Transildania: Cine apara libertatea si valorile de dreapta in Europa?

Chiar daca nu mai era nevoie de nicio dovada, “popularii” din PPE si PDL sunt orice altceva numai de dreapta nu. Valorile democratice sau libertatile cetatenesti le sunt straine, iar la nivel european isi apara reciproc jocurile murdare, nationaliste, lezand grav interesele tarilor pe care le reprezinta.

Este cunoscut faptul ca in Ungaria s-au produs transformari profunde si problematice in ultimii doi ani. Un partid ales de 53% dintre alegatori a castigat, doar datorita sistemului uninominal si neproportional, o pondere de peste doua treimi in parlament. O putere absoluta, deoarece in Ungaria modificarea Constitutiei nu necesita o aprobarea prin referendum.

De cand a ajuns prin intermediul uninominalului la aceasta putere asoluta, partidul FIDESZ, condus de Viktor Orban, a purces la schimbarea din temelii a Constitutiei si legilor.

Pentru prima data in istoria recenta a Europei, un guvern si un parlament sterg din Constitutie principii democratice, libertati si garantii universal acceptate, pentru care s-a luptat timp de secole in Europa, cum ar fi separatia puterilor in stat.

Ungaria a devenit un stat total politizat, in care nu mai exista functii publice sau institutii independente si necontrolate de partidul la putere. Separatia puterilor in stat a fost suspendata prin taierea atributiilor Curtii Constitutionale. Principii fundamentale, care garanteaza libertatea si egalitatea in fata legii a individului, au diparut.

Chiar acum doua zile vedeam o stire terfianta: in urma unei alte reforme legislative, in Ungaria se pot face arestari “preventive”, de pana la cinci zile, fara mandat judecatoresc, procurorii decid in ce instanta se judeca cazurile, iar dreptul retinutuilor de a contacta un avocat este ingradit! Legi absolut demne de o dictatura, si care incalca orice principiu al unui stat de drept, si Conventia Europeana pentru Drepturilor Omului!

Recent, mai multi disidenti care au lupat impotriva regimului comunist inainte de 1990 au adresat o scrisoare deschisa catre Hillary Clinton, sefa Departamentului de Stat (ministerului de externe) din SUA, cerandu-i sa intervina pentru a apara democratia atacata in Ungaria. Au existat si alte proteste ale societatii civile din ungaria, sau ale liberalilor din Europa fata de aceste evolutii.

La toate astea se adauga panoplia de legi, discursuri si diversiuni nationaliste, nefiresti, dar de asteptat pentru cei care au urmarit istoria recenta si ultima guvernare a FIDESZ-ului din perioada ’98-2002. Este vorba de intrumentalizarea deja absolut penibila a minoritatilor maghiare din afara Ungariei in scopuri electorale si politicianiste, de exacerbare a discursului invrajbitor nationalist si, chiar mai grav, de reaprinderea criminala a revizionismului istoric.

In ultimele luni s-au produs chiar in Romania mai multe episoade binecunoscute, care tin de aceasta telenovela abjecta de care nici romanii nici maghiarii nu mai au nicio nevoie.

As adauga doar un exemplu mai putin cunoscut in Romania: amplasarea de panouri cu “Ungaria Mare” si cu un mesaj revizionist fata de granitele Romaniei, Ungariei si Slovaciei, pe soselele frecvent tranzitate de romani imediat dupa granita, dinspre Oradea spre Debrecen.

Propaganda penibila -marca Fidesz si Jobbik- pe soselele din Ungaria

A ridicat cineva vreo voce de protest in fata acestei situatii alarmante pentru Ungaria si Europa? In Romania nu au facut-o nici “popularii” portocalii din guvern, nici ministerul de externe, nici presedintia. La nivel european, Viktor Orban a avut acoperirea “popularilor” Sarkozy sau Berlusconi, care-si doresc demult sa faca acelasi lucru in tarile lor, daca nu ar fi impiedicati de constitutii si institutii democratice puternice.

Acum trei zile, marti 5.7.2011, in Parlamentul European la Bruxelles s-a votat si adoptat o rezolutie care cere guvernului de la Budapesta sa revizuiasca Constitutia, astfel incat drepturile si libertatile individuale si separatia puterilor in stat sa fie din nou garantate. In plus, cere guvernului de la Budapesta sa lase diversiunile nationaliste, si sa respecte integritatea teritoriala a statelor in care se afla minoritati maghiare.

Cine a initiat si votat aceasta rezolutie? Liberalii din ALDE, social-democratii, si verzii europeni. Cine a votat impotriva si a pierdut? Popularii europeni din care fac parte pedistii.

Inca o dovada pentru faptul ca liberalii europeni sunt singura grupare autentica de dreapta din rindul partidelor europene, singura care apara libertatile cetatenesti si principiile democratice universal recunoscute, in vreme ce “popularii europeni” acopera toate abuzurile in materie venite din partea guvernului Orban, si voteaza chiar impotriva respectarii integritatii teritoriale a Romaniei.

sursa: Transildania

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: