Guvernul olandez va prezenta Parlamentului, la sfârşitul lunii august, o evaluare detaliată a rapoartelor Comisiei Europene referitoare la progresele din reforma justiţiei şi lupta anticorupţie din România şi Bulgaria,a declarat miercuri ministrul olandez pentru afaceri europene,citat de Sofia News.
Rapoartele de monitorizare prezentate miercuri de CE arată că nici Bulgaria, nici România nu au atins statul de drept, a spus ministrul Ben Knapen, subliniind că guvernul olandez va decide dacă sprijină aderarea la Schengen a celor două ţări pe baza acestor rapoarte.
Rapoartele întăresc convingerea Olandei că Bulgaria şi România au făcut paşi „mici” în direcţia combaterii corupţiei şi crimei organizate, a afirmat Knapen într-o declaraţie scrisă transmisă postului naţional de radio al Bulgariei. Ministrul olandez a vizitat în luna mai atât România, cât şi Bulgaria pentru a sta de vorbă cu autorităţile şi a vedea la faţa locului stadiul reformei justiţiei în cele două ţări.
Olanda a fost unul dintre principalele state europene care s-au opus aderării României şi Bulgariei la Schengen din motive politice. Împreună cu Franţa şi Germania, Olanda a condiţionat aderarea la Schengen de progresele înregistrate prin aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, impus celor două state balcanice când au intrat în UE şi care nu are nicio legătură cu criteriile tehnice relevante pentru Schengen.
„La fel ca CE, Olanda recunoaşte eforturile mari ale Bulgariei şi României în lupta împotriva crimei şi corupţiei. Totuşi, pare că aceşti paşi mici s-au făcut cu dificultăţi şi că rezultatele necesare nu s-au obţinut. Nici Bulgaria, nici România nu au ajuns la statul de drept”, a afirmat ministrul olandez pentru afaceri europene. Knapen a precizat că aceasta este o reacţie preliminară a guvernului olandez şi că excutivul va prezenta o părere detaliată despre rapoartele CE în faţa Parlamentului olandez, la sfârşitul lunii august.
Guvernul Olandei va căuta să vadă dacă progresele Bulgariei şi României sunt ireversibile în domeniile în care au fost identificate de CE, înainte de a decide dacă sprijină aderarea celor două ţări la Schengen. Această condiţie face parte din acordul de coaliţie pe care guvernul minoritar al Olandei l-a încheiat cu Partidul Libertăţii, de extremă-dreaptă, condus de naţionalistul Geert Wilders, ca să-şi asigure susţinere în Parlament.
Consiliul pentru Afaceri Generale al UE – din care fac parte miniştrii de externe şi ai afacerilor europene din UE – va discuta rapoartele CE la 12 septembrie 2011, potrivit Sofia News Agency.
Bulgaria şi România doreau să intre în spaţiul Schengen în martie 2011, dar aderarea lor a fost amânată sine die, în primul rând din cauza opoziţiei politice a unor state-cheie din UE, care au obiectat situaţia statului de drept în cele două ţări. România şi Bulgaria încă mai speră, totuşi, să adere la Schengen la sfârşitul anului 2011, cel puţin parţial.
Comentarii recente