Laszlo Tokes: În România se continuă politica de omogenizare, se continuă colonizarea ortodoxă a Transilvaniei (Agerpres)

Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, că România duce o politică de colonizare ortodoxă a Transilvaniei şi a precizat că maghiarii nu au putut obţine, în 20 de ani, autonomia pe care şi-o doresc.

Europarlamentarul a susţinut, în prelegerea ţinută la lucrările Universităţii Tusvanyos, că România trece printr-o ”perioadă postsecuristă”, fapt care îngreunează situaţia maghiarilor de aici.

”În 20 de ani nu am reuşit să obţinem nimic important din punct de vedere strategic, suntem într-o tranziţie postcomunistă, moştenirea Trianonului, moştenirea comunismului ne blochează. În România nu suntem nici în perioada postcomunistă, ci doar în perioada postsecuristă, şi asta îngreunează situaţia celor 1,5 milioane de maghiari”, a afirmat Laszlo Tokes, potrivit traducerii oficiale.

El a amintit că nu s-a realizat în totalitate restituirea proprietăţilor bisericeşti, că maghiarii nu au obţinut autonomie şi că doar ”cu chiu cu vai” s-a creat un sistem de universităţi particulare maghiare, care, spune europarlamentarul, ”este meritul primului Guvern Orban”.

Acesta a avertizat că numărul maghiarilor continuă să scadă şi că îi aşteaptă o ”catastrofă demografică”.

”În aproape 30 de ani, cu peste 1 milion a scăzut numărul maghiarilor din Bazinul Carpatic. Ceea ce depăşeşte pierderea de sânge din cel de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv distrugerea evreilor unguri. (…) Ţara e ciopârţită, comunitatea maghiară este ciopârţită de la Trianon încoace”, a spus Laszlo Tokes.

Vicepreşedintele PE l-a acuzat pe Traian Băsescu că a propus un proiect de reorganizare teritorială care ”atacă maghiarii” şi a subliniat că în această chestiune nu este loc de compromis.

”Prin reorganizarea teritorială surprinzătoare, Traian Băsescu, oaspetele nostru de anul trecut şi partidul majoritar, sub pretextul regionalizării europene, ne atacă împreună cu UDMR, care e aliat. Bravo ţie regiune Secuiască. În Slovacia deja au înfăptuit regionalizarea antimaghiară, la care am asistat fără să crâcnim şi acum aşteptăm să se întâmple asta şi la noi. (…) Nu e loc pentru compromis, acest loc liber de lângă mine (nr: cel pe care a stat la ediţiile de anii trecuţi preşedintele Traian Băsescu) îmi spune că nu suntem apţi de compromis”, a afirmat Laszlo Tokes.

El a readus în atenţie ideea potrivit căreia în zonele locuite de maghiari din ţara noastră se poartă o politică de ”românizare”, prin construirea de biserici ortodoxe.

”În România se continuă politica de omogenizare. (…) Continuă colonizarea ortodoxă a Transilvaniei. (…) Vorbim de un un stat naţional pan-ortodox şi pan-românesc. Dacă nu spunem aceasta nici şansă nu vom avea să găsim soluţii şi vindecare pentru această problemă”, a spus deputatul european.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: