UDMR, între pragul electoral şi politica Ungariei faţă de maghiarii din Transilvania

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat, miercuri, la Băile Tuşnad, că maghiarii din România care obţin şi cetăţenia ungară trebuie să primească şi drept de vot la alegerile din Ungaria.

”Eu nu cred că politicienii ar trebui să fie aceia care să spună dacă un ungur din Transilvania poate vota sau nu în Ungaria. Statul ungar are dreptul de a acorda acest drept, are posibilitatea, autoritatea şi ungurii din Transilvania vor decide dacă îşi vor exercita acest drept sau nu, deci mie nu mi se pare deloc corect sau logic să spun ca statul ungar nu poate acorda acest drept. Dimpotrivă, noi avem autoritatea de a face acest lucru şi ungurii din Transilvania trebuie să decidă dacă vor să-şi exercite acest drept sau nu”, a spus Semjen, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

Vicepremierul ungar i-a replicat astfel omologului său român, Marko Bela (UDMR), care spunea, pe 9 iulie, că ar fi o decizie proastă din partea Budapestei să acorde şi drept de vot în Ungaria cetăţenilor români de etnie maghiară care obţin şi cetăţenia ungară.

”Cel care crede că pentru maghiarii din Ardeal cea mai mare problemă este dacă pot vota sau nu în Ungaria, cred că face o greşeală enormă şi va fi în culpă dacă cetăţenii îşi vor crea acea falsă imagine de viitor că, votând în Ungaria, şi-au îndeplinit datoria de cetăţean, deşi deciziile de acolo nu vor avea o influenţă sau vor avea o influenţă nesemnificativă asupra vieţii lor. Va fi o decizie proastă dacă, pe lângă dubla cetăţenie, se va da şi drept de vot în Ungaria. Eu vă spun sincer, şi probabil că voi mai primi critici în acest sens, că nu sunt de acord ca maghiarii de aici să voteze la alegerile parlamentare din Ungaria. Noi suntem supuşi legii unei alte ţări, ne place, nu ne place”, a spunea Marko Bela, în urmă cu două săptămâni.

De asemenea, miercuri, la Băile Tuşnad, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a subliniat că Budapesta trebuie să le acorde maghiarilor din afara graniţelor cetăţenia ungară cu atât mai mult după destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

”După Trianon este o sarcină specială pentru Ungaria ca maghiarii  din provinciile rupte, care şi-au păstrat cultura, identitatea, să rămână membri ai naţiunii maghiare şi în sens juridic. Deci, este foarte importantă întărirea dimensiunii culturale – limba, conştiinţa. Acest lucru este necesar, dar nu suficient. Trebuie adăugată şi unirea juridică a naţiunii, respectiv oferirea cetăţeniei”, a motivat Semjen măsurile Guvernului Viktor Orban.

Semjen Zolt este liderul Partidului Popular Crestin-Democrat din Ungaria, partener de guvernare al formatiunii premierului Viktor Orban, Fidesz (Uniunea Civica Maghiara).

Semjen avertizează UDMR cu eliminarea din Parlamentul de la Bucureşti

Vicepremierul de la Budapesta a cerut Uniunii Democrate Maghiare din România să ajungă la un compromis cu celelate formaţiuni maghiare de pe scena politică românească, pentru că altfel există pericolul neîndeplinirii pragului electoral de 5% pentru intrarea în Parlamentul de la Bucureşti, la alegerile din 2012.

”Dacă UDMR nu poate să ajungă la un compromis care să servească scopului de intrare în Parlament, va comite o greşeală poate istorică, pentru că va risca atingerea pragului de 5%. Şi acest lucru va duce la asimilarea politică a elitei politice ungureşti în clasa politica românească. Evident, sunt tot felul de probleme, suntem jenaţi de anumite lucruri, dar trebuie să trecem peste aceste divergenţe, peste aceste opinii diferite şi să avem în faţă obiectivul principal, să asigurăm reprezentarea politică a maghiarilor din România în Parlamentul de la Bucureşti. Pentru că dacă nu vom avea acea reprezentarea, cu siguranţă nu ne vom putea promova interesele. Este esenţial ca un partid politic organizat pe baze etnice să existe în România şi să intre în Parlament”, a spus vicepremierul Ungariei, făcând referire la pericolul ca UDMR să nu atingă pragul de 5% la alegerile de anul viitor”, a spus Semjen.

La rândul său, Toro T. Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania – formaţiune iniţiată de europarlamentarul Laszlo Tokes -, a acuzat ”presiuni politice” asupra sa şi asupra Tribunalului Bucureşti, instanţă care a respins înregistrarea legală a PPMT.

”Din timpul procesului am simţit, în mod permanent, o presiune politică, probabil că şi instanţa a simţit acest lucru. Foarte mulţi au vrut să bage beţe în roate la înregistrarea partidului şi, din păcate, şi poziţia procurorului a fost nefavorabilă”, a susţinut Toro Tibor.

El a menţionat că va ataca decizia Tribunalului Bucureşti la Curtea de Apel.

Universitatea de Vară Tusvanyos este organizată de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi de Fundaţia Pro Minoritate, din Budapesta.

Alte declaraţii, la Băile Tuşnad:

  • Semjen Zsolt (viceprim-ministru al Ungariei): ”Eu nu cred că putem să renunţăm şi că trebuie să renunţăm la acest ideal al nostru – autonomia, un ideal care deja s-a înfăptuit în alte locuri din Europa. Noi suntem foarte, foarte devotaţi acestui ideal al autonomiei, pentru că reprezintă o posibilitate de afirmare pentru comunitatea naţională maghiară din România”, a spus Semjen Zsolt.
  • Nemeth Zsolt (secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta): ”Existenţa regiunii Secuieşti nu slăbeşte suveranitatea României. Regiunea Ţinutul Secuiesc, autonom, aşa cum îmi place mie să spun, consolidează suveranitatea statului român, consolidează acest stat şi acest demers îl putem considera o alianţă între drepturi şi coeziune”.
  • Toro T. Tibor (preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania) : ”Există un număr însemnat de maghiari din România care nu se regăsesc în actualele partidele. Credem că este vorba de aproape o jumătate de milion şi credem că noi avem datoria să reprezentăm aceste persoane”.
  • Semjen Zsolt: ”Suntem deschişi la dialog cu partenerii slovaci (care se opun acordării cetăţeniei ungare etnicilor maghiari din Slovacia – n.r.), dar niciodată interesul naţional al Ungariei nu va fi subordonat interesului naţional al niciunei alte ţări”.
  • Semjen Zsolt: ”Cred că este de-a dreptul scandalos modul în care a procedat Comunitatea Europeană punând României şi Bulgariei noi şi noi condiţii de împlinit pentru a adera la zona Schengen. Mi s-a părut absolut incorect acest lucru. Şi la fel de incorectă mi se pare abordarea ţărilor europene care vin cu tot felul de condiţii imposibil de îndeplinit pentru a putea adera la diverse structuri. De aceea am făcut demersuri de aderare a României şi Bulgariei”.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: