Cameră: Opoziţia şi un independent au cerut retrimiterea la Comisia de industrii a proiectului privind redevenţa minieră (Agerpres)

Opoziţia şi deputatul independent Gheorghe Zoicaş au solicitat, marţi, retrimiterea la Comisia de industrii a proiectului de lege privind redevenţa minieră şi iniţierea unor dezbateri pe acest subiect.

Propunerea legislativă privind completarea articolului 45 din Legea 85/2003, Legea minelor, prevede ca în termen de 30 de zile de la fiecare încasare la bugetul de stat cu titlul de redevenţă minieră, o cotă de 5% din aceste sume să fie transferată autorităţilor publice locale pe al cărui teritoriu administrativ se desfăşoară exploatarea pentru care s-a achitat redevenţa. Acest proiect de lege are raport de respingere din partea Comisiei de industrii şi se află la vot final.

Discuţiile privind scoaterea de pe ordinea de zi a acestui proiect de lege au pornit de la solicitarea independentului Gheorghe Zoicaş.

‘Ţinând cont de dezbaterile care au loc la această oră la toate posturile de televiziune, în toate mediile, referitor la proiectul Roşia Montană, acest proiect s-ar dori să fie scos de la vot final şi această dezbatere să fie purtată pur tehnic de către cei care reprezintă Executivul, pentru că dorim să vedem poziţia clară a Guvernului în ceea ce priveşte exploatarea aurului şi a argintului. Nu putem să facem referire numai la Roşia Montană’, a spus Zoicaş. El a avansat şi ideea organizării unei subcomisii în cadrul comisiei de industrii pentru discutarea acestui subiect.
La rândul său, deputatul PSD Aura Vasile a arătat că grupul său parlamentar solicită scoaterea proiectului de lege privind redevenţa minieră de pe ordinea de zi a plenului.
‘Pentru noua situaţie creată în România de partidul de guvernământ prin solicitarea preşedintelui României de a transforma România într-un deşert şi grupul meu solicită ca acest proiect să fie retrimis la comisia de industrii în condiţiile în care, în acest moment, mai sunt vreo patru-cinci proiecte de legi legate de modificarea legii minelor, iar toate la un loc să facă parte dintr-un singur proiect de lege în condiţiile în care şi pe alte proiecte de lege sunt foarte multe aberaţii. Şi noi solicităm scoaterea de pe ordinea de zi, retrimiterea la Comisia de industrii şi realizarea unui singur raport cu toate proiectele de legi care solicită, mascat sau mai puţin mascat, modificări într-o zonă atât de sensibilă, care trebuie să rămână o avere pe care noi o lăsăm generaţiei viitoare din România’, a declarat Aura Vasile, de la tribuna Camerei Deputaţilor.
În acest context, preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a susţinut că un asemenea proiect nu se află înscris pe ordinea de zi. În replică, liberalul Eugen Nicolăescu a arătat că proiectul se află la vot final şi a cerut scoaterea acestuia de pe ordinea de zi şi retrimiterea la Comisia de industrii.

‘E clar că legea minelor are nevoie de anumite modificări, dar ele nu trebuie făcute pe picior, ele nu trebuie făcute într-un mod în care să fie avantajate anumite entităţi. Sunt foarte multe organizaţii neguvernamentale care sesizează intenţia de a legifera infracţiunea. Eu cred că ar trebui să fim foarte atenţi. Sunt semnale care vin către Parlament, iar Parlamentul nu poate să ignore opinia publică. Este ciudat cum se poate accepta ca o entitate privată să ia atribuţiile statului de expropriere, este ciudat că Parlamentul poate să fie de acord cu asemenea aberaţie. În consecinţă, eu cred că şi dumneavoastră, şi grupurile majorităţii parlamentare trebuie să ţineţi cont de tot ceea ce este legislaţie, de ceea ce opinia publică ne atenţionează. Ca să dovedim că avem bună credinţă şi că lucrăm pentru binele acestei ţări, lucrul cel mai simplu care poate fi făcut este retrimiterea la comisie a acestui proiect de lege, comisie care trebuie să organizeze dezbateri publice serioase, în care să se confrunte toate părerile care se află astăzi în societate, mai ales să se respecte Constituţia’, a declarat Nicolăescu.

În plus, liberalul Relu Fenechiu a cerut şi retrimiterea la comisia de specialitate a unui alt proiect privind Legea minelor care prevede ca activităţile miniere de exploatare a metalelor şi pietrelor preţioase, precum şi a metalelor radioactive să se poată efectua doar de către societăţile comerciale cu capital majoritar de stat şi obiect de activitate exclusiv în industria minieră.

‘Având în vedere că atât Guvernul, cât şi Preşedinţia au recunoscut că contractul pentru exploatarea zăcămintelor aurifiere de la Roşia Montană nu este benefic pentru statul român şi trebuie renegociat, vă atrag atenţia că atât la punctul 32, cât şi la punctul 34, la amendamente respinse, există modificări în Legea minelor care fac referire la acest subiect. Este motivul pentru care mă alătur şi eu colegilor mei şi o să vă propun întoarcerea la comisie a celor două legi pentru a găsi o rezolvare a problemelor la care se chinuie Guvernul şi Preşedinţia să găsească o rezolvare. Una dintre marile probleme ale exploatării miniere este aceea că din această exploatare statul român şi românii nu ar câştiga mai nimic. Într-una dintre propunerile legislative noi propunem ca exploatările aurifiere să nu poată fi făcute decât de companii la care statul român să fie majoritar’, a afirmat Fenechiu.

În acest moment, Oltean a cerut ca solicitarea Opoziţiei şi a lui Zoicaş să fie supusă atenţiei la şedinţa de vot final. ‘Aţi încălcat Regulamentul începând cu prima zi a acestei sesiuni’, i-a spus Aura Vasile preşedintelui de şedinţă, care a arătat că atâta timp cât nu există vot final, nu are ce să supună la vot. ‘Domnule preşedinte, făceţi-vă o poză pe scaunul ăsta, că este ultima sesiune în care o să mai staţi pe el’, a adăugat deputatul PSD. ‘Vise, vise, visaţi frumos!’, a replicat Oltean. În final, preşedintele de şedinţă a supus la vot ordinea de zi pentru dezbateri, arătând că marţi nu este programat vot final. El a mai arătat că solicitarea Opoziţiei şi a deputatului independent trebuie să fie votată la sesiunea de vot final, care, cel mai probabil, va avea loc săptămâna viitoare. Ordinea de zi pentru dezbateri a fost votată cu 41 de voturi favorabile şi 36 împotrivă, iar discuţiile pe marginea acestui subiect au fost sistate.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: