M. Gotiu: Baconschi și Băsescu, convingeți-ne pe noi că avem ce căuta în Schengen. Cartonașul roșu olandez face bine

Teodor Baconschi și Traian Băsescu și-au unit vocile pentru a critica refuzul expres al Olandei referitor la aderarea României la Spațiul Schengen. Dacă președintele țării recunoaște că ar fi ceva probleme cu Justiția (nu însă într-atât de mari pentru a împiedeca aderarea), ministrul de Externe pune totul în seama politicii interne olandeze. “Continuăm să ne pledăm cauza şi să îi convingem şi pe cei mai reticenţi”, a concluzionat Teodor Baconschi.

Și, totuși, problema nu este una externă (opoziția expresă a Olandei, mai nou și a Finlandei, ori mârâielile Franței și Germaniei), ci una internă. Și nu e legată doar de justiție. România este departe de a fi un stat de drept. Într-un stat de drept, autoritățile locale și naționale nu-și permit încălcarea unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, eliberând acte care au același obiect cu cele anulate de instanță (detalii aici). Un stat care are pretenția de a fi ”de drept” nu-și deleagă prerogativele care țin exclusiv de competența sa (cum sunt procedurile judiciare și administrative legate de expropriere) unor firme private (cum se arată în proiectul așa-zis de modificare a Legii Minelor). Justiția privată nu are nicio legătură cu statul de drept (detalii aici). Într-un stat de drept nu se pune problema ca libertatea de exprimare să aibă nevoie de vreo aprobare administrativă (cum visează ministrul Internelor, Traian Igaș, prin proiectul Legii Adunărilor Publice – amănunte aici și aici). În fine, într-un stat de drept, e inadmisibil ca președintele țării să devină lobbystul nr. 1 și principalul promotor al unor afaceri private împotriva voinței și drepturilor cetățenilor.

Așadar, domnilor Baconschi și Băsescu, nu pe olandezi și finlandezi trebuie să-i convingeți că România trebuie să fie în Schengen. Ci pe români. Românii (în marea lor parte) ar trebui să fie beneficiarii aderării la Schengen și nu doar un grup restrâns de interese care și-ar vedea astfel internaționalizate afacerile și, mai ales, modul de a face afaceri. Cartonașul roșu ținut ridicat de Olanda la intrarea pe teritoriul Schengen este, la ora actuală, una dintre ultimele presiuni care pot obliga România să devină un stat de drept. Așadar, domnilor Baconschi și Băsescu, rezolvați mai întâi problemele interne, apoi arătați cu degetul către olandezi.

sursa: VoxPublica

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: