C. Rogozanu: Cum ne doare educaţia fără să ne doară, de fapt, nimic

Mai întîi să vă recomand un articol excelent care loveşte în principalele puncte de sprijin ale unei ipocrizii publice de dimensiuni pantagruelice.

Ignoranţa elevilor noştri este ignoranţa noastră. Nu fac decît să ne ofere o lecţie feroce de adaptare. “Nu pun botul” la ce le spunem, ci ne învaţă lecţiile din ce facem. Şi apoi o fac apoi chiar mai bine. Un fragment din articolul lui Barber (îl puteţi citi integral aici)

Our children’s illiteracy is merely our own, which they assume with commendable prowess. They know what we have taught them all too well: there is nothing in Homer or Virginia Woolf, in Shakespeare or Toni Morrison, that will advantage them in climbing to the top of the American heap. Academic credentials may still count, but schooling in and of itself is for losers. Bookworms. Nerds. Inner-city rappers and fraternity-house wise guys are in full agreement about that. (…) Why, then, are we so surprised when our students dismiss the debate over the origins of civilization, whether Eurocentric or Afrocentric, and concentrate on cash-and-carry careers? Isn’t the choice a tribute not to their ignorance but to their adaptive intelligence? Although we can hardly be proud of ourselves for what we are teaching them, we should at least be proud of them for how well they’ve learned our lessons.

M-am plictisit să rîdem de perlele elevilor şi ale candidaţilor pentru “titlurarizare”. Scurtă paranteză. Ăla e un concurs pe bune? Cînd zeci de mii se bat disperat să obţină un job cît de cît, iar locurile bune, “în oraş”, sînt numărate pe degete? Ne mirăm că şcolile slabe au devenit adevărate gări părăsite pentru suplinitori?

Să ne întrebăm ca Barber cine-ce ne dă dreptul să ne dăm atît de şmecheri? ce facem noi atît de cultural interesant încît să fim credibili cînd ne plîngem de sistemul educaţional? Sondajele spun că citim de ne rupem, că nu mergem la film, că citim numai tabloid, că nu cumpărăm cărţi decît dacă se face reclamă scumpă la TV cum că ar fi învelite în piele ecologică (şi atunci cumpărăm ediţii mai proaste şi mai scumpe decît unele pe care le-am putea găsi mai ieftin în anticariat).

Şi, da, ce clişeu, acel 4% batjocoritor pentru educaţie se vede. Salariile mici sînt o problemă.

Şi, da, bula învăţămîntului universitar anapoda, privatizat pînă în plăsele, a explodat. Aşa cum ne va exploda în faţă noua lege cu banii pe cap de elev furajat, lege care va încuraja şi mai mult privatizarea învăţămîntului la nivel de liceu sau şcoală generală. Am spus că la ultimul BAC s-a văzut de fapt o infinită discriminare, între liceele de margine şi cele de centru, între elevul fără şanse şi educat aiurea pentru că sistemul i-a tăiat orice pîrghie. Nu s-a făcut nici o dreptate. A fost un show televizat cu sînge pe pereţi. Ce ne-a mai plăcut şi asta. Semăna cu “Ciao, Darwin”, poate de aia.

Ca de obicei, problema e mai “filozofică” decît am crede. Noi asta ne dorim, o astfel de educaţie. Copiii noştri fac ce facem şi noi. Profesorii încearcă să se adapteze cum pot. Aşa că a se slăbi cu atîta criza în educaţie. Sîntem de fapt foarte coerenţi şi aplicaţi în distrugerea ei.

sursa: VoxPublica

Etichete:, , , , , ,

2 comentarii pe “C. Rogozanu: Cum ne doare educaţia fără să ne doară, de fapt, nimic”

 1. Corbu Radu 19 septembrie 2011 la 7:55 AM #

  Daca azi PP-DD,capata forma juridica cu siguranta va ajunge o alternativa la alegerie viitoare. Decat ungurimea sa-si faca jocul enclavizari,mai bine un partid cu concepte noi.
  PP-DD nu va incheia aliante in nici-un caz cu PDL-ul si cu atat mai putin cu USL.
  Vor asorbi insa toate partidele care vor trece pragul electoral si care nu au fost la conducere pana acum. Astfel vor intruni un scor destul de confortabil incat le va permite sa guverneze normal si in termeni constitutionali acest popor. Ideia de dreptate si legalitate e in mintea multor cetateni indiferent de ednie si setea de normalitate de asemenea, asa ca sunt destule milioane de romani nedreptatiti si nemultumiti ,care ne vor sustine si vor avea destule argumente so faca. pe curand

  Apreciază

  • Gondolin 19 septembrie 2011 la 5:18 PM #

   pe ce va bazati cand afirmati ca PP-DD nu va face alainta cu PDL?
   Parerea mea este ca PP-DD nu are forta de a coagula in jurul sau o alianta de aprtide cat de cat semnficative. Scorul PP-DD, oricat de populist va fi mesajul sau, nu va trece de 10-15%. Mai ales in cazul comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare, pentru ca in acest caz lui PP-DD ii vor lipsi locomotivele locale care sunt primarii.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: