NewsIN – Un colegiu ar putea fi reprezentat de doi parlamentari, conform proiectului Legii electorale a PDL

Conducerea PDL a fost mandatată să susţină în cadrul coaliţiei de guvernare un proiect de lege electorală care să statueze principiile uninominalului, sistemul de compensare fiind bazat pe numărul de voturi obţinut de fiecare candidat, nu pe o listă naţională de compensare.

În concepţia celor de la PDL, introducerea unui sistem uninominal nu ar trebui compensată pe o listă, criteriul trebuind să fie tot cel al voturilor primite de către un candidat în mod direct. „Se vorbeşte acum de sistemul german care presupune vot uninominal şi compensarea pe o listă naţională. PDL respinge ideea unei liste naţionale şi doreşte ca această redistribuire a mandatelor să se facă în funcţie de numărul de voturi obţinute. Adică pierzătorii cu cel mai mare număr de voturi să intre în Parlament pe acele locuri care revin partidului pe care l-au reprezentat în alegeri”, a declarat deputatul Răzvan Mustea, la încheierea şedinţei de luni a Biroului Permanent Naţional.

Întrebat dacă acest proiect nu ar face ca un colegiu să fie reprezentat în Parlament de către doi parlamentari, Mustea a răspuns: „Ba da. Şi aceasta este o temă de discuţie. În momentul în care vorbim despre compensare, poate apărea această situaţie în care un colegiu să fie reprezentat de doi parlamentari.”

Alături de acest proiect, Mustea a spus că liderii democrat-liberali au fost mandataţi să discute cu partenerii de guvernare şi proiectul de regionalizare şi comasarea alegerilor. În faţa întrebărilor legate de oportunitatea reluării discuţiei despre regionalizare în urma refuzului UDMR de a agrea proiectul, Mustea a spus că în coaliţie discuţiile vor continua. „Ceea ce vă pot spune că reprezentanţii noştri din conducerea partidului care ne reprezintă şi în coaliţie au fost mandataţi să promoveze aceste idei şi au plecat cu acest mandat la discuţiile cu UDMR. Sperăm ca în urma discuţiilor din coaliţie se va ajunge la o poziţie comună pe elementele expuse”, a afirmat democrat-liberalul.

UDMR susţine un sistem electoral mixt, cum este cel din Germania. „Un sistem la care se poate ajunge în acest moment, considerăm noi, este sistemul german, un sistem mixt, jumătate, sau un pic peste jumătate din colegii să fie colegii uninominale, păstrate aşa cum sunt acum, şi restul să fie pe o listă naţională, pe care se pune ştampilă, nu una care nu a fost văzută de cetăţeni. Prin sistemul mixt se echilibrează reprezentarea comunităţilor locale, a cetăţenilor în aşa fel încât fiecare vot exprimat se transformă în madat exact acolo unde votul a fost exprimat“, a declarat recent Kelemen Hunor.

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: