Bogdan Diaconu (PC): PCM trebuie scos în afara legii, conform Constituţiei (Agerpres)

Vicepreşedintele Partidului Conservator (PC) Bogdan Diaconu afirmă, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES, că Partidul Civic Maghiar (PCM), care susţine ‘agresiunea’ Jobbik la adresa României, trebuie scos în afara legii, conform Constituţiei. ”Atunci când vicepreşedintele Parlamentului Ungariei Zoltan Balczo, care este şi un lider al partidului extremist Jobbik, declară răspicat că va face totul pentru a uni maghiarii din Bazinul Carpatic, acest lucru reprezintă un act oficial de agresiune la adresa statului român.

Partidul Jobbik nu-şi ascunde astfel intenţia de a destrăma România şi de a alipi o parte din Transilvania la Ungaria. Şi mai grav însă este că această declaraţie a fost făcută la întâlnirea şi cu susţinerea unui partid înregistrat în România, Partidul Civic Maghiar, care îşi asumă în mod public acest tip de agresiune la adresa integrităţii ţării”, se arată în comunicat.

În opinia lui Bogdan Diaconu, prin această asociere cu ”intenţiile anti-româneşti ale partidului Jobbik, Partidul Civic Maghiar este neconstituţional şi trebuie interzis prin lege”, deoarece, conform art.30 alin.7 din Constituţie, incitarea la separatism teritorial este interzisă de lege, iar partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României, sunt neconstituţionale (art. 40, alin 2).

Reacţia vicepreşedintelui PC vine după ce vicepreşedintele Parlamentului Ungariei Zoltan Balczo, vicepreşedinte al Jobbik, a declarat sâmbătă, la lucrările celui de-al treilea Consiliu Naţional al PCM, de la Târgu Mureş, că formaţiunea pe care o reprezintă ‘va face totul’ pentru ca naţiunea maghiară din Bazinul Carpatic să se unească. ‘În numele Jobbik, facem totul ca naţiunea maghiară din Bazinul Carpatic să se unească’, a spus Balczo, afirmând că reprezintă un parlament care în ultimul an a început ‘să plătească o datorie din 5 decembrie 2004 (când a fost respins referendumul pentru acordarea cetăţeniei ungare pentru maghiarii de peste hotare – n.r.)’. ‘Aceşti ultimi ani au făcut ca noi în Bazinul Carpatic să simţim că suntem membri ai aceleiaşi naţiuni. Aceasta s-a confirmat şi cu ocazia şedinţei Consiliului Naţional Secuiesc de la Budapesta (în luna noiembrie 2010 – n.r.) când pe Parlamentul Ungariei a fost arborat drapelul secuiesc. Atunci Casa Ţării (Parlamentul – n.r) a devenit Casa Naţiunii. Noi, cei din Casa Ţării, (parlamentarii – n.r.) trebuie să facem mai multe pentru ca Casa Ţării să devină a Naţiunii’, a afirmat Zoltan Balczo.

În privinţa PCM, el a spus că această formaţiune a dovedit clar că nu doar prin vorbe, ci şi prin fapte că vrea autonomia Secuimii şi că speră ca anul viitor, la alegeri, PCM să aibă sprijinul majorităţii şi să răspundă la întrebările maghiarilor.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: