Agerpres – Dan Voiculescu: Dacă proiectul bugetului de stat nu ajunge la Parlament până pe 15 octombrie, vom da în judecată Guvernul

Dacă proiectul bugetului de stat nu va ajunge la Parlament până la 15 octombrie, vicepreşedintele Senatului Dan Voiculescu şi Dan Voiculescu vor da în judecată Guvernul pentru iresponsabilitate fiscal-bugetară.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES, liderul conservator Dan Voiculescu a solicitat, prin intermediul unei declaraţii politice depuse la Senat, Guvernului să trimită proiectul bugetului de stat la Parlament în termenul prevăzut de legea finanţelor publice.

‘Conform Legii 500/2002 privind finanţele publice, Guvernul are obligaţia de a depune la Parlament proiectul bugetului pentru anul 2012 până la 15 octombrie 2011. Bugetul pe anul 2012 va fi un moment critic pentru actualul Guvern’, a afirmat Voiculescu.

Potrivit vicepreşedintelui conservator al Senatului, estimările Comisiei Europene arată că în anul 2012 deficitul bugetar al României se va situa la circa 3,6% din PIB ‘chiar şi în ipoteza extrem de optimistă a unei creşteri economice de 4%’.

‘În schimb, dacă această creştere economică nu va atinge 2%, aşa cum se prognozează, deficitul bugetar ar putea depăşi 5%, pe fondul unui nou val de recesiune. În condiţiile în care au asumat, în negocierile cu FMI, o ţintă de deficit bugetar de 3% în 2012, domnii Băsescu şi Boc vor încerca să reducă cheltuielile cu peste 2 miliarde de euro (cca. 1.5-2% din PIB). De fiecare dată când a fost necesară reducerea deficitului bugetar, regimul Băsescu a acţionat în două direcţii – a redus direct salariile şi pensiile şi a crescut taxele şi impozite. Suplimentar, s-a folosit şi de inflaţie, care a diminuat semnificativ valoarea reală a veniturilor populaţiei. Foarte probabil, şi de această dată va acţiona similar’, a spus Dan Voiculescu.

Vicepreşedintele Senatului a adăugat că, ‘pentru a-şi camufla intenţiile’, Guvernul va fi tentat să amâne cât mai mult dezbaterile parlamentare asupra proiectul de buget şi ‘să încerce, încă o dată, să îl treacă fulger, în ultimele zile ale sesiunii parlamentare, fără analize temeinice’.  ‘În aceste condiţii, pentru a preveni o nouă dezbatere superficială asupra proiectului bugetului de stat, cu efecte destabilizatoare pentru economia naţională, solicit Guvernului să-şi respecte obligaţia legală de a trimite proiectul de buget către Parlament până la 15 octombrie 2011. Dacă nu va respecta acest termen, am decis, împreună cu Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), să acţionăm în judecată Guvernul pentru iresponsabilitate fiscal-bugetară’, a subliniat Dan Voiculescu.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: