Agerpres – Teodor Atanasiu (PNL): UDMR-ului îi va fi foarte greu să refuze ultima ofertă a PDL privind reorganizarea administrativă

Deputatul liberal Teodor Atanasiu susţine că Uniunii Democrate Maghiare din România îi va fi foarte greu să refuze recenta propunere privind reorganizarea teritorial – administrativă, oferta pe care, după cum susţine parlamentarul, PDL le-ar fi făcut-o partenerilor din coaliţia de guvernământ şi care ar duce la înfiinţarea unei regiuni secuieşti.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, Teodor Atanasiu a spus că ‘ultima propunere pe care PDL le-a făcut-o partenerilor din coaliţia de guvernământ privind reorganizarea administrativă a României este una pe care UDMR-ul va putea cu greu să o refuze, spre deosebire de precedentele’.

Atanasiu crede că, deşi poziţia UDMR a fost foarte tranşantă în ultimele săptămâni, şi anume că nu se justifică în această legislatură să se facă o reîmpărţire administrativ – teritorială a României, de data aceasta maghiarilor ‘li se trânteşte pe masă o ofertă de nerefuzat – înfiinţarea mult-râvnitei regiuni secuieşti’.

Potrivit deputatului PNL, în această regiune s-ar regăsi toate localităţile maghiare din actualele judeţe Mureş, Harghita şi Covasna şi în care ponderea populaţiei maghiare este de peste 80%. ‘De asemenea, le fac şi o mini-regiune cu pondere maghiară substanţială în Crişana, (…) ceea ce pe liderii UDMR îi va duce în postura în care vor intra în conflict direct cu interesele populaţiei maghiare dacă o vor refuza’, a fost de părere deputatul PNL.

Atanasiu a spus că se aşteaptă ca, din acest motiv, coaliţia să ajungă la un punct de vedere comun privind reorganizarea administrativ – teritorială în această perioadă şi nu amânarea ei până după alegerile din 2012. ‘Cred că suntem în pericolul în care se va găsi un consens la nivelul coaliţiei de guvernământ şi, atunci, vom fi în postura de a lupta, funcţie de modul în care vor pune problema’, a adăugat acesta.

Liberalul a precizat că, în mod normal, ar trebui să fie o dezbatere parlamentară şi apoi să fie o lege pe care să o adopte Legislativul în urma unui referendum naţional, care să stabilească şi voinţa populară pentru această regionalizare.

‘Eu mă îndoiesc că un referendum naţional s-ar solda cu aprobarea unei astfel de iniţiative şi, de aceea, mă îndoiesc că cei de la putere vor aplica legea şi vor ajunge să facă vreun referendum naţional. Cred că vor refuza categoric să facă referendum naţional (…) şi cred că vor veni pe o asumare de răspundere, care să-i ferească de griji şi prin care să-şi impună voinţa care vine în partid de la Cotroceni’, a susţinut Atanasiu.

Deputatul liberal de Alba a conchis că, în cazul în care reorganizarea administrativ – teritorială se va pune în practică, USL va reînfiinţa, ‘imediat după câştigarea alegerilor din 2012’, cele 41 de judeţe, iar regiunile care vor fi formate peste aceste judeţe vor avea doar rol de dezvoltare regională şi vor prelua din sarcinile Guvernului în ceea ce priveşte dezvoltarea regională.

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: