PNL: Comunicat de presa referitor la declaratiile presedintelui Traian Basescu privind incetarea platii arieratelor la medicamente, 21 iulie 2011

Partidul Național Liberal consideră iresponsabilă poziția șefului statului, prin care îndeamnă instituțiile statului român să nu plătească arieratele la medicamente. Aceste datorii sunt angajamente de plată legale pentru servicii contractate și executate, care au fost solicitate de spitale și pacienți în baza regulilor existente în acel moment. Decontarea de către autoritățile statului a medicamentelor se face pe baza Contractului Cadru, asumat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de Ministerul Sănătății și publicat în Monitorul Oficial, având valoare de reglementare legală. Ceea ce face președintele Traian Băsescu este de fapt instigare la nerespectarea legii și a angajamentelor contractuale ale statului.

În 2009, tot sub Guvernul Băsescu – Boc – Udrea, termenele de plată s-au prelungit de la 60 la 210 zile. Nici intervalul de 210 zile nu a fost respectat de guvernarea portocalie, România fiind azi una dintre țările cu cele mai mari întârzieri în plata facturilor în sănătate, alături de Grecia. Conform datelor furnizate de organismele profesionale ale farmaciștilor, ca urmare a acestor întârzieri de plată a facturilor, peste 350 de farmacii au dat faliment și s-au închis, mai ales în mediul rural, lăsând fără acces imediat la medicamente un număr important de români.

Probabil Traian Băsescu nu știe că până în 2013 România trebuie să pună în aplicare Directiva europeană privind combaterea plăților întârziate, care obligă autoritățile publice să își plătească datoriile către furnizori în 30 de zile, cu derogare specială de până la 60 de zile în cazul unităților sanitare.

Farmaciștii și cei din industria farmaceutică, acum blamați de președintele Traian Băsescu, care a găsit un nou dușman, au asigurat timp de șase luni, pe banii lor, medicamente gratuite și compensate. Președintele Traian Băsescu trebuie să își imagineze ce ar fi însemnat oprirea eliberării de medicamente pentru oncologie sau diabet, de exemplu și câți români nu ar mai fi avut nici o șansă la viață.

Efectul declarațiilor iresponsabile ale lui Traian Băsescu poate fi unul extrem de periculos pentru sistemul de sănătate din România. Mii de farmacii și toate firmele de distribuție pot intra în faliment, iar producătorii și importatorii vor scoate de pe piața din România unele medicamente mai scumpe. În final, se poate ajunge și la decizia de a sista furnizarea de medicamente către distribuitori, farmacii și spitale, ceea ce ar echivala cu un dezastru de proporții pentru bolnavii din România.

21.07.2011    Departamentul de Analiză Politică și Comunicare

Etichete:, , , , , , , ,

Un comentariu pe “PNL: Comunicat de presa referitor la declaratiile presedintelui Traian Basescu privind incetarea platii arieratelor la medicamente, 21 iulie 2011”

  1. claudiu 22 iulie 2011 la 8:36 AM #

    Iresponsabilitate este puţin spus.
    Probabil şi această măsură face parte dintr-un plan, bine pus în aplicare, de distrugere a sistemului medical românesc.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: