Mediafax – Nemeth Zsolt (MAE Ungaria): Transilvania este o problemă cheie din perspectiva problematicii autonomiei

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe ungar Nemeth Zsolt susţine că „Transilvania este o problemă cheie din perspectiva problematicii autonomiei” şi că orice pas înainte făcut în direcţia obţinerii acesteia ar face un serviciu şi celorlalte comunităţi maghiare din Bazinul Intracarpatic

„Aş spune că Transilvania este o problemă cheie din perspectiva problematicii autonomiei. Comunitatea maghiară din Transilvania face un serviciu celorlalte comunităţi din Bazinul Intracarpatic dacă aici se poate face un pas înainte din punctul de vedere al autonomiei”, a declarat, vineri, la Universitatea de Vară „Tusvanyos”, Nemeth Zsolt, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Nemeth a spus că este optimist, afirmând că elita politică românească se dovedeşte an de an mai raţională. „Am conlucrat şi am discutat cu elita politică din România în ultimii 20 de ani şi cred că avem de-a face cu o elită politică foarte raţională, din ce în ce mai raţională (…) Clasa politică este conştientă de modul în care maghiarimea influenţează stabilitatea internă (…) Clasa politică românească ştie şi este conştientă de propriile sale interese, acordând o şansă nu doar maghiarilor din Transilvania, ci şi celor din întregul Bazin Intracarpatic”, a spus Nemeth Zsolt.

Nemeth a reiterat ideea că Ţinutul Secuiesc autonom ar consolida suveranitatea statului român şi că autonomia este „o prognoză, nu o cerinţă”.  „Autonomia nu este o cerinţă, este o prognoză, ea va exista, mai devreme sau mai târziu va exista o autonomie care să determine viaţa maghiarilor de peste hotarele Ungariei”, a afirmat Nemeth.

În opinia lui Nemeth, cea mai gravă problemă se înregistrează în Slovacia, motiv pentru care comunitatea maghiară din această ţară trebuie să fie sprijinită de Ungaria şi de comunităţile maghiare din alte ţări care au ca deziderat obţinerea autonomiei

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: