M. Stefan: Lazslo Borbely, un nou Nagy Zsolt? Ce riscă UDMR şi PDL

UDMR se află în faţa luării unei decizii grele.Firma care i-a decorat ministrului Mediului apartamentul netrecut în propria declaraţie de avere a benefeciat în timpul conducerii lui Laszlo Borbely a acestui minister de 18 contracte preferenţiale. Acuzat de trafic de influenţă, Borbely riscă, după modelul lui Nagy Zsolt, să părăsească guvernul Boc şi scena politică pe scena din spate. Cu nici un an înainte de alegerile locale, UDMR nu-şi poate permite întreţinerea unui scandal de imagine, care să-i afecteze şansele electorale în favoarea lui Lazslo Tokes. Daca UDMR se încăpăţânează să-l susţină pe Borbely în guvern, nu la fel va proceda şi premierul Emil Boc. O eventuală remaniere a ministrului Mediului, fără acordul Uniunii, ar putea arunca în aer coaliţia de guvernare.

Cunoscut ca unul din cei mai constanţi şi serioşi politicieni din UDMR,  implicarea lui Borbely într-un dosar de corupţie a şocat mediile politice. Din 1990 când a intrat în politică şi până în prezent, numele lui Borbely nu a fost pătat de niciun scandal penalcare să implice corupţia sau traficul de influenţă.

Singurul lucru care i s-a imputat actualului secretar general al Uniunii, a fost unul de natură politică: perfectarea, în 1993, a unei înţelegeri secrete cu PSD, considerată de mulţi nefavorabilă minorităţii maghiare – cu trimişii lui Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc şi Traian Chebeleu.  Episodul a fost cunoscut ca “Acordul de la Neptun”.

Ameninţare electorală: Precedentul Nagy
Dacă sunt reale, acuzaţiile de trafic de influenţă aduse în prezent oficialului UDMR de către procurorii anticorupţie  ar putea însemna finalul carierei sale politice. UDMR, ca formaţiune dependentă de atingerea pragului electoral de 5% pentru intrarea în Parlament, nu-şi poate permite un scandal de o asemenea amploare. Precedentul Nagy Zsolt este ilustrativ cu privire la modul în care UDMR procedează în astfel de situaţii. .
Zsolt Nagy, care a îndeplinit funcția de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în Guvernul Tăriceanu,  s-a suspendat din funcţie, după ce procurorii l-au găsit implicat în dosarul privatizărilor strategice din domeniul energetic şi l-au acuzat de scurgeri de informații secrete.  Chiar dacă procesul nu a fost finalizat nici după cinci ani, Nagy Ysolt nu a mai revenit în politică, preferând postura de collaborator al omului de afaceri clujean, şi finanţatorul echipei de fotbal CFR Cluj, Árpád Pászkány.
Boc, în aşteptarea înştiinţării DNA
În cazul lui Borbely, lucrurile sunt complicate şi de posibila atitudine a premierului Emil Boc şi a PDL. Preşedintele Traian Băsescu a sugerat că ministrul mediului ar fi bun deja de remaniere pentru slaba performanţă în domeniul absorbţiei fondurilor UE.
Momentan premierul Emil Boc a declarat că nu a primit nicio înştiinţare de la Direcţia Naţională Anticorupţie privind vreo acuzaţie oficială împotriva ministrului Mediului, Laszlo Borbely, acesta fiind în continuare membru cu drepturi depline al Guvernului.
„Ca prim-ministru, şef al Guvernului, nu am primit nicio solicitare, înştiinţare oficială privind acuzaţii oficiale aduse ministrului Borbely. În acest moment, ministrul Borbely este membru cu drepturi depline al Cabinetului”, a afirmat Boc într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.
Dacă, însă, incriminarea este reală, se pune întrebarea dacă UDMR renunţă la un ministru şi membru de vază acuzat de corupţie sau îl va susţine până-n pânzele albe. Dacă renunţă la Borbély are de pierdut un om de bază. Dacă liderii UDMR nu îl vor abandona pe Borbély există riscul să fie remaniat de premierul Emi Boc. Însă o asemenea măsură, fără acordul UDMR, poate provoca chiar şi ruperea alianţei cu PDL.
O amenajare de 20.000 de euro , în schimbul unor contracte de 20 de milioane
În  prezent, ministrul mediului este acuzat de trafic de influenţă şi favorizarea unei firme săt-mărene. Potrivit procurorilor, afacerile cu statul ale firmei Lescaci Com au explodat odată cu preluarea de către Borbely a portofoliului Mediului. Firma pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, în schimbul unor lucrări la un apartament, Lescaci Com SRL a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la „Apele Române”, în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.
Până la venirea lui Borbely la Mediu, Lescaci abia adunase, în ultimii ani, contracte din bani publici de 1,2 milioane euro.
Odată cu numirea lui Borbely la cârma ministerului, valoarea contractelor cu statul ale societăţii a crescut de 17 ori! Astfel, Lescaci Com SRL a câştigat în 2010 şi în 2011 contracte din bani publici în valoare totală de 20 de milioane de euro de la instituţii din subordinea Ministerului Mediului şi Pădurilor. Ultimul contract, cel mai consistent, a fost atribuit  în urmă cu o lună şi totalizează un milion de euro. Aceşti bani au fost alocaţi de Apele Române pentru ca societatea sătmăreană să ridice de-a lungul râului Bahlui mai multe poldere.
Contractul a fost atribuit în urma unei licitaţii deschise la care au participat alţi cinci competitor. Lescaci Com SRL a fost declarată câştigătoare pentru că ar fi oferit preţul cel mai mic. La ultimul bilanţ, din 2009, societatea de construcţii a înregistrat o cifră de afaceri de 57 de milioane de lei şi un profit de 4,5 milioane de lei.
Pentru serviciile aduse de ministrul Mediului, 20 de mii de euro ai firmei Lescaci  au luat calea amenajării unui apartament al ministrului Borbely, apartament care nu poate fi găsit în declaraţia sa de avere.
„În cursul anului 2011, învinuitul Ciocan Ioan, în calitate de reprezentant legal al firmei mai sus menţionate (n.r. – SC Lescaci Com SRL), prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, a cumpărat influenţa numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 de euro, pe cheltuiala societăţii sale. Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională «Apele Române», instituţie aflată în coordonarea acestui minister, cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie”, susţine Direcţia Naţională Anticorupţie.
sursa: ImpactNews

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: