Spania va restricţiona piaţa muncii pentru români – RFI(MEDIAFAX)

Spania va restricţiona piaţa muncii pentru români, din cauza şomajului aflat în creştere, potrivit unor surse comunitare citate de RFI, postul menţionând că decizia va fi luată până la sfârşitul săptămânii, când Bruxelles-ul şi capitatele europene vor fi notificate în acest sens.

„Decizia Spaniei de a restricţiona piaţa muncii pentru cetăţenii români va fi luată până la sfârşitul săptămânii, când Madridul va notifica Bruxelles-ul şi capitalele europene. Surse comunitare au declarat pentru RFI că Spania va restricţiona accesul pe piaţa muncii din cauza şomajului aflat în creştere. Rata somajului în Spania a ajuns la 20 la sută din populaţia activă”, notează RFI România.

Potrivit sursei citate, aceasta este prin urmare o măsură strict protecţionistă care vizează România întrucât mulţi cetăţeni români lucrează acum în Spania. Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii şi Imigraţiei în Spania, la sfârşitul lui 2010 aproximativ 850 de mii de români locuiau în această ţară. Măsura nu îi va afecta însă pe românii care au deja un loc de munca legal în Spania, deoarece nu se aplică retroactiv.

Românii care vor dori să lucreze însă de acum înainte în Spania vor fi nevoiţi să ceară un permis de muncă. Închiderea pieţei muncii poate fi făcută de manieră sectorială, ceea ce înseamnă că unele sectoare de activitate ar putea rămâne mai departe accesibile românilor, menţionează RFI.

Spania era printre puţinele ţări vest europene care şi-au deschis o mare parte a pieţei muncii imediat după aderarea României la UE în 2007. La 1 ianuarie 2009, Spania a deschis complet piaţa muncii pentru români. Din acel moment, formalităţile pe care trebuia să le îndeplineasca un român pentru a ocupa un loc de munca în Spania au devenit aceleaşi ca pentru un cetăţean spaniol.

Decizia guvernului spaniol va fi luată la sfârşitul acestei săptămâni, când Madridul îşi va informa în acelaşi timp partenerii europeni şi Comisia Europeană, potrivit RFI.

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: