V. Dobran: Educaţia comunistă vs. educaţia capitalistă

“În timpul comunismului, România se lăuda cu nivelul ridicat al educaţiei. Clar, nu mai este în poziţia de a face acelaşi lucru”, scrie The Economist, cu amendamentul  că “nu este neapărat un lucru rău”. Nu ştiu dacă “înainte era mai bine”, sistemul cu “învăţaţi, învăţaţi şi iar învăţaţi” avea lacunele sale uriaşe. Este de discutat dacă lecturarea Fraţilor Jderi într-o vacanţă te îmbogăţea cultural mai mult decât un cont pe Facebook sau un newsletter la Discovery.

Sistemul are însă o problemă majoră. Tot mai puţine valori intră să-l peticească iar, pe termen lung, efectele vor fi dezastruoase. S-a văzut la Bacalaureat că, fără copiuţe şi rezolvări dictate, o ecuaţie simplă are brusc prea multe necunoscute, iar caracterizarea unui personaj dramatic devine o tragedie. Elevii îşi scriu indignarea pe reţelele de socializare (vezi Scrisoarea unui elev indignat), se caută vinovaţi, se fac liste negre, dar sistemul continuă să fie unul bolnav.

Titularizarea a demonstrat şi ea din plin acest lucru. Au fost mii de posibili profesori care nu s-au prezentat la examen, alţii care au fost prinşi la copiat, iar vreo 52 au fost notaţi cu 1. Ei ar fi trebuit peste câţiva ani să justifice rezultatul la bacalaureat. Dar nu aici este buba. Au fost totuşi şi vreo 25 de absolvenţi care au luat 10. Mulţi alţii au luat peste 9. Singurul dascăl cu nota 10 din Timişoara  va face însă naveta, potrivit Adevărul. De ce? pentru că postul la care aspira nu e disponibil. Alţii nici măcar naveta nu vor face, deşi au luat aproape 10 pentru că posturile sunt blocate de cei care trimit la bacalaureat “perle” de elevi. În schimb, cei cu peste 1 au şanse să ajungă suplinitori şi să nu facă naveta pentru că au “şansa” să ţină un post ocupat până la anul, când nici măcar titularizare nu se va da.

Şi circuitul se va relua. Absolvenţii de generală se vor bate pe licee bune fără să ştie să completeze corect o cerere de admitere, la Bacalaureat ne vom amuza în fiecare an de perlele care circulă pe Twitter, iar profi picaţi la titularizare vor ajunge “ţărani cu Audi” pe Youtube sau funcţionari care nu ştiu să întocmească un dosar de acces la fonduri europene după ce au făcut master la universitatea pentru care s-ar întoarce în mormânt unul dintre cei mai mari reformatori ai sistemului de învăţământ de la noi.

sursa: VoxPublica

Etichete:, , , , ,

Un comentariu pe “V. Dobran: Educaţia comunistă vs. educaţia capitalistă”

  1. Nymphetamine 6 iulie 2012 la 9:43 PM #

    E trist! Dar vom reusi noi sa scapam si din groapa asta, sunt sigura!

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: