PDL vs USL: un egal înşelător (I)

1.     Rezultate anticipate?

Azi cunoaştem rezultatele rundei de alegeri aniticipate din 21 august. Ele sunt următoarele:

Maramureş: Florin Tătaru a întrunit 42,67% dintre opţiuni (9433 de voturi) fiind urmat de Mariana Popa (PDL) cu 35,48% dintre opţiuni (7845 de voturi). Candidatul PER a primit 4338 voturi (19,62%) şi cel al PRM a primit 493 de voturi (2,23%).

NeamţAdrian Rădulescu în colegiul 6 de deputaţi cu 17.186 de voturi (54,95%) candidatul USL Liviu Harbuz obţinând 14.089 voturi, (45,05%).

Puteau fi anticipate aceste rezultate?

În articolul meu Maramures si Neamt. Confruntarea PDL vs USL se termina 0:2 sau 1:1? aparut cu o zi înaintea alegerilor,  îmi manifestam încrederea că se va câştiga la Maramureş dar că vpr fi problema majore la Neamţ. Ceea ce s-a în întâmplat. Îmi încheiam articolul astfel:

O analiza in cunostinta de cauza se va putea face numai dupa anuntarea rezultatelor.

Dar putem spune ca o victorie USL in ambele circuscriptii ar putea fi o confirmare dincolo de tagada a trendului ascendent a USL. O confirmare care nu va mai putea fi rastalmacita de catre propaganda protocalie mai ales daca, dupa anuntarea victoriei, USL va face ceee ce a promis – adica plangeri penale pe numele celor care, in special in Neamt, au raspuns de propaganda PDL, pe motiv de incalcarea legii prin oferirea de mita electorala.

Obtinerea unui singur mandat ar presupune insa pentru USL un semnal de alarma in ceea ce priveste cateva domenii sensibile ale strategiilor electorale pentru 2012: selectarea candidatilor, conlucrarea USL in teritoriu si combaterea tacticilor portocalii de mistificare a votului popular.

Pierderea ambelor mandate in favoarea PDL ar insemna insa un pas serios inapoi (prompt speculat, nu ma indoiesc,  de catre propaganda guvernamentala) – iata de ce PDL s-a concentrat in mod deosebit in cele doua circumscriptii electorale inspre obtinerea cu orice costuri a victoriei; si iata de ce USL ar fi trebuit sa faca la fel.

Valul ofensiv de analize critice la prestaţia USL (şi chiar la viitorul acestei alianţe) dă dreptate concluziilor mele de acum două zile. Dar să vedem ce ne zic analiştii?

2.     Analize, analize. Hai sa criticam!

Nu mă voi concentra pe analizele venite dinspre partea oranj. Purtătorii de vorbe şi idei ai Puterii fac ce ştiu ei mai bine – şi anume să distorsioneze realităţile astfel încât să îndeplinească scopurile propagandei portocalii – destabilizarea USL. Mai interesante mi se par analizele sau luările de poziţie venite dinspre zona liberală. Până când „greii” partidului vor ieşi la rampă cu declaraţii şi analize personale, iată câteva monstre culese din pagini de blog ale unor liberali.

Florin Crăciun în Adevărul este crud. Întotdeauna dă citire unei corespondeţe din Neamţ care evidenţiază un non-combat din partea organizaţiei PNL Neamţ, dar şi din partea organizaţiilor locale ale partidului. Un non-combat care precede de fapt alegerile pentru Colegiul 6, într-o zonă cu bogate tradiţii liberale.

in ultimele 2 luni , PDL a facut cea vrut in colegiu. USL , nici macar nu a fost prezent sa constate ilegalitatile. cei care au „adunat” dovezile, au fost jurnalistii locali , care prezentau zilnic in jurnale de stiri campania agresiva a PDL si se intrebau de ce USL nu face campanie ? raspunsul liderului PNL neamt , a fost: „oamenii s-au saturat de campanie electorala.” marea majoritate a comunelor din colegiu au primari USL . puteau castiga lejer ( victor surdu castigase colegiul cu 66% ). toata lumea a inteles blatul , la nivel local , populatia sanctionand de fapt USL pentru lipsa de respect fata de problemele lor. intamplator, am rude in 3 comune din acest colegiu. fraza pe care am auzit-o cel mai des: „macar astia se obosesc sa faca campanie in fiecare sat, chiar daca lumea ii injura.”

Cum m-a obişnuit în ultimele comentarii despre PNL, Ionuţ Iancu nu analizează, ci se limitează să îşi exercite harul de plamfetar. În articolul său Rezultatele din Neamţ – un mesaj clar pentru USL se găsesc expresii colorate („gargara ieftină”, „aşa zişi liberali,” sunt cele pe care îmi permit să le transcriu) precum şi marota blogerului (”dictatura” lui Crin şi Ponta) dar nu o analiză serioasă. Titlul poate oricât de adevărat. Conţinutul uşurel de tot. Passons.

O încercare reala de analiză o face Bogdan Duca, în Alegerile anului 2011. Câteva note aparut pe platforma spunesitu. Extrag din conţinutul articolului ideile-forţă (unle dintre ele sunt discutabile sau nu suficient argumentate, dar întregul dă impresia de coerenţă).

 • USL a suferit o înfrângere electorală de proporţii
 • USL nu este capabil să câştige în acest moment o confruntare cu PDL
 • Uniunea Social Liberală este o alianţă foarte puţin convingătoare
 • USL nu promite nicio schimbare politică consistentă
 • foarte puţini din politicienii USL pot să susţină legitim moral un discurs critic la adresa corupţiei şi incompetenţei actualei guvernări
 • Uniunea Social-Liberală este o formaţiune ruptă de realităţile din teritoriu
 • atâta timp cât USL-ul va pierde primari, şansele sale de a câştiga alegeri sunt în scădere
 • Departe de a contabiliza voturile electoratului din cele trei partide ale alianţei (PSD-PNL-PC), USL-ul a împrăştiat bună parte din aceste voturi

Concluzia lui Bogdan Duca este că, pentru a înlătura PDL-ul de la putere, USL trebuie fie (A) să dispară lăsând posibilitatea partidelor componente să participe individual la alegerile parlamentare şi să formeze ulterior o coaliţie de guvernare fie (B)  să îşi reînnoiasca garnitura de cadre care sunt propuse pe listele de candidaţi comuni pentru parlamentare (însă forma în care Duca propune această idee este inacceptabilă sau lipsită de consistenţă), fie (C) USL să obţină revenirea la votul pe listă, în care caz ar avea atu+ul unor „locomotive” precum Crin Antonescu şi/sau Victor Ponta. Desigur, consecvent unor poziţii anterioare, Bogdan Duca consideră doar prima soluţie ca fiind viabilă. Adevărat, evantaiul soluţiilor asumate fiind atât de restrâns, autorul însuşi se vede pus în situaţia de a face alegeri imposibile.

Ajuns aici, se cade sa imi pun mie insumi intrebarea: de ce s-a ajuns in acest punct critic si ce ar fi de facut?

Etichete:, , , , , , , , , , ,

4 comentarii pe “PDL vs USL: un egal înşelător (I)”

 1. Rizea-manea Marius 22 august 2011 la 10:44 PM #

  Eu am idei putine si fixe -Chiar s-a dorit castigarea acestor alegeri?
  Cati membri PNL/PSD/PC sunt in zona ?Si vorbesc aici de numarul celor ce sunt inscrisi cu acte in regula ,ca membri cotizanti .
  De ce ,daca populatia este „scarbita „de atatea campanii si refractara la fenomenul electoral,nu au iesit la vot pentru a-si sustine formatiunea careia ii apartine ?
  Au fost doar locale ,iar impactul este ,sau se incearca a se generalizeze pe fondul lipsei de reactie a oricarei formatiuni oponente pd-ului….Toti sunt nauciti ca si cum ar fi niste puri si nu stiau ca aceasta lupta este una ce se poarta muldar si total lipsita de orice scrupul…Fenomene ca cele in care membrii ai aceleiasi familii nu erau trecuti in liste si nu au putut vota sau s-a constatat ca „votase „chiar inainte sa ajunga la urne ,se puteau preintampina !Cine a supravegheat din partea USL,intocmirea corecta a axestor liste si cum poti vota prin …neprezentare !!!

  Apreciază

  • Gondolin 22 august 2011 la 11:34 PM #

   Politia face listele de vot. Si acolo USL nu are reprezentanti 🙂

   Apreciază

   • Rizea-manea Marius 23 august 2011 la 1:59 AM #

    Poate dar se cunosc din timp si sunt (teoretic macar ) aprobate de reprezentantii partilor „beligerante ” !!!

    Apreciază

    • Gondolin 23 august 2011 la 2:28 AM #

     nu sunt aprobate in nici un fel de aprtide, nici oficial nici neoficial.
     desigur, daca se constata nepotriviri intre situatia reala si liste, ele trebuiesc sa fie anuntate si remediate.
     Este evident ca in cazul de care s-a facut vorbire in media a fost un abuz al comisiei, devreme ce nu era eroarea votantului ci a Politiei ca nu facuse un tabel corect.

     Apreciază

<span>%d</span> blogeri au apreciat: