Senat: Propunerea introducerii obligativităţii purtării uniformelor şcolare în unităţile de învăţământ primar şi gimnazial, respinsă (Agerpres)

Senatorii din Comisia pentru învăţământ au respins, marţi, propunerea legislativă înaintată de deputatul Cezar Preda care prevede introducerea obligativităţii purtării uniformei şcolare în unităţile învăţământ primar – clasele I-IV şi gimnazial.

Propunerea legislativă a primit un raport de respingere din partea Comisiei pentru învăţământ din Senat.

Opiniile membrilor Comisiei în ceea ce priveşte utilitatea impunerii unei astfel de măsuri au fost împărţite, unii considerând că măsura introducerii unei ţinute vestimentare în şcoli ar putea ‘armoniza’ atmosfera din şcoli şi ‘i-ar pune pe picior de egalitate pe elevii cu familii cu venituri bune şi pe cei care provin din familii mai sărace’. Pe de altă parte, unii senatori au susţinut că purtarea unei uniforme şcolare ar putea afecta în mod negativ personalitatea în formare a elevilor din învăţământul primar şi din cel gimnazial.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hărdău (PDL) a precizat că susţine introducerea obligativităţii purtării uniformelor şcolare în unităţile de învăţământ însă îşi doreşte ca această măsură să fie aplicată treptat şi nu ‘ca ghilotina – de azi pe mâine’.

‘Eu susţin impunerea, dar aceasta trebuie să fie graduală, în timp. De asemenea, Ministerul (n.r. Educaţiei) ar trebui să vină cu suplimente care să încurajeze şcolile să introducă uniformele şcolare. S-ar putea ca, prin mimetism, şi alte unităţi şcolare să adopte acest model. Mimetismul este şi el de ajutor în propagarea unei idei’, a susţinut senatorul democrat-liberal.

Senatorul PSD, Doina Silistru a invocat faptul că mai mulţi părinţi care provin din medii mai sărace i-au solicitat să susţină proiectul de lege întrucât prin introducerea unei uniforme şcolare ar fi atenuate discrepanţele dintre elevii săraci şi cei care provin din familii mai înstărite.

‘Sunt persoane care au o situaţie financiară bună şi altele care nu au. Consider că elevii săraci s-ar simţi mai bine dacă ar exista o uniformă şcolară fiindcă astfel ar fi toţi elevii puşi pe picior de egalitate. Eu susţin introducerea obligativităţii purtării uniformelor şcolare în învăţământul primar şi în cel gimnazial’, a adăugat Doina Silistru.

Pe de altă parte, însă, vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ, liberalul Nicolae Robu, a afirmat că îşi aminteşte cu neplăcere de faptul că a trebuit să poarte uniformă în şcoală. În opinia acestuia, decizia introducerii sau neintroducerii uniformelor şcolare în unităţile de învăţământ ar trebui să aparţină în totalitate şcolilor. ‘Sigur, nu e nimic rău dacă se poartă uniforme în şcoli, dar nu cred că trebuie noi să impunem imperativ prin cadrul legal acest aspect. Şcolile ar trebui să decidă dacă au sau nu nevoie de uniforme’, a spus Robu.

De aceeaşi părere a fost şi democrat-liberalul Ion Bara care a susţinut că prin introducerea obligativităţii purtării unei anume ţinute vestimentare în şcoli ‘nu se rezolvă problema’.

‘Unii spun că e vorba de o problemă socială, alţi că e vorba de o problemă ce ţine de învăţământ. Ce problemă se rezolvă de fapt prin introducerea unei astfel de măsuri? Că ţinuta elevilor din acest moment nu este cea pe care ne-o dorim noi. Dar am mers la cauză? Uniforma reprezintă prestigiul unei şcoli? Nu cred. La examenul de bacalaureat au fost cazuri în care elevii din licee cu uniforme nu au reuşit să treacă de acest examen. Este adevărat că elevii trebuie să aibă o ţinută şi o atitudine decente. Dar dacă noi impunem care este această ţinută nu cred că rezolvăm problema. Vorbim de descentralizare dar vrem să impunem obligativitatea purtării uniformelor şcolare’, a susţinut Bara.

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul propunerii legislative privind introducerea unor măsuri pentru creşterea prestigiului educaţiei în învăţământul primar şi gimnazial.

Etichete:, , , , , ,

7 comentarii pe “Senat: Propunerea introducerii obligativităţii purtării uniformelor şcolare în unităţile de învăţământ primar şi gimnazial, respinsă (Agerpres)”

 1. adrian 6 septembrie 2011 la 4:42 PM #

  Mi se pare trista aceasta respingere si trist faptul ca senatorul PNL a contribuit la respingere cu o argumentatie penibila si subtire, ce tine de nemultumirile lui personale si nu de punerea in balanta a unor argumente obiective. Scopul mersului la scoala este educatia si crearea abilitatilor de integrare sociala. Aceste doua obiective sunt distorsionate de aspectul vestimentar care, cum s-a spus, creaza discrepante, incarcari masive in bugeele parintilor, false ierarhii si suport pentru teribilism. Copilul nu trebuie sa fie preocupat de cat de „elegant” este ci de cum invata si cum participa la o competitie intelectuala. De ce il deranja pe dl senator portul uniformei? Teoria aia cu afectarea negativa a personalitatii mi se pare din nou o afirmatie gresita. O prietena mi-a spus cum in SUA sunt lasati copii sa faca ce vor ei „pentru a nu le afecta negativ personalitatea”. Am vazut si la noi, slava cerului, destui copii „cu personalitate nestirbita” – copii scapati cu totul de sub orice control, dintre cei ce vor fi poate viitoarele esecuri de la bacalaureat. Se pare ca nimeni nu-si pune problema si in felul in care mi-o pun eu: „daca personalitatea asta nestirbita il va face in viitor un infractor?”. Unii ar spune ca nu e treaba mea cum se imbraca copilul altuia la scoala. Eu spun ca ma intereseaza pentru ca un „rasfatat” un „favorizat al soartei” care se va transforma intr-un eventual neintegrat social ar putea sa-mi afecteze negativ copilul meu sau chiar pe mine. Cu atat mai mult cu cat maniera de a se imbraca nu tine in niciun fel de aptitudinile copilului ci strict de capacitatea financiara a parintilor acestuia. Poate ca dl. senator liberal nu gasea in timpul scolii o alta maniera de a iesi in evidenta, poate ca avea acasa o bunastare pe care nu putea s-o etaleze, poate ca simtea ca n-avea lipici la fete iar o vestimentatie mai speciala l-ar fi scos din anonimat … de ce era dl senator nemultumit de uniforma? Ce-ar spune psihologii?
  Scolile publice ar trebui sa impuna portul uniformei. Ceea ce zice dl senator liberal se poate aplica linistit la scolile private, acolo cu adevarat nu e cazul sa se impuna ceva prin lege. Insa un sistem finantat din bani publici cum este invatamantul de stat are toate motivele sa poata fi reglementat prin lege fara sa ne facem griji false ca am ataca „descentralizarea”.
  Iar fata de dl PDList as putea spuee si eu parodiindu-l: daca ar pleca el din parlament nu s-ar rezolva problema dar sigur ar fi un pas bun catre asta ….

  Apreciază

  • Gondolin 6 septembrie 2011 la 4:54 PM #

   eu sunt liberal. Si ca liberal nu pot decat sa subcriu al ideea lui Robu: institutiile scolare sa decida daca gasesc oportun sau nu introducerea uniformei scolare la prorpii elevi.
   Eu ca elev m-am simtit mandru ca port uniforma si numarul matricol al scolilor unde am invatat, scoli si licee de elita in peisajul scolar local.
   Ca director am incercat sa introduc uniforma in liceul pe care il conduceam (fara succes).
   Dar ca parlamantar nu as putea vota pentru OBLIGATIVITATEA uniformei scolare.

   Apreciază

   • adrian 6 septembrie 2011 la 5:57 PM #

    Poate aveti dreptate. Si eu ma consider liberal si de aceea as accepta ideea ca scolile sa decida MODELUL uniformelor lor. Vreti sa spuneti ca daca suntem liberali ar trebui sa excludem OBLIGATIVITATEA unor standarde in domeniul constructiilor prevazute atat prin legea urbanismului cat si prin regulamentele locale? Ne referim aici la sistemul public, la spatiul public si nu la obligativitati care afecteaza viata privata, scoli private sau modul cum se imbraca acei copii in timpul lor liber. Ca arhitect si ca liberal eu apreciez rezultatul unui cartier precum cele interbelice, facute pe baza de regulament si nu „libertatea” actuala de a le poci cu tot felul de excese fie de forma fie de gabarit, fie de uz. Caci si inainte, desi exista un regulament, casele in astfel de cartiere nu sunt neaparat identice.
    Mie personal nu mi-a creat nico inhibitie portul uniformei desi neglijam, e adevarat, portul matricolei. Abia acest element mi se parea enervant, faptul ca eram un numar. Pe altii ii enerva nu pentru ca s-ar fi simtit un numar ci pentru ca ar fi putut fi identificati pentru tampeniile pe care le faceau. Doua feluri de nemultumire asupra aceleiasi probleme, cu consecinte diferite insa. Aveam, pe de alta parte, o colega atat de mandra de matricola care arata ca ea urmeaza cursurile celui mai bun liceu bucurestean (azi din nou numit colegiul national Sf. Sava) incat la o aniversare i-am facut cadou o matricola artizanala, cu numele ei in loc de numar, la scara 5:1. Ca si in cazul portului unei vestimentatii mai bogate decat a altui copil, cred ca la ea se manifesta o forma de snobism, dorinta de a arata chiar si pe strada nu ca ea este buna ci ca apartine unei scoli cunoscute prin ponderea de copii de bani gata sau de stabi la vremea respectiva (faptul ca nu apartineam acestui grup era deja suficienta pentru mine caci si mie mi se parea inhibant in clasa a XII-a ca unii colegi care aveau deja 18 ani veneau la scoala cu „masina lu’ tata” ca sa aduca deseurile reciclabile – carton – care ni se mai cereau din cand in cand).
    Sper ca sunteti insa de acord cu mine ca vestimentatia nu are nicio legatura cu capacitatile copiilor si ca e doar un factor care poate stimula aroganta nejustificata sau inhibitii neplacute, dupa caz. Portul uniformei ar scuti „grijile” de moda si ar lasa mai multa memorie libera pentru alte activitati ale creierului pentru copii si un portofel ceva mai putin solicitat pentru parinti. Revenind la obligativitatea ce ar fi inacceptabila din punct de vedere liberal, cred ca in acest caz nu se justifica o astfel de reticenta. In fond liberalii ar trebui sa se asigure ca exista intotdeauna o egalitate de sanse, un start corect pentru toata lumea si apoi fiecare sa se descurce cat poate mai bine, dupa capacitatile proprii.Invatamantul sa ramana despre acumularea de cunostinte nu dupa, ma vad nevoit sa repet, etalarea capcapacitatii financiare a parintilor, capacitate financiara la care copii n-au absolut niciun merit desi culeg toate beneficiile.
    Deci obligativitatea portului uniformei nu stirbeste cu nimic din personaliatatea copilului, poate doar orgoliile parvenitilor. Daca ne amintim, chiar si Regele Mihai a fost supus rigorii unei scoli, intr-o clasa (fie ea si speciala) unde avea colegi si din alte categorii sociale. Nu cred ca venea la ore cu insemnele regale desi era Marele Vievod de Alba Iulia si o stia toata lumea. Exista si o poza de grup cu aceasta clasa iar viitorul rege poarta aceleasi haine ca si colegii sau.

    Apreciază

    • Gondolin 6 septembrie 2011 la 8:33 PM #

     sunt de aceeasi parere cu dvstra in cele mai multe privinte.
     Pe de alta parte sunt de parere ca statul nu trebuie sa legifereze decat atunci cand interventia sa este necesara. De aceae cred ca statul (sau comunitatea locala prin reprezentantii sai) trebuie sa se implice in domeniul arhitectural, dar nu vad urgenta si necesitatea interventiei statului in domeniul unifeormelor scolare.
     De altfel cred ca cunoasteti faptul ca in cele mai multe dintre statele democratice, statul nu impune purtarea uniformei in scolile de stat. Ceea ce nu inseamna ca uniforme nu sunt solicitate de catre diferitele institutii scolare, de stat sau particulare.
     La noi in liceu anul scolar trecut s-a stabilit purtarea uniformei de catre comitele de parinti (sigur, nu a fost unanimitate, dar minoritatea s-a supus). Dar mi-ar fi displacut ca aceasta decizei sa se fi luat de catre minister sau Parlament.

     Apreciază

 2. Obligativitatea uniformelor este in totala contradictie cu principiile LEN 14 septembrie 2011 la 8:20 AM #

  Obligativitatea uniformelor este in totala contradictie cu Legea Educatiei Nationale care are niste articole foarte clare despre drepturile copiilor :
  Art. 2. — (1) Legea are ca viziune promovarea unui învățământ orientat pe valori, creativitate, capacități cognitive, capacități volitive și capacități ACTIONALE, cunoștințe fundamentale și cunoștințe, competențe și abilități de utilitate directă, în profesie și în societate……..
  (3) Idealul educațional al școlii românești constă în dezvoltarea liberă, integrală și armonioasă a INDIVIDUALITATII umane, în formarea PERSONALITATII AUTONOME și în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea șI dezvoltarea PERSONALA, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetățenească activă în societate, pentru incluziune socială și pentru angajare pe piața muncii…………
  Art.3
  „c) principiul relevanței — în baza căruia educația răspunde nevoilor de dezvoltare PERSONALA și social- economice;”……..
  „n) principiul LIBERTATII DE GANDIRE și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice;”………
  „u) PRINCIPIUL RESPECTARII DREPTULUI LA OPINIE AL ELEVULUI/ STUDENTULUI CA BENEFICIAR DIRECT AL SISTEMULUI DE INVATAMANT.”

  Apreciază

 3. Impotriva uniformelor scolare 14 septembrie 2011 la 8:21 AM #

  “Din pacate dl. Cezar Preda recidiveaza… Se aproprie alegerile si politicienii cauta disperati subiecte care se preteaza la populisme ieftine (chiar gratuite, daca se poate). Pe banii parintilor, dl. Preda crede ca invatamantul va fi reformat daca elevii se vor imbraca in uniforme si vor arata ca si cum scoala si-ar fi facut datoria. Parintii (pe banii lor) se vor induiosa de fotografia in care odraslele lor arata exact ca niste elevi adevarati care chiar au beneficiat de educatie. Profesorii sunt fericiti ca parintii inghit galusca si calitatea educatiei furnizate de ei pe banii contribuabililor nu mai conteaza. Forme fara fond, forma in loc de fond: uni – forma in loc de educatie, abureala politica in loc de reforma reala. Ma tem ca dl. Preda nici macar nu pricepe cat de toxic este demersul sau si chiar crede ca uniformele scolare vor creste procentul de promovati la BAC. Cred ca trebuie sa dam un semnal ca asteptam altceva de la politicieni, aceasta cauza avanseaza prea incet pentru ca presupune o dezbatere reala. Toata lumea este de acord cu salvarea copacilor si impotriva cancerului si oricine poate striga „jos Basescu”. Este nevoie de ceva mai mult si anume de o atitudine ! Promovati aceasta cauza prin toate mijloacele, incercati sa va convingeti prietenii, colegii, parintii, pe oricine care, din comoditate, va fi tentat sa zica : „Bravo, avem nevoie de uniforme, scoala romanesca va fi la fel ca inainte” Nu vrem ca scoala romanesca sa se intoarca in timp, nostalgia „ordinii si disciplinei” ceausiste este inca o toxina activa, un drog halucinogen pentru toti cei care nu vor sa gandeasca si mai cred ca defilarea in pas cadentat tine loc de egalitate sociala.”

  “Este nevoie de atitudine!” de pe causes “Impotriva uniformelor scolare!”

  http://www.causes.com/posts/824033

  Apreciază

 4. Scoala este Inchisoare ? 14 septembrie 2011 la 8:23 AM #

  Scoala este Inchisoare ?
  “Poti sa fii de acord sau nu. Dar uniforma te aproprie mai mult de inchisoare (si eu as adauga si gardurile inalte din curtea scolii).Nu degeaba liceului meu (probabil si altora) i se spunea Bastilia “

  Video: ‘School Is A Prison!’ – Dr Peter Gray Interviewed on Freedomain Radio

  de pe causes “Impotriva uniformelor scolare”

  http://www.causes.com/posts/850397

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: