Sofia ameninţă că va renunţa la poziţia de consens în politica UE, după amânarea aderării la Schengen

Ministrul bulgar de externe Nikolai Mladenov a anunţat sâmbătă că Bulgaria va renunţa la poziţia sa consens în problemele de politică europeană, după ce i s-a blocat accesul la spaţiul Schengen, alături de România.

„Bulgaria nu este candidată, ci membră a Uniunii Europene. Avem o poziţie în privinţa tuturor subiectelor discutate în Consiliul european şi există multe politici care nu pot fi realizate fără cooperarea noastră”, a spus Mladenov, în prima sa reacţie faţă de decizia luată joi la Bruxelles. „Nu trebuie să permitem ca cetăţenii noştri să fie trataţi ca cetăţeni europeni de mâna a doua în Europa „, a declarat ministrul pentru postul naţional de radio. Olanda şi Finlanda s-au opus, joi, aderării României şi Bulgariei la Schengen în Consiliul JAI, blocând obţinerea consensului. Practic, aderarea României şi Bulgariei nu a mai fost supusă la vot, amânându-se pentru o dată ce nu a fost stabilită.

Olanda şi Finlanda au invocat motive ce nu ţin de condiţiile tehnice cerute în mod obişnuit pentru ca un stat să adere la Schengen – rezultate ireversibile în lupta împotriva corupţiei.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: