Mediafax – Mihalache despre comasare: PDL încearcă soluţii pentru a-şi maximiza un rezultat ce se anunţă slab

Secretarul general adjunct al PNL, Dan Mihalache, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că, prin varianta comasării alegerilor, PDL încearcă să îşi maximizeze un rezultat electoral care se anunţă mai mult decât modest.

Mihalache a afirmat că PDL face în ultima vreme „o echilibristică” pe tema sistemului de vot şi a calendarului electoral din 2012, care poate crea o instabilitate ce nu poate fi de bun augur. „PDL încearcă să găsească soluţii legislative pentru a-şi maximiza un rezultat electoral care se anunţă a fi unul foarte prost. Însă ei nu sunt singuri pe scena politică şi nu putem construi întregul edificiu electoral doar în funcţie de interesele electorale de moment ale PDL”, a spus el.

Secretarul general adjunct al PNL a declarat că sistemul de vot şi legislaţia electorală trebuie puse la punct dintr-o perspectivă pe termen lung, care să cuprindă două sau trei cicluri electorale. „Nu putem schimba tot sistemul electoral din patru în patru ani, în funcţie de interesele partidului aflat la putere. Orice discuţie despre sistem, mod de vot, calendar trebuie făcută dintr-o perspectivă care să cuprindă două, trei mandate. Orice discuţie pe tema aceasta ar trebui purtată concomitent cu adoptarea unei legislaţii antifraudă electorală extrem de stricte şi cu analiza oportunităţii introducerii votului obligatoriu”, a mai afirmat Mihalache.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că, teoretic, este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, însă oportunitatea acesteia va fi analizată în coaliţie, care va lua o decizie în acest sens. Întrebat dacă este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, premierul a răspuns: „Nu este o discuţie nouă aceasta, ea a avut loc şi cu mai mult timp în urmă. Teoretic este posibilă, vom analiza oportunitatea ei şi vom lua o decizie în acest sens”. Premierul a spus că va exista o analiză a coaliţiei şi asupra posibilităţii eliminării sistemului de compensare la votul uninominal pentru alegerile parlamentare din 2012.

UDMR susţine comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale pentru că astfel s-ar face economii la buget şi ar fi o prezenţă mai mare la vot, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este bună pentru că, „în proasta tradiţie românească”, fiind decalate scrutinele, instituţiile paralizează un an, iar politicienii „îşi pierd minţile”.

Preşedintele Comisiei de administraţie a Camerei, Sulfina Barbu (PDL), a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că alegerile parlamentare pot fi comasate cu cele locale dacă vor fi modificate legea administraţiei publice locale şi legea alegerilor locale, pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali. Sulfina Barbu a precizat că mandatele aleşilor locali pot fi prelungite cu maximum şase luni.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda scrie, miercuri, pe blogul său, că probabil consensul va fi realizat în jurul păstrării bicameralismului, dar cu reducerea însemnată a numărului de parlamentari şi precizează că susţine comasarea localelor cu legislativele, simultan cu renunţarea la pragul electoral.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda (PDL), a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că, în opinia sa, este nomal ca persoana care câştigă într-un colegiu să meargă în Parlament, „indiferent dacă partidul pe care îl reprezintă nu a atins pragul electoral”.

În 3 august, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la B1 TV, că el poate lua în calcul cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare doar dacă această ipoteză vine din partea partidelor, precizând că, tehnic, o astfel de măsură este posibilă doar prin modificarea Legii administraţiei publice locale.

„Eu nu pot lua în calcul această ipoteză (cuplarea alegerilor locale cu cele legislative -n.r.) decât dacă vine de la partide. Deocamdată nu am o asemenea propunere de la partide şi nici n-aş avea ce să fac, dacă ei stabilesc să fie altfel, decât la promulgare să trimit, eventual, legea înapoi”, a explicat preşedintele, răspunzând unei întrebări.

El a adăugat că, din punct de vedere tehnic, alegerile parlamentare nu pot fi modificate. „Ce se poate face legal este ca prin legea administraţiei publice locale să se mute alegerile locale odată cu legislativele. Aşa ceva se poate, dar nu este o soluţie luată în calcul în momentul de faţă, nici n-a fost ridicată de cineva”, a spus preşedintele.

Etichete:, , , , , , ,

5 comentarii pe “Mediafax – Mihalache despre comasare: PDL încearcă soluţii pentru a-şi maximiza un rezultat ce se anunţă slab”

 1. cristi 24 august 2011 la 12:45 PM #

  Eu zic ca cineva ar trebui sa puna frana acestei „echilibristici electorale” pe care o tot incearca pedeleul.Daca ei vor mai insista cu asemenea masuri aberante eu cred ca USL ar trebui sa paraseasca parlamentul,sa sesizeze forurile internationale si sa ameninte cu boicotarea alegerilor.Asa cu siguranta ca se vor sesiza si forurile Uniunii Europene.Asta trebuie sa faca USL DACA CHIAR VREA SA FACA OPOZITIE.Si sa insiste mai tare cu legile ce pedepsesc frauda electorala.Oamenii s-au saturat de discutiile sterile ale opozitiei.Daca Crin si cu Ponta vor sa demonstreze ca sunt cu adevarat oameni politici atunci ar trebui sa iasa in strada si sa-i scoata din case pe toti adeptii lor.

  Apreciază

  • Gondolin 24 august 2011 la 12:58 PM #

   de acord cu insistenta pe legislatia antifrauda si cu atitutini mai hotarate (gen demonstratii de strada masive).
   Nu si cu retragerea din Parlamant – ar trebui o foarte serioasa motivatie pentru boicotul parlamentar. Fara sa mai vorbim ca nu cred ca pedeleprelor le-ar pasa si ar putea legifera nestanjenite.

   Apreciază

 2. Pop Horia 24 august 2011 la 1:33 PM #

  Atentie-aceasta initiativa disperata a PDL incalca Constitutia care stabileste clar mandatul de patru ani a Parlamentului si a autoritatilor locale.Sigur nu ar fi prima oara cand se incalca legea fundamentala dar nu trebuie lasati..s-o faca.

  Apreciază

  • cristi 24 august 2011 la 3:56 PM #

   De fapt se merge pe ideea prelungirii cu cateva luni a mandatelor alesilor locali,ceea ce in anumite situatii este perfect posibil.Nu se invoca scurtarea mandatelor parlamentarilor fiindca aceasta ar fi o imposibilitate fara dizolvarea Camerei si a Senatului.

   Apreciază

   • Gondolin 24 august 2011 la 4:37 PM #

    Cristi – nu suntem in nici una dintre situatiile stipulate de lege care sa permita intarzierea alegerilor locale (daca nu ma insel stare de razboi, de urgenta sau calamitati naturale majore). Desigur, guvernarea PDL este o calamitate, dar nu una naturala ci una provocata de romanii insisi.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: