pentru verificarea averilor.

Confiscarea averii se poate dispune numai daca instanta de judecata competenta constata ca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

1. infractiunea pentru care persoana a fost condamnata sa fi fost una dintre urmatoarele infractiuni: falsificarea de moneda; spalarea de bani; traficul de persoane; exploatarea sexuala a copiilor si pornografia infantila;  traficul de droguri; terorismul.

2. pedeapsa pentru infractiunea pentru care persoana a fost condamnata – daca nu reprezinta o infractiune privind spalarea de bani – este o pedeapsa privativa de liberatate de minimum 5 ani; daca infractiunea pentru care persoana a fost condamnata reprezinta o infractiune ce priveste spalarea de bani, pedeapsa aplicata este o pedeapsa privativa de libertate de minimum 4 ani; infractiunea pentru care persoana a fost condamnata sa fi fost de natura sa genereze castiguri financiare.

Varianta Justiţiei: nu trebuie să dovedeşti ”legătura nemijlocită” dintre infracţiune şi bunul confiscat

La scurt timp după anunţul USL, şi Ministerul Justiţiei (MJ) a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare şi completare a Codului penal, prin care introduce instrumentul confiscării extinse a averii, motivând că cele existente nu au contribuit suficient în asigurarea cooperării transfrontaliere eficace în domeniu.

Proiectul propus de MJ vine după ce în 22 iunie, preşedintele Traian Băsescu pleda pentru posibilitatea confiscării „averii extinse”, adică a bunurilor înstrăinătate în timpul cercetărilor, cu intenţia de „păcălire” a autorităţilor.

MJ propune confiscarea extinsă a averii, motivând prin transpunerea în legea română a articolului 3 din Decizia-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor şi altor bunuri aflate în legătură cu criminalitatea. MJ arată că România beneficiază în prezent de un cadru legislativ coerent şi cuprinzător, ce permite confiscarea produselor unei infracţiuni de la autorul acesteia în condiţiile impuse de standardele europene privind dreptul la un proces echitabil şi respectă totodată cerinţa unor norme eficiente.

„Nu în toate cazurile însă se poate proba legătura directă şi concretă existentă între infracţiunea pentru care persoana a fost condamnată şi anumite bunuri ale acesteia, deşi provenienţa de natură infracţională a acestor bunuri este evidentă. Pentru a da o eficienţă sporită măsurii a confiscării bunurilor provenite din infracţiuni, Consiliul Uniunii Europene a conceput instrumentul juridic al confiscării extinse, instrument ce presupune confiscarea bunurilor provenite din activităţi infracţionale fără a fi necesară dovedirea pentru fiecare bun în parte a legăturii nemijlocite existente între infracţiunea care conduce la condamnare şi bunul confiscat”, susţine MJ.

sursa: Jurnalul

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: