Mediafax – Tăriceanu: Prin apelul la evitarea populismului, Băsescu a făcut mai mult un frumos joc de teatru

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, pentru RFI, că preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să adreseze exclusiv coaliţiei apelul la evitarea populismului în privinţa salariilor, liberalul afirmând că şeful statului a făcut „mai mult un frumos joc de teatru decât un demers real”.

„Acest apel ar trebui să fie îndreptat exclusiv către coaliţie, cu toate că preşedintele a vorbit în termeni destul de vagi şi generali, adresându-se întregului spectru politic, în pofida faptului că, din câte ştiu eu, opoziţia nu poate să majoreze salariile, ci numai Guvernul”, a declarat fostul prim-ministru liberal, citat de RFI.

În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, „principala preocupare a partidelor aflate la guvernare în acest moment este exact stabilirea datei când pot să mărească salariile, cu toate că România nu şi-a revenit din criza economică şi nici la nivel european criza nu este complet îndepărtată”. „Cred că preşedintele face mai mult un frumos joc de teatru decât un demers real, pentru că acest demers, în loc să-l facă public, putea să-l facă direct cu partidele din coaliţie”, continuă fostul premier PNL.

Întrebat dacă România este la adăpost de o eventuală nouă criză, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Nicidecum! Nu există nici un fel de element care să ne facă să credem că România este pusă la adăpost. Dacă la nivel mondial se va declanşa o criză, această criză nu va însemna decât scăderea consumurilor pe diferite pieţe europene, unde România ştiţi că exportă 70% din bunurile produse. Lucrul acesta se va reflecta în mod direct şi foarte rapid asupra economiei româneşti. Deci economia românească nu este pusă la adăpost, să fie foarte clar!”.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut marţi seară un apel către partide, în special cele de la guvernare să se concentreze pe menţinerea stabilităţii şi să nu alunece spre populism, adică spre promisiuni legate de majorarea salariilor. „Aş face o atenţionare extrem de serioasă asupra acelora care mai zilele trecute anunţau măriri peste măriri de salarii, indexări, creşteri de pensii cu 50% din creşterea salariului mediu. Astfel de declaraţii, mai ales când vin din partea unor politicieni făcând parte din arcul guvernamental fac rău României şi creează neîncredere în capacitatea României de a continua programele la care s-a angajat”, a declarat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a menţionat că în prezent cuvintele de ordine sunt „prudenţă” şi „stabilitate”.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: