USL în presa locală, 29 August – 4 Septembrie 2011

MOLDOVA

PNL

01 Sep Corneliu Vornicu (PNL): Eliminarea subvenţiei la încălzire – măsură luată din considerente strict politice(Agerpres)  Vicepreşedintele PNL Suceava, consilierul local Corneliu Vornicu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că eliminarea subvenţiei la încălzire este o măsură pe care Guvernul a luat-o din considerente strict politice.

În opinia lui Vornicu, prin această decizie Guvernul vrea să atace primarii USL, dar să şi aloce bani în mod discreţionar primarilor PDL. ‘Guvernul va tăia subvenţia pentru încălzire şi va lăsa primăriile să se descurce singure. Din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, doar 330.000 pot beneficia de ajutor de încălzire, iar numărul familiilor afectate va depăşi un milion. În disperarea de a nu pierde alegerile, actuala putere a ajuns să politizeze tot ce mişcă în ţara asta. Prin ordonanţa privind eliminarea subvenţiei la energie termică, CET-urile au căpătat culoare politică, iar agentul termic a devenit agent electoral’, a spus Vornicu. El crede că, prin eliminarea subvenţiilor la încălzire, actualul Guvern vrea să pedepsească populaţia care nu a votat până acum PDL şi că, în acest fel, confirmă faptul că îi împarte pe români în două. ‘Teoretic, se va elimina subvenţia la toate oraşele. În realitate se vor da fonduri prin diferite tertipuri doar oraşelor conduse de primarii PDL, pentru ca aceştia să se descurce. Practic, o mare parte a populaţiei va fi pedepsită la iarnă doar pentru că nu este condusă de primari PDL, iar întreţinerea în mare parte din oraşe va exploda, ajungând în lunile de iarnă să se apropie de limita de venituri ale unui român considerat bogat de actuala putere’, a spus Vornicu.

Potrivit acestuia, în România, există 1,5 milioane de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire, ceea ce înseamnă că 1,2 milioane de cetăţeni vor resimţi grav tăierea subvenţiei, în condiţiile în care Guvernul estimează că va acorda ajutoare doar pentru 330.000 de beneficiari. Vornicu apreciază că, la iarnă, factura de încălzire va creşte cu cel puţin 20% pentru patru apartamente din cinci racordate la sistemul centralizat de termoficare.

02 Sep Filiala PNL Botoşani, executată silit de societatea de transport public(Agerpres)

Conturile filialei din Botoşani a Partidului Naţional Liberal (PNL) au fost blocate, din cauza unei datorii către societatea de transport public din municipiu. PNL Botoşani are o datorie de peste 14.000 de lei către societatea Eltrans, cu care a încheiat, în campania electorală din 2008, un contract de utilizare a stâlpilor care susţin reţeaua electrică pentru tramvaie. Pentru că nu a reuşit recuperarea banilor, Eltrans a acţionat în instanţă filiala judeţeană a PNL, având câştig de cauză. Ulterior, hotărârea a fost învestită cu formulă executorie, iar executorul judecătoresc a pus poprire pe conturile partidului. ”Din păcate, nu avem ce să executăm. Partidul nu are bunuri, iar conturile sunt goale”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Eltrans, Victor Ivănescu.

Liderul PNL Botoşani, deputatul Florin Ţurcanu, susţine că PNL va face o eşalonare la plată a datoriei către Eltrans. ”Avem hotărârea Biroului Politic şi am desemnat juristul partidului să se întâlnească cu executorul şi să eşaloneze plata”, a afirmat Ţurcanu.

02 Sep Victor Paul Dobre (PNL): Liberalul Marius Stan va candida la Primăria Galaţi şi Nicolae Bacalbaşa (PSD), la CJ(Agerpres)

Preşedinte PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, candidaţii Uniunii Social Liberale (USL) pentru cele mai importante funcţii la alegerile locale de anul viitor din judeţul Galaţi.

Potrivit acestuia, Marius Stan (PNL), directorul general al clubului Oţelul Galaţi şi consilier local, va candida pentru fotoliul de primar al municipiului Galaţi, iar dr. Nicolae Bacalbaşa (PSD), consilier judeţean, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi. ”Conform deciziei luate, la nivelul judeţului Galaţi, la primăria municipiului Galaţi va fi un candidat din partea PNL şi aşa cum ştiţi noi l-am desemnat pe domnul Marius Stan, cred că e un candidat foarte bun. La preşedinţia CJ va fi un candidat al PSD şi aşa cum ştiţi din partea PSD a fost nominalizat domnul doctor Bacalbaşa”, a declarat Dobre.

Vicepreşedintele liberal şi-a exprimat totodată speranţa ca partenerii din USL să respecte angajamentele luate. ”A fost o competiţie între candidaţi pe care îi respect, pe toţi, şi îi apreciez. Personal şi eu într-un fel regret că nu am avut ocazia să candidez pentru preşedinţia CJ, dar în politică, ca şi în viaţă, toate lucrurile au măsură. Şi era destul de greu să câştigăm şi cupa şi campionatul. PNL îşi respectă acordurile şi angajamentele, respectăm rezultatul, aşa cum ne dorim ca toţi colegii din USL să-l respecte”, a mai spus Victor Paul Dobre. Funcţia de primar mai era vizată şi de social-democratul Nicuşor Ciumacenco, actualul viceprimar, şi conservatorul Eugen Durbacă, consilier judeţean şi vicepreşedinte PC.

Liderul PNL Galaţi a făcut şi un scurt comentariu privind o declaraţie apărută în presa locală a primarului municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae (PSD), cunoscut ca fiind susţinătorul viceprimarului Nicuşor Ciumacenco. Acesta a lăsat să se înţeleagă că ar putea să-şi dea demisia astfel încât să fie declanşate alegeri anticipate. ”Personal îi doresc să îşi ducă la bun sfârşit mandatul, dar un lucru e sigur: alegeri anticipate la Primărie nu se mai pot face conform legii. E prea târziu. Singura posibilitate e ca în CL unul dintre viceprimari să fie ales primar până la alegerile de anul viitor”, a afirmat Dobre.

02 Sep Deputatul PNL Victor Paul Dobre: PDL vrea să se ascundă în spatele primarilor(Agerpres)

Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, deputatul Victor Paul Dobre, a criticat, vineri, într-o conferinţă de presă, ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, afirmând că, de fapt, PDL doreşte să facă o uriaşă manipulare şi se ascunde în spatele primarilor. ‘Cred că PDL vrea să se ascundă în spatele primarilor. Gândiţi-vă cum ar decurge alegerile generale comasate. Pe uliţa satului se prezintă candidatul de primar în funcţie, bate în poarta cetăţeanului şi îi explică despre stomatolog, de programul de la primărie, de uliţă, când va fi apă, canalizare, când va pietrui uliţa, etc. Alături de el e potenţialul candidat la preşedinţia CJ, primarul îi spune cetăţeanului – ‘omul acesta mă ajută, votează cu el’. Şi undeva în zare sunt şi doi candidaţi pentru Parlament şi îi spune – ‘când votaţi pe cele şase buletine votaţi-i şi pe aceştia’. De ce? PDL-ul face o uriaşă manipulare. În loc să vorbim de binecuvântările Guvernului Boc pe care le ştie tot poporul, vom discuta despre piatra pe uliţă. E o manipulare’, a susţinut Victor Paul Dobre.

Liberalul a explicat că mandatul aleşilor locali este unul pentru patru ani şi trebuie să expire la termenul prevăzut. ‘În ţările democratice, ţările Uniunii Europene, alegerile sunt mereu decalate… PDL vrea să paraziteze decizia şi are un singur scop: supravieţuirea lui electorală’, a mai afirmat Dobre. Pe de altă parte, liberalul consideră că alegeri parlamentare anticipate ar putea fi declanşate în condiţiile în care majoritatea populaţiei nu mai are încredere în actualul Guvern.

02 Sep Victor Paul Dobre (PNL): Agentul termic a devenit agent electoral(Agerpres)

Vicepreşedintele PNL, deputatul Victor Paul Dobre, a criticat, vineri, într-o conferinţă de presă, măsura Guvernului de tăiere a subvenţiilor la energia termică. ‘Bogaţii domnului Lăzăroiu (ministrul Muncii – n.r.) nu sunt bogaţii României, aceia nu sunt cuplaţi la sistemul centralizat. Bogaţii domnului Lăzăroiu şi ai domnului Boc sunt cetăţenii care nu au decât 800 de lei. Gândiţi-vă la o familie de pensionari care nu are decât 1.600 de lei pe lună. Ei intră în categoria bogaţilor, după Boc şi după Lăzăroiu. Fiind bogaţi li s-a impus şi contribuţia la asigurările de sănătate şi acum să-şi plătească singuri energia termică… E o măsura cinică’, a afirmat Dobre.

Liberalul a comentat şi declaraţiile lui Lăzăroiu referitoare la situaţia CET-urilor, spunând că acesta face un pas important pe calea consolidării politizării, iar agentul termic devine agent electoral. ‘Politizează CET-urile. Acum au culoare politică după el: 40% sunt PSD, 25% sunt PNL, 25% PDL, vedeţi că are obsesia aceasta a scorului USL de 60-70 la sută. Nu ştiu cum le nimereşte mereu, iar agentul termic devine în situaţia asta agent electoral. De ce? Vine iarna şi primăriile se vor chinui să găsească soluţii să ajute oamenii. Vor fi primari care îşi vor rupe de la gură, de la proiecte de investiţii şi vor da bani pentru că e iarnă şi trebuie să îşi protejeze cetăţenii. Şi nu uitaţi că e iarna preelectorală, iar probabil că alte primării, cele ale puterii, în mărinimia sa, domnul Boc va rupe de la guriţa domniei sale şi va avea grijă de ele’, a mai spus Dobre.

02 Sep Nini Săpunaru: Recunosc şi susţin candidaturile PSD(Agerpres)

Liberalii vrânceni vor susţine candidatul PSD la primăria Focşani, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele PNL Vrancea, deputatul Nini Săpunaru. Deputatul liberal a explicat că desemnarea candidatului din partea PSD pentru primăria Focşani a fost făcută în baza sondajelor de opinie efectuate în perioada anterioară.

El a afirmat că, la Vrancea, candidaţii USL vor fi Marian Oprişan, pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, şi primarul Decebal Bacinschi, pentru primăria Focşaniului. Deşi în urmă cu câteva luni îşi anunţase intenţia de a candida la Primăria Focşani, deputatul a fost nevoit să facă pasul înapoi. ‘Dorinţa mea de a candida la Primăria municipiului Focşani a reprezentat un obiectiv pe care mi l-am asumat, dar recunosc şi susţin decizia USL în desemnarea candidaturilor pentru că aceasta are la bază interesul fundamental al cetăţeanului şi intenţia ca USL să facă ceea ce este mai bine pentru câştigarea alegerilor. În egală măsură, vreau să precizez că echipa Uniunii Social Liberale din Vrancea rămâne la fel de puternică şi de unită, că alături de social-democraţii şi conservatorii vrânceni, noi, liberalii, vom depune toate eforturilor în lupta împotriva puterii portocalii’, a afirmat deputatul Nini Săpunaru.

Celelalte funcţii urmează să fie desemnate în paza protocolului semnat la nivelul USL, respectiv câte un viceprimar PSD şi PNL la primăria Focşani, respectiv câte un vicepreşedinte de la cele două partide la Consiliul Judeţean.

PSD

29 Aug Suceava: Social-democraţii acuză Guvernul că au discrimat femeile prin măsurile de austeritate luate(Agerpres)

Femeile au fost mult mai afectate de politicile Guvernului care vizau combaterea crizei, comparativ cu bărbaţii, a declarat presei, luni, preşedintele executiv al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, care a acuzat Executivul de discriminare. În opinia lui Donţu, actualul guvern, prin măsurile de austeritate aplicate, a afectat grav domenii ca sănătatea, asistenţa socială, învăţământul, administraţia publică, în care ponderea femeilor angajate este mai mare decât cea a bărbaţilor. ”Acestea sunt domeniile în care guvernul Băsescu-Boc a lovit în plin. Alături de pensionari, acestea sunt categoriile socio-profesionale pe umerii cărora Guvernul a pus tot costul crizei. Ponderea femeilor cu salarii sub 1.500 de lei a crescut cu 5% de la 60,7% la 65,7%, în timp ce a bărbaţilor a crescut cu doar 0,5%, de la 57,9% la 58,4%. Au fost diminuate toate categoriile de ajutoare pentru familie şi creşterea copilului. Economiile realizate astfel la buget fiind infime”, a spus Donţu.

Totodată, preşedintele executiv al PSD Suceava a atras atenţia că prin politicile guvernului ”de combatere a crizei” foarte multe familii şi-au văzut ameninţată şansa de a supravieţui. ‘În 80% dintre familiile monoparentale, reprezentantul legal este mama. În cazul mamelor singure, riscul de sărăcie este dublu. Lovind în femei şi familie, guvernarea loveşte şi în generaţiile viitoare şi pune bazele unei crize durabile şi extinse a României’, a spus Donţu.

29 Aug Ovidiu Donţu (PSD): Guvernul a abandonat mediul rural(Agerpres)

Preşedintele executiv al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, a declarat luni presei că ”renaşterea satului românesc”, promisă în februarie 2010 de Executiv, nu s-a materializat, apreciind că acest fapt dovedeşte că Guvernul Boc a abandonat complet mediul rural. ”Reprezentanţii PDL minţeau atunci cu nonşalanţă că vor construi zece case, în fiecare comună, în care să fie instalaţi specialişti profesori, medici, prioritari fiind tinerii cu vârstă de până la 35 de ani. Câte case au fost construite până acum? Zero. Între timp, două mii de localităţi rurale nu au medici, iar dascălii renunţă la profesie din cauza costurilor cu naveta, care ajung şi la jumătate din salariu”, a explicat Donţu.

În opinia lui Donţu, motivaţiile Guvernului potrivit cărora nu ar exista resursele financiare necesare pentru a demara acest program nu se susţin, în condiţiile în care pentru telegondole, pentru bazine de înot închise imediat după inaugurare şi pentru terenuri de fotbal sunt bani. ”Pentru clientela politică sunt bani, dar pentru profesori, medici şi oamenii simpli nu sunt. Investiţia în mediul rural este una durabilă, sustenabilă şi multiplicatoare de resurse. Dezvoltarea satului românesc este o soluţie pentru ieşirea din criză. Actuala putere nu investeşte decât în proprii clienţi. Se apropie alegerile şi PDL are nevoie de bani pentru campanie. De unde îi obţine? De la clienţii politici cărora acum le oferă contracte pentru lucrări neoportune”, a spus Donţu.

30 Aug Ovidiu Donţu (PSD): Guvernul lasă milioane de români în frig(Agerpres)

Preşedintele executiv al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, a criticat, marţi, măsura Guvernului de a tăia subvenţia la încălzire pentru populaţia săracă şi de a lăsa primăriile să gestioneze acordarea ajutoarelor de căldură. ”Ticăloşia puterii este că, în timp ce taie subvenţia, spune că trebuie să crească numărul de oameni care ar putea să beneficieze de ea. Realitatea este că din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, 330.000 pot beneficia de subvenţie. Dar subvenţia se taie, iar numărul persoanelor afectate va depăşi un milion, deci marea majoritate a familiilor din mediul urban vor încasa în plin această lovitură. (…) Subvenţia dată de Guvern acoperea peste jumătate din subvenţia dată populaţiei, cel puţin acesta era cazul în Bucureşti. Cei 60% de la Guvern dispar şi rămâne ca primăriile să acopere cu restul de 40%, dacă îi au şi pe aceia în bugetele sărăcite, subvenţia pentru o parte din cetăţeni”, a spus Donţu.

În opinia lui Donţu, odată cu tăierea subvenţiei la încălzire se va vedea ”cât de urâtă este politizarea din ultimii ani”, iar oraşele cu primari de opoziţie vor fi cele mai afectate de această decizie. ”România se împarte în oraşele portocalii, unde vor exista bani, şi restul ţării. Mecanismul este pervers. Pe faţă se taie subvenţia la toate oraşele, iar prin spate se dau fonduri doar oraşelor conduse de primarii PDL, pentru ca aceştia să se descurce. Efectul? Peste două treimi din România este pedepsită la iarnă, doar pentru că nu este condusă de primari PDL. Ce nu spune Guvernul este că există bani pentru acordarea subvenţiilor sau pentru eficientizarea CET-urilor. Ei ajung azi la băieţii deştepţi din PDL’, a explicat Donţu.

El a criticat faptul că marile companii energetice, care au datorii mari la buget, sunt amânate, reeşalonate sau chiar şterse de la plata datoriilor, iar populaţia este discriminată din acest punct de vedere. ”Marile companii energetice, care au datorii uriaşe la buget, se află sub controlul clientelei PDL. De aici se sifonează bani publici. În acest fel, populaţia este furată, iar pentru acest furt tot oamenii plătesc prin tăierea subvenţiei la căldură. Actualul Guvern a prelungit contractele cu intermediarii din energie care, în trecut, erau înfieraţi la televizor de Traian Băsescu. Presa ştie şi alt exemplu de risipă a banului public în favoarea clientelei: Metrorex cumpără energie de la o firmă de apartament, cu trei angajaţi, la un preţ dublu faţă de cel de pe piaţa liberă (303 lei pe MW, faţă de 156 pe piaţă)”, a explicat Donţu, apreciind că Guvernul trebuie să trateze egal toţi cetăţenii şi să-i ajute pe toţi la fel.

30 Aug Gheorghe Nichita este sigur că va fi candidatul USL pentru un nou mandat la Primăria Iaşiului(Agerpres)

Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, susţine că nu are emoţii în ceea ce priveşte nominalizarea sa ca şi candidat al Uniunii Social Liberale pentru un nou mandat, chiar dacă PC îl susţine pe Tudor Ciuhodaru. ‘Eu nu am niciun fel de emoţie. Din câte ştiu sunt pe primul loc atât în sondajul PSD, cât şi în cel efectuat de ACD pentru primărie. La CJ, în clipa de faţă, candidaţii ACD sunt înainte. Comitetul Executiv al PSD va discuta joi candidaturile, judeţ cu judeţ, pentru alegerile locale din anul 2012’, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Nichita, liderul filialei Iaşi a PSD.

El a admis că, deşi sunt orgolii în fiecare partid, există o procedură de desemnare a candidaţilor stabilită în cadrul USL şi care nu poate fi încălcată. În opinia lui Nichita, a fost un gest greşit din partea PSD de a nu-şi pregăti din timp un candidat la şefia Consiliului Judeţean. ‘Probabil am greşit că nu am pregătit mai din timp un candidat la CJ şi îmi pare rău că acea campanie internă nu a dus la un rezultat favorabil’, a spus Nichita.

Conform liderului PSD Iaşi, senatorul Florin Constantinescu şi şeful Finanţelor locale, Victorel Lupu, s-au înscris în campania internă pentru sondajul efectuat de USL privind desemnarea candidaturii la şefia Consiliului Judeţean.

Din partea PC, medicul deputat Tudor Ciuhodaru va candida atât la CJ cât şi la Primăria Iaşi, în timp ce din partea PNL în sondajele USL au fost incluşi deputaţii Cristian Adomniţei, Relu Fenechiu şi consilierul judeţean Mugur Cozmanciuc. Liberalii susţin că deputatul Cristian Adomniţei este primul în sondajul efectuat de USL pentru CJ, fapt contrazis de conservatori, care afirmă că Tudor Ciuhodaru ocupă locul întâi atât la Primăria Iaşi, cât şi la CJ.

31 Aug Preşedintele filialei PSD Neamţ va fi schimbat din funcţie (surse)(Agerpres)

Alin Antochi va fi schimbat din funcţia de preşedinte al filialei PSD Neamţ, în urma pierderii alegerilor parlamentare anticipate din colegiul 6, în locul său urmând să fie numit interimar senatorul Ioan Chelaru, vicepreşedinte al PSD. Potrivit unor surse din PSD, decizia va fi luată de Biroul Politic Naţional al PSD care se va reuni joi, 1 septembrie. ”Dacă nu demisionează până la şedinţa de joi, va fi schimbat sigur”, au declarat, pentru AGERPRES, surse din PSD.

În cadrul şedinţei biroului politic al PSD se vor analiza rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din Neamţ şi Baia Mare. USL a câştigat alegerile în Baia Mare, însă le-a pierdut la Neamţ, deşi colegiul a fost câştigat la alegerile din 2008 de PSD.

Liviu Harbuz, candidatul USL în colegiul 6 din Neamţ, a obţinut la alegerile din 21 august 45,05% din voturi, colegiul fiind câştigat de democrat-liberalul Adrian Rădulescu. În 4 comune dintre cele 7 conduse de primari PSD, candidatul USL a pierdut alegerile, iar în celelalte 3 a obţinut victorii cu puţin peste 50%.

Primarii PSD au fost acuzaţi de conducerea partidului că au trădat în favoarea candidatului PDL, însă aleşii locali au replicat susţinând că nu au fost sprijiniţi de conducerea judeţeană a partidului.

31 Aug Ioan Stan (PSD) a donat mobilier victimelor incendiului de la Cornu Luncii; Gheorghe Flutur dă materiale de construcţii(Agerpres)

Liderul PSD Fălticeni, deputatul Ioan Stan, a venit în sprijinul familiilor sinistrate din Cornu Luncii, victime ale unui incendiu devastator izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute. Stan a spus că a cumpărat mobilă, covoare şi televizoare pentru două dintre cele şase familii ale căror case au fost distruse total sau parţial.

Potrivit deputatului social-democrat, donaţia se ridică la aproximativ 10.000 de lei şi a fost făcută din banii săi.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a donat câte 1.000 de lei fiecărei familii şi a promis sprijin cu materiale de construcţie şi forţă de muncă pentru refacerea caselor distruse în incendiu.

Detaşamentul Fălticeni a intervenit sâmbăta trecută la stingerea unui incendiu izbucnit la un grup de locuinţe particulare din comuna Cornu Luncii, împreună cu forţe şi mijloace de la Detaşamentul Suceava, Garda de Intervenţie Gura Humorului, Garda de Intervenţie Solca şi serviciile voluntare din Cornu Luncii şi Vadu Moldovei.

Având în vedere amploarea şi violenţa incendiului, la faţa locului au fost deplasate nouă autospeciale, două ACI şi două autoturisme cu trei ofiţeri şi 41 de subofiţeri,o autosanitară de la Staţia de Ambulanţă Fălticeni, trei echipaje de poliţie şi gruparea mobilă a IPJ Suceava.

Un echipaj de pompieri din Ungaria, aflat în tranzit prin zonă spre Republica Moldova pentru a participa la un exerciţiu internaţional de protecţie civilă, a intervenit, de asemenea, la stingerea incendiului. Au fost afectate şase gospodării, respectiv patru acoperişuri la case de locuit şi şase anexe. Nu s-au înregistrat victime cauzate direct de incendiu; au fost nouă persoane cărora li s-a acordat primul ajutor medical calificat pentru atac de panică.

La locul evenimentului s-au deplasat prefectul judeţului, Sorin Arcadie Popescu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul şi scânteile căzute de la o sobă ce funcţiona nesupravegheată, pe materiale combustibile din apropiere. Volumul şi valoarea pagubelor sunt în curs de stabilire.

31 Aug Andrei Dolineaschi (PSD): Comasarea alegerilor încalcă standardele Comisiei de la Veneţia(Agerpres)

Prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene Botoşani a Partidului Social Democrat (PSD), deputatul Andrei Dolineaschi, critică intenţia actualei puteri de comasare a alegerilor parlamentare cu cele locale. El a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că demersurile PDL pentru comasarea alegerilor încalcă flagrant Codul de bune practici şi standardele electorale definite de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, cunoscută sub numele de ”Comisia de la Veneţia”. ”Codul de bune practici elaborat de Comisia de la Veneţia subliniază foarte clar că modificările aduse sistemelor electorale nu trebuie făcute cu mai puţin de un an înainte de alegeri. Iar dacă acest lucru se întâmplă totuşi, Comisia spune că noul sistem trebuie să intre în vigoare abia după un ciclu electoral. Aşadar, dacă vor neapărat să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare, această modificare ar trebui să intre în vigoare abia la alegerile din 2016”, a declarat deputatul PSD.

În ceea ce priveşte scenariul propus de PDL ca alegerile locale să fie amânate cu circa şase luni, până la organizarea alegerilor generale, Dolineaschi a explicat că printr-o astfel de măsură s-ar încălca standardele definite de Comisia de la Veneţia în domeniul electoral. ”În textul Convenţiei pentru standardele, drepturile şi libertăţile electorale se precizează explicit că nu trebuie întreprinse acţiuni care să conducă la întreruperea, anularea sau amânarea alegerilor la termen stabilite conform Constituţiei şi legilor în vigoare”, a precizat Dolineaschi.

Social-democratul a mai adăugat că toate variantele propuse de PDL pentru modificarea legislaţiei electorale indică în mod clar intenţia acestui partid de a schimba regulile în timpul jocului pentru a-şi crea un avantaj electoral, fapt care se înscrie în definiţia abuzului de putere. În opinia lui Dolineaschi, asistenţa Comisiei de la Veneţia în elaborarea proiectelor de modificare a legislaţiei române din domeniul electoral ar fi singura garanţie pentru împiedicarea abuzurilor actualei puteri politice.

02 Sep PSD va avea candidaţi atât în municipiul Botoşani, cât şi în Dorohoi(Agerpres)

Candidaţii Uniunii Social Liberale (USL) la primăriile din cele două municipii din judeţul Botoşani vor fi membri ai Partidului Social Democrat (PSD), a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, senatorul Gheorghe Marcu.

Potrivit acestuia, candidatul USL la Primăria municipiului Botoşani va fi medicul Gabriel Oprişanu, care ocupă în prezent funcţia de director al Spitalului de Psihiatrie, în timp ce actualul primar al municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, va intra în competiţia electorală pentru un nou mandat. Social-democraţii botoşăneni susţin că protocolul USL prevede că, în cazul obţinerii unei majorităţi în consiliile locale ale celor două municipii, funcţiile de viceprimar vor reveni Partidului Naţional Liberal.

În acelaşi timp, în cursa pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, USL va fi reprezentat de liderul local al PNL, deputatul Florin Ţurcanu, iar funcţiile de vicepreşedinte vor reveni PSD.

02 Sep Gheorghe Nichita: Dacă PC vrea să candideze separat la Iaşi, ar trebui să candideze separat şi în rest(Agerpres)

Primarul social-democrat Gheorghe Nichita a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Partidul Conservator ar trebui să candideze separat pe listele din ţară, dacă vrea să candideze separat la Iaşi. Primar, lider al filialei locale a PSD şi totodată vicepreşedinte al formaţiunii politice, Gheorghe Nichita a spus că el este candidatul la primărie al Uniunii Social Liberale. În ceea ce priveşte decizia PC de a-şi nominaliza candidat separat la Iaşi, Nichita a afirmat că, dacă PC merge separat la Iaşi, atunci ar trebui să meargă separat şi în restul ţării.

Gheorghe Nichita a subliniat totodată că aliatul PSD la Iaşi este PNL, adăugând însă că nici nu vrea să atace PC-ul, pentru că ‘nu arzi pădurea pentru un singur copac’. ‘Votul nostru în Comitetul Executiv a fost că, dacă PC vrea să candideze separat, atunci să candideze separat, dar nu numai la Iaşi, ci şi în rest. USL funcţionează la Iaşi şi înseamnă două formaţiuni, PSD şi ACD. Dacă PC vrea la Iaşi separat, e treaba ACD’, a afirmat Gheorghe Nichita.

El a recunoscut că, deşi opinia votanţilor diferă de la un an preelectoral la perioada electorală şi potrivit sondajelor interne, partidul din care face parte are în judeţ 52 la sută şi 42 la sută în municipiu, motiv pentru care este un candidat viabil pentru Primăria Iaşi. În cadrul întâlnirii de joi, conducerea USL a decis ca la Iaşi medicul-deputat PC Tudor Ciuhodaru să candideze separat la funcţia de primar, în timp ce PSD şi PNL îl vor susţine pe actualul primar Gheorghe Nichita, iar la şefia CJ Iaşi să candideze un liberal. Pe de altă parte, liderul filialei ieşene a PC, Vasile Şalaru, afirma că juridic, PSD şi PNL nu au dreptul că candideze sub sigla USL, ci formând o alianţă separată.

MUNTENIA

PNL

31 Aug Gorj: USL va continua semnarea protocoalelor de colaborare în judeţ(Agerpres)

Uniunea Social Liberală va continua, de săptămâna viitoare şi până pe data de 19 septembrie, semnarea protocoalelor de colaborare în toate organizaţiile din teritoriu, au declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele filialei PSD Gorj, Florin Cârciumaru, şi cel al PNL Gorj, Dian Popescu.

Ei au reamintit că, în urmă cu câteva luni, semnarea protocolului a fost suspendată din cauza unor neînţelegeri apărute la nivelul mai multor organizaţii, din diverse motive, dar acest lucru nu se va mai întâmpla pe viitor.

Cei doi lideri gorjeni au dat asigurări că, la nivelul judeţului, USL va funcţiona, în ciuda tuturor neînţelegerilor apărute. Semnarea protocolului de colaborare a avut loc într-un număr mic de localităţi din judeţ. ‘Cred că am greşit când nu am dus până la capăt semnarea protocolului în toate organizaţiile. Astfel, de luni şi până pe 19 septembrie, echipele de lucru USL se vor deplasa în teritoriu pentru semnarea protocolului de colaborare la toate organizaţiile. Nesemnarea în toate localităţile a fost o greşeală a noastră peste care ştim să trecem şi care nu o să se mai întâmple. Sigur, vor mai fi probleme, dar e de datoria noastră să le rezolvăm’, a precizat liderul PSD Gorj.

La rândul său, liderul PNL Gorj a spus că, pentru a fi siguri că se va respecta semnarea protocolului în toate localităţile, s-a decis înfiinţarea urgentă a unei comisii care să analizeze, pe bază de documente, orice divergenţă apărută. ‘În teritoriu există orgolii care nu converg mereu cu cele ale celorlalte partide aflate în alianţă. Am stabilit că vom forma de urgenţă o comisie care să analizeze pe bază de documente divergenţele apărute pentru a nu mai exista motive de nesemnare a protocolului’, a spus Dian Popescu.

Cei doi lideri politici au menţionat că, după ce va finalizată semnarea protocolului în toate organizaţiile din judeţ, se va discuta şi despre listele cu candidaţii la alegerile locale de anul viitor.

02 Sep Deputatul George Scutaru (PNL): Candidatul USL la preşedinţia CJ Buzău, o decizie asumată de cele trei partide(Agerpres)

‘Candidatul USL pentru preşedinţia CJ Buzău este o decizie asumată de cele trei partide şi nu mai poate fi schimbată’, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele organizaţiei judeţene Buzău a PNL, deputatul George Scutaru. ‘Perioada lungă de aşteptare privind nominalizările s-a încheiat, acum lucrurile sunt foarte clare, este o decizie asumată, iar încercarea conducerii PSD Buzău de a-l impune pe actualul preşedinte al CJ drept candidat la alegerile pentru anul viitor nu va avea sorţi de izbândă’, a mai spus deputatul liberal.

La rândul său, senatorul PNL Cristi Bâgiu, candidatul nominalizat de USL pentru preşedinţia CJ Buzău, a spus că ‘lucrurile sunt stabilite, este o decizie luată la nivel naţional, actualul preşedinte al CJ poate candida doar independent sau pe listele altui partid’. ‘Sunt convins că USL-ul va funcţiona foarte bine la nivelul judeţului Buzău, PNL-ul are cei mai mulţi primari din judeţul Buzău, ne aşteaptă o luptă dură cu PDL, iar obiectivul nostru este câştigarea alegerilor locale la nivelul judeţului Buzău şi, ulterior, înlăturarea PDL-ului de la guvernare’, a mai spus Cristi Bâgiu.

PSD

31 Aug Prahova: Primarul Ploieştiului, acuzat că a semnat, în fals, o cerere de finanţare din fonduri europene(Agerpres)

Primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, este acuzat de senatorul social-democrat Iulian Bădescu de faptul că ar fi semnat, în fals, cererea de finanţare şi declaraţia de eligibilitate pentru proiectul în valoare de aproximativ 94 de milioane de lei privind realizarea, cu fonduri europene, a Parcului Municipal Vest.

Bădescu a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, faptul că a făcut o sesizare către procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, semnalând faptul că primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, a semnat cererea de finanţare şi declaraţia de eligibilitate, deşi avea cunoştinţă despre faptul că o parte din terenul pe care ar urma să fie construit parcul se află în litigiu. „Azi am înaintat procurorului general al României, doamna Codruţa Kovesi, o sesizare cu privire la cererea de finanţare şi declaraţia de eligibilitate semnate de primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici. (…) Aceste declaraţii de eligibilitate au fost semnate în fals. În cererea de finanţare şi în declaraţia de eligibilitate, primarul Ploieştiului declară că terenul pe care va fi construit Parcul Municipal Vest nu este grevat de sarcini, nu face obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti cu privire la situaţia juridică şi că nu face obiectul revendicărilor’, a declarat senatorul Iulian Bădescu.

Acesta a precizat că cererea de finanţare a fost depusă în 2010, iar în 2010, în iulie, pe rolul instanţelor de judecată, la Judecătoria Ploieşti mai exact, a fost întocmit un dosar prin care doi reclamanţi îşi exprimă dreptul de a intra în posesia unei părţi a terenului pe care urmează a fi construit Parcul Municipal Vest. ‘Nu cred că domnul primar Andrei Volosevici, preşedintele PDL Ploieşti, nu a ştiut de existenţa acestui proces, dat fiind că în cauză, în calitate de pârât, se află Comisia de fond funciar Ploieşti. Nu înţeleg cum domnia sa, care are printre altele şi calitatea de specialist în drept, în sensul că este jurist, a semnat o cerere de finanţare şi o declaraţie de eligibilitate în fals’, a afirmat Bădescu.

Senatorul social-democrat s-a arătat îngrijorat de faptul că, având în vedere această situaţie, proiectul ar putea fi blocat până la stingerea litigiului sau, dacă proiectul va fi continuat, există riscul ca banii să fie ceruţi înapoi. ‘Nu înţeleg cum doamna Elena Udrea, aşa-zisa apărătoare a legii şi o veşnică luptătoare a respectării legalităţii în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, şi-a pus semnătura pe această cerere de finanţare, existând o posibilă explicaţie: ori este complice la această faptă şi la această cerere de finanţare întocmită în fals ori a fost indusă în eroare de prim-vicepreşedintele PDL, doamna Roberta Anastase, colega şi şefa pe linie de partid a domnului Andrei Volosevici, de primarul Andrei Volosevici, în calitatea sa de şef al PDL Ploieşti, şi de domnul George Nastasia, secretar general al MDRT, prahovean, coleg de partid cu Anastase şi Volosevici’, a mai spus Iulian Bădescu.

Primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi secretarul general al MDRT, George Nastasia, au fost prezenţi, luni, la Ploieşti, pentru semnarea contractului de finanţare pentru realizarea unui parc de peste 541.000 de metri pătraţi în municipiul reşedinţă de judeţ.

Conform proiectului, Parcul Municipal Vest va avea un lac artificial de 1,2 hectare, locuri de odihnă şi de picnic, trei fântâni arteziene, o seră închisă, un patinoar, locuri de joacă, platforme pentru acrobaţii cu biciclete, o scenă, un foişor, un loc special amenajat pentru căsătorii în aer liber, mai multe terenuri de sport şi piste de ciclism.

Proiectul va fi realizat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, valoarea totală a acestuia fiind de 93.684.950 de lei.

TRANSILVANIA

PNL

30 Aug Horea Uioreanu (PNL) are informaţii că lucrările la Cluj Arena ar fi de proastă calitate şi cere explicaţii(Agerpres)

Deputatul PNL Horea Uioreanu cere Consiliului Judeţean (CJ) Cluj să prezinte o situaţie detaliată în ceea ce priveşte costurile pe lucrările efectuate la viitorul stadion Cluj Arena, aflat în faza finală de execuţie.

Horea Uioreanu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a primit informaţii potrivit cărora există nereguli în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor. ”În ultima vreme primesc tot mai des sesizări şi informaţii – vom vedea dacă sunt adevărate – vizavi de calitatea lucrărilor de la stadionul Cluj Arena şi vizavi de anumite lucrări care trebuiau executate şi nu s-au executat. Voi face o interpelare şi o sesizare către Consiliul Judeţean, detaliată, pentru că un colectiv a lucrat la această scrisoare, în care vom cere informaţii punctuale vizavi de costurile şi lucrările la arenă, în aşa fel încât să nu existe niciun dubiu vizavi de această investiţie”, a precizat Horea Uioreanu.

Potrivit acestuia, ar fi vorba de materiale de proastă calitate, altele decât cele trecute în proiect, precum şi de lucrări neefectuate. Viitorul stadion clujean este construit la cele mai noi standarde UEFA şi FIFA, pe locul fostului stadion ‘Ion Moina’. Acesta va avea 30.596 de locuri, iar arhitectura sa a fost inspirată în special de arena olimpică din Beijing.

Valoarea totală a stadionului se ridică la aproximativ 35 de milioane de euro, la care se adaugă circa 800.000 de euro pentru amenajările exterioare. Cluj Arena urmează să fie inaugurat la începutul lunii octombrie, ocazie cu care vor concerta formaţiile Scorpions şi Smokie.

01 Sep Liberalii Marius Nicoară şi Horea Uioreanu, desemnaţi candidaţii USL pentru Primăria Cluj-Napoca şi CJ(Agerpres)

Senatorul Marius Nicoară şi deputatul Horea Uioreanu au fost desemnaţi şi validaţi, joi, drept candidaţii USL pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, respectiv pentru cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Marius Nicoară a declarat pentru AGERPRES că este o onoare pentru el şi crede că este timpul ca municipiul Cluj-Napoca să aibă ca primar un clujean autentic. ‘Azi (joi – n.r.) după-masă s-a reunit Biroul permanent central al PNL, din care cu onoare şi eu fac parte şi s-a validat ceea ce liderii noştri au convenit la nivelul de vârf al USL. S-a validat ca în judeţul Cluj să avem eventul, cum se spune, adică să avem candidat PNL atât la Consiliul Judeţean, cât şi la Primăria Cluj-Napoca. Sunt mândru că sunt nominalizat pe această funcţie şi sunt cu atât mai mândru cu cât PNL în întreaga ţară nu are decât cinci astfel de cazuri în care are şi primăria şi Consiliul Judeţean’, a menţionat Marius Nicoară.

El a adăugat că principalii contracandidaţi pentru cele două funcţii sunt democrat-liberalii Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca, şi preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe. ‘Principalul contracandidat este primarul în funcţie, dar o spun foarte deschis că studiile au arătat că există aşteptarea clujenilor ca după 20 de ani să aibă pentru prima dată un primar clujean, născut, crescut, educat în Cluj-Napoca. Ei sunt mulţumiţi de modul în care am condus CJ Cluj, atunci când am fost preşedinte, am demonstrat că pot să fac managementul public al interesului cetăţeanului şi am bucuria de a nu fi taxat şi catalogat ca om politic, cum se întâmplă cu mulţi alţii. Suntem pe un trend ascendent şi toate măsurătorile, sondajele ne arată acest lucru, pe când actualul primar al municipiului, datorită şi apartenenţei sale şi funcţiilor de conducere pe care le are în PDL, îl chiar coboară, pentru că PDL este partidul care se pare că în ultimii 20 de ani a făcut cel mai mult rău României şi românilor’, a completat senatorul liberal.

Marius Nicoară crede că tandemul pe care îl face cu deputatul Horea Uioreanu ar fi o garanţie că vor fi continuate proiectele începute pe vremea când PNL deţinea preşedinţia CJ Cluj. ‘Am bucuria de a face tandem pentru preşedinţia CJ Cluj cu colegul meu, deputatul Horea Uioreanu, un om care a muncit foarte mult pentru judeţ, un om care cunoaşte foarte bine judeţul, s-a implicat mult chiar în finanţările pe care le-am adus atunci când eu eram preşedintele CJ Cluj, iar el era deputat, membru în comisia de buget-finanţe. Pe de altă parte, am bucuria ca el să mă secondeze în această competiţie, lucru care mă conduce la convingerea că va duce mai departe proiectele pe care eu le-am început – şi pe care actualul preşedinte într-o oarecare măsură le-a dus mai departe – şi că va accelera pentru Cluj şi clujeni câteva chestiuni care să creeze locuri de muncă şi bunăstare’, a mai spus Marius Nicoară.

02 Sep Liberalii bistriţeni se declară mulţumiţi de împărţirea candidaţilor USL pe judeţe(Agerpres)

Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Ţintean, se declară mulţumit de împărţirea candidaţilor Uniunii Social Liberale pe judeţe, chiar dacă liberalii bistriţeni nu vor avea candidat nici la preşedinţia Consiliului Judeţean, nici la Primăria municipiului Bistriţa. ‘În ce ne priveşte, nu avem niciun motiv să nu fim mulţumiţi atâta timp cât, faţă de cinci preşedinţi de consilii judeţene cât avem acum, noi credem că putem avea undeva la nouă – zece, care, conform sondajelor finalizate atât de PSD, cât şi de PNL, reiese clar că vor fi câştigători’, a declarat Ţintean vineri, într-o conferinţă de presă.

Liderul PNL Bistriţa-Năsăud, care a fost vehiculat în sondajele interne ca şi candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, recunoaşte că preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, deputatul Radu Moldovan, are mai multe şanse. ‘Nu sunt naiv, cred că Radu Moldovan are şanse şi îşi menţine şansele să câştige Consiliul Judeţean atâta timp cât are 30 de primari în funcţie (din totalul de 62 primari – n.r.) şi, din zece primari cât are PNL acum, pe nouă ne bazăm în continuare, pentru că la această dată nu s-a prezentat la mine niciunul spunându-mi că nu mai vrea să candideze la PNL. Cred că în judeţul Bistriţa-Năsăud, cu 52% la 26 – 27%, pe unde se învârte PDL, chiar cu un furt de 10 – 15%, tot vom câştiga Consiliul Judeţean şi vom avea majoritatea primarilor’, a mai spus Ţintean.

La primăria municipiului reşedinţă de judeţ, actualul primar de la PSD Ovidiu Creţu şi viceprimarul liberal Andrei Rusu sunt tandemul cu care USL va intra în alegerile locale, în speranţa că vor obţine şi 12 – 13 posturi de consilieri din totalul de 21. În ceea ce priveşte posturile ce vor reveni conservatorilor la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean spune că îi aşteaptă ‘să muncească mai mult’ dacă vor dori locuri eligibile, deoarece în acest moment echipa care se deplasează în judeţ pentru a pregăti alegerile este formată doar din reprezentanţi ai PSD şi PNL.

PSD

30 Aug Arad: Social-democraţii spun că PDL este un partid ‘fără identitate şi fără valori'(Agerpres)

Liderii social-democraţilor arădeni susţin că prin ultimele acţiuni Partidul Democrat Liberal confirmă faptul că este un partid ”fără identitate şi fără valori”. ‘După ce pedeliştii s-au mândrit mai mult de zece ani că sunt adevăraţii reprezentanţi ai socialismului din România, iar peste noapte s-au proclamat un veritabil partid de dreapta, acum cei de la PDL îşi schimbă culoarea la propriu’, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, referindu-se la posibilitatea ca PDL să folosească în campania electorală culoarea verde.

Potrivit acestuia, era de aşteptat faptul că cei de la PDL ”vor fugi de portocaliu şi de sigla de partid”, pentru că ”le este ruşine să dea ochii cu electoratul”, adăugând că ”minciunile care însoţesc abandonarea portocaliului sunt deranjante”.

Liderul social – democraţilor arădeni a arătat că, după ce Elena Udrea spunea zilele trecute, la Arad, că verdele s-ar potrivi PDL, pentru că este un partid care respectă mediul, declaraţia a fost contrazisă chiar de preşedintele Traian Băsescu, ”care ignoră protestele societăţii civile şi vrea să otrăvească zona Roşia Montană”. ‘Iată deci adevărata faţă a cameleonului politic PDL, un duşman al mediului. De altfel, minciuna pare să fie starea naturală a PDL, impusă  tuturor membrilor săi. Nu pot înţelege seninătatea cu care cei de la PDL spun aceste minciuni. Mă bucur însă să constat, în discuţiile pe care le am cu arădenii, că nimeni nu mai înghite aceste minciuni şi că va veni curând ziua decontului’, a încheiat Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad.

30 Aug Arad: PSD îi solicită lui Nicolae Ioţcu să explice cum şi-a făcut averea(Agerpres)

Preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar, i-a solicitat preşedintelui CJ, Nicolae Ioţcu să explice modul în care şi-a realizat averea, plecând de la faptul că, deşi potrivit unui clasament dat recent publicităţii Ioţcu are unul dintre cele mai mici salarii dintre conducătorii judeţelor, acesta deţine o avere de peste 700 000 de euro în conturi, o vilă, terenuri, fără să aibă datorii către bănci. ‘Noi i-am cerut domnului Nicolae Ioţcu să dea şi bugetarilor reţeta îmbogăţirii peste noapte, pentru că şi dânsul trăieşte din bani publici, la fel ca şi ceilalţi bugetari. Dincolo de orice ironie, credem că Nicolae Ioţcu ar trebui să explice opiniei publice, dar şi instituţiilor abilitate, cum a reuşit să adune atât de mulţi bani într-un timp scurt’, a declarat marţi, în cadrul conferinţei de presă, liderul social – democraţilor arădeni.

Potrivit lui Căprar, Nicolae Ioţcu nu este cunoscut ca un om de afaceri, ba mai mult, se ştie că atunci când a intrat în politică nu avea nici bani, nici afaceri. ”Este motivul pentru care apreciem că opinia publică merită o explicaţie, pentru că Nicolae Ioţcu, membru marcant al PDL, este unul dintre cei care au impus politici de austeritate românilor”, a spus Căprar. ‘Este unul dintre numeroasele exemple care arată că pentru protipendada PDL nu există criză. În perioada următoare vom reveni şi cu alte exemple similare. Până atunci însă credem că Nicolae Ioţcu trebuie să răspundă solicitării noastre’, a mai adăugat Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad.

01 Sep Alexandru Cordoş (PSD): Legile electorale, salarizarea, pensiile, CSM şi legea asistenţei sociale – priorităţile parlamentarilor(Agerpres)

Viceliderul grupului PSD din Senat, Alexandru Cordoş, a menţionat pentru AGERPRES care ar fi priorităţile pentru noua sesiune parlamentară.

El a explicat că este mai degrabă un punct de vedere personal, deoarece lucrurile vor fi stabilite în aceste zile, când se vor întâlni Biroul Politic Naţional al PSD, conducerea USL, birourile celor două camere ale Parlamentului, grupurile USL din Senat şi Camera Deputaţilor, grupurile parlamentare ale PSD, atât reunite, cât şi separat. ”În toate forurile acestea vom discuta toate problemele majore, vom lua nişte decizii, astfel încât până luni la amiază să avem două elemente foarte clare: să avem o strategie cu privire la finalizarea şi aprobarea cu privire la susţinerea unor proiecte majore în Parlament, cum ar fi modificarea legilor electorale, câteva chestiuni legate de legea salarizării şi a pensiilor, completarea CSM şi legea asistenţei sociale, care a rămas în dezbatere. (…) Nu este puţin lucru faptul că la începutul fiecărei sesiuni parlamentare se renegociază algoritmul politic de conducere a celor două camere”, a menţionat Alexandru Cordoş.

Viceliderul grupului PSD din Senat a spus că are în vedere şi câteva aspecte mai personale. ”Din perspectiva mea ca vicelider, astăzi spun că cel puţin cele patru legi, cât şi altele pe care le avem în discuţie sunt prioritare. În ce mă priveşte voi aborda foarte serios şi i-am şi solicitat ministrului Muncii să-şi prezinte în faţa comisiei senatorilor şi a plenului Senatului viziunea cu privire la modificarea câtorva legi şi strategia pe care o are cu privire la coordonarea acestui minister, mai ales că aici vorbim de locuri de muncă, de şomaj mare, de modul în care ar trebui să scadă impozitarea muncii şi toate celelalte elemente”, a precizat Alexandru Cordoş.

Senatorul PSD a menţionat şi chestiunile lansate în dezbatere privind comasarea alegerilor, modificarea Constituţiei şi regionalizarea, dar a adus în discuţie şi autostrada Transilvania. „Pentru noi, pentru clujeni şi pentru mine personal voi da o luptă în continuare cu ceea ce înseamnă susţinerea financiară şi implicarea politicului şi a Parlamentului în continuarea lucrărilor la autostrada Transilvania. Pare o chestiune apolitică la prima vedere, dar este o chestiune la care am văzut că actualul Guvern şi actualul ministru nu sunt suficient de aplecaţi”, a mai spus senatorul clujean.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: