PNL: Comunicat de presa privitor la Raportul pe MCV

În legătură cu Raportul Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, precizăm următoarele:

Raportul nu aduce schimbări substanțiale în evaluarea asupra României. Bolile cronice ale sistemului judiciar românesc rămân netratate, cea mai gravă dintre ele fiind corupția. Lipsa de transparență, deficitul de responsabilitate, ineficiența în judecarea cauzelor și lipsa rezultatelor sunt alte fenoneme, semnalate în Raport, care s-au perpetuat în timp și care afectează serios funcționarea sistemului judiciar. Toate acestea pun sub semnul întrebării credibilitatea justiției și capacitatea României, ca stat membru, de a-și onora angajamentele.

Partidul Național Liberal va susține implementarea măsurilor cerute de către Comisia Europeană. De altfel, în ce privește solicitarea legată de confiscarea extinsă a averilor, parlamentarii Uniunii Social Liberale au acționat deja, depunând la finalul sesiunii parlamentare un proiect de lege pe această temă. Ținând cont de practicile de până acum ale puterii, avem însă îndoieli cu privire la voința politică și capacitatea acesteia de a remedia aspectele negative evidențiate și de a obține rezultate concrete în lupta anticorupție.

În opinia noastră, încă un an în plus petrecut de România sub monitorizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare constituie un eșec și afectează imaginea și percepția asupra țării noastre la nivelul Uniunii Europene. Considerăm că amânarea evaluării globale pentru 2012 reprezintă un semnal îngrijorător în acest sens. 

20.07.2011    Departamentul de Analiză Politică și Comunicare

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: