Deputat Jobbik: Ungaria ar trebui să abordeze problema regionalizării în tratativele cu România (MEDIAFAX)

Deputatul formaţiunii ungare Jobbik Szavay Istvan a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că Guvernul ungar ar trebui să abordeze problema regionalizării în tratativele cu România, în cadrul relaţiilor bilaterale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul Jobbik responsabil cu maghiarii de peste hotare Szavay Istvan a declarat că obiectivul principal al Guvernului ungar ar trebui să îl constituie interesele maghiarilor din afara graniţelor, „nu relaţiile de bună vecinătate sau sensibilitatea altor naţiuni”.

El a precizat că şi acestea sunt importante, însă nu pot constitui obiectivul principal al relaţiilor bilaterale. În opinia lui Szavay, minorităţile maghiare din afara graniţelor Ungariei „nu au putut simţi că statul ungar le ajută”. „Guvernul ungar ar trebui să abordeze problema regionalizării în tratativele dintre cele două ţări. În relaţiile dintre cele două ţări, Ungaria ar putea lega problema regionalizării. Regionalizarea României este o problemă internă, dar aici e vorba de mult mai mult. În România trăieşte o minoritate maghiară, iar din acest motiv problema regionalizării nu poate fi indiferentă Ungariei”, a spus Szavay, adăugând că, deja, o parte dintre etnicii maghiari din România deţin şi cetăţenia ungară.

Deputatul Jobbik a opinat că, în problema regionalizării, „UDMR a făcut o propunere foarte bună, dar Guvernul ungar nu a ajutat”. „Nu trebuie ca UDMR să fie iubită, dar, dacă face o propunere bună pentru maghiarii din Ardeal, Guvernul Ungariei ar trebui să o susţină”, a spus Szavay. El a subliniat că „secuimea trebuie să fie într-o regiune unită”, care să cuprindă „cele trei judeţe” – Harghita, Covasna şi Mureş. „Guvernul ungar ar trebui să aibă o atitudine mai fermă. În locul acesteia, reprezentatul partidului de guvernământ FIDESZ merge la Congresul UDMR şi spune cine ar trebui să fie preşedintele Uniunii, o chestiune inacceptabilă. Guvernul ungar nu şi-a exprimat părerea despre regionalizare timp de câteva săptămâni, după care a dat un comunicat oarecare. Dacă Ungaria ar avea o atitudine fermă şi clară şi ar aborda în cadrul UE probleme ce ţin de interesele maghiarilor din afara graniţelor ar fi putut evita decretul contra limbii ungare din Slovacia”, a spus Szavay.

În opinia acestuia, diplomaţia română a avut întotdeuna ca obiectiv principal interesul naţional şi ca atare „reprezentarea intereselor României a fost întotdeauna mai bună ca a Ungariei”. Szavay a spus că este greu de crezut că diplomaţia română ar tolera un episod precum cel al ambasadorului Ungariei în România, Fuzes Oszkar, care a declarat că „numai 20.000 de idioţi mai vor să facă din nou Ungaria Mare”, subliniind că reprezentanţii Jobbik sunt revoltaţi că ambasadorul a rămas la post după aceste declaraţii jignitoare la adresa concetăţenilor săi.

Szavay a adăugat că Guvernul ungar ar trebui să ceară îndepărtarea urgentă a tăbliţei cu citatul din Ioga care a iscat controverse, de pe ansamblul statuar dedicat lui Matei Corvin din Cluj-Napoca, recent restaurat, având în vedere că şi statul maghiar a contribuit financiar la restaurare, iar în contractul dintre cele două state în acest sens nu se pomeneşte nicăieri de tăbliţa respectivă. „Obiectivul principal al Guvernului ungar ar trebui să fie interesul maghiarilor din Ardeal, nu relaţiile de bună vecinătate sau sensibilitatea altor naţiuni. Drepturile maghiarilor din Ardeal ar trebui să fie principalul obiectiv al Guvernului ungar în relaţiile bilaterale”, a conchis Szavay.

Deputatul Jobbik a precizat că face o vizită de zece zile în România, în cursul căreia va merge în comunităţile de ceangăi din Moldova pentru a discuta problemele acestora, va avea întâlniri cu ONG-uri şi va participa, împreună cu şeful formaţiunii, Vona Gabor, la o tabără organizată de Tineretul Maghiar din Ardeal.

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: