PNL: Comunicat de presa privind evaluarile FMI

Partidul Național Liberal este neplăcut surprins de evaluările triumfaliste, dar contradictorii, ale delegației Fondului Monetar Internațional, condusă de domnul Jeffrey Franks, inclusiv de cecul în alb pe care acesta îl acordă unor creșteri salariale în sectorul bugetar.

FMI pare mult prea îngăduitor cu măsurile populiste care vor fi luate de executiv în toamna acestui an și anul viitor. Astfel, prin domnul Franks, FMI pare că girează măsuri precum: creșterea salariilor, alocarea de resurse financiare pentru subvenții și ajutoare sociale cu preponderență în localitățile și orașele conduse de actuala coaliție guvernamentală PDL-UDMR, alocarea de resurse financiare pentru obiective de investiții cu preponderență în localitățile conduse de aceeași primari ai puterii, obiective de investiții care nu sunt însă prioritare economiei românești și nu au efect multiplicator în economie, dar în schimb asigură sursele de finanțare pentru viitoarele campanii electorale.

De asemenea, PNL constată că delegația FMI trece cu relativă îngăduință peste neîndeplinirea criteriilor din acordul stand-by cu privire la reducerea arieratelor statului către mediul de afaceri, nerestituirea TVA în termenul prevăzut de lege, ineficiența marilor întreprinderi de stat, regii, societăți naționale, creșterea obligațiilor fiscale ale acestora față de bugetul general consolidat și neluarea măsurilor asumate privind externalizarea managementului și eficientizarea acestuia la aceste companii și societăți de stat.

Partidul Național Liberal consideră că România este puternic expusă tensiunilor economice din regiune, creșterea economică înregistrată în primul semestru din acest an fiind fragilă. Europa este preocupată de lupta împotriva crizei economice, care a reapărut, cu excepția României, care este prezentată de Jeffrey Franks ca o insulă de beatitudine în mijlocul unei Europe frământate de criză.

Fondul Monetar Internațional și Guvernul României ar trebui să vorbească despre riscurile la care este expusă în continuare țara noastră și să prezinte un program de prevenire a efectelor crizei. Deși declarațiile oficialilor prezintă o Românie mai puternică azi, de fapt, România este mult mai vulnerabilă în fața unei eventuale noi crize față de perioada 2008-2009.

 PNL susține că singurul motor de creștere economică, în acest moment, sunt exporturile, investițiile străine și accesul potențialilor investitori și beneficiari la „banii europeni”. În plus, eliminarea piedicilor din calea dezvoltării mediului privat este o condiție esențială reluării unei creșteri economice semnificative.

01.08.2011       Departamentul de Analiză Politică și Comunicare al PNL

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: