Prima întâlnire a Noii Republici: urmașii lui Băsescu n-au încă rădăcini

Republica lui Neamțu s-a strâns greu, tare greu, într-o seară de joi, într-o sală pare-se voit austeră, la un pahar de apă plată și un sticks. Dacă ar fi fost înghesuială, temperatura ar fi crescut cu un grad, hai două. Așa, frigul de afară, combinat cu ploaia și lumina artificială rece au lăsat optmisimul să se manifeste doar în metafore, accesibile tinerilor antreprenori la costum. Cât îi privește pe bătrânii și doamnele venite să dea mâna cu Nașu’ Moraru, pentru ei, filosofia Noii Republici e încă o taină, cumva atrăgătoare, cumva de nepătruns.

“Cam slabă mișcarea”, constată, vizibil dezamăgit, Mihail Neamțu. Cu un sfert de oră înainte de începere, în sala Preoteasa stau cam abătuți două mâini de indivizi. În față, un desen cu un copac. Sigla viitorului partid.

Pe hol, un domn din noua generație, pensionar și invitat frecvent al TVR Info, Vlaston pe numele său, împarte hârtiile pentru adeziuni. O doamnă volubilă se ofere să completeze hârtiile și în numele celor doi fii. Foarte bine. Hârtiile sunt și așa multe și nefolosite. Aceeași doamnă continuă discuția cu profesorul Vlaston. “Doamne, ce mă bucur să vă văd. Cum vă merge căsnicia?”…

Neamțu încearcă să aprindă atmosfera. Și-a schimbat strategia și îi așteaptă pe viitorii membri ai partidului Noua Republică în prag. “M-ați chemat, am venit!”, îl abordează și pe el o doamnă coafată și rujată aprins.

Între timp, a apărut și invitatul special, Radu Moraru, cu “Noua Școală de gândire a dreptei” la subraț. Se plânge unui fan de sabotajul de la 10 TV, dar dă asigurări că va merge înainte. Se așează apoi undeva pe ultimul rând și refuză să vină în față, deși Neamțu și echipa îi pregătiseră un scaun în lumina reflectoarelor.

În tot acest peisaj obscur și pestriț în același timp, încep, în sfârșit, discursurile. Mihail Neamțu, bun vorbitor dealtfel, stă lipit de foile din față care abundă în metafore cu bobul de muștar. Atacă și subiectul sensibil, al legăturii cu PDL, criticând existența în partid a unui deputat condamnat de Instanță. Atacul e însă subțire și, mai târziu, confruntat cu același subiect, Neamțu va evita să se pronunțe ferm împotriva PDL.

În schimb, coincidență sau nu, Neamțu aduce în discuție temele și personajele preferate ale lui Traian Băsescu: de la o nouă Constituție, la votul prin corespondență, independența justiției, punerea în aplicare a rezultatului referendumului prezidențial de acum doi ani, reforma statului.

“Nu sunt omul lui Băsescu”, subliniază Neamțu. Nici cu Macovei n-are nicio legătură, dar recunoaște că o place. “Mi se pare că un partid ca PDL-ul de astăzi, duce o luptă bună”, susține liderul oficial al Noii Republici. Nu e clar în ce măsură sala în aprobă, însă un lucru e cert: îl ascultă cu atenție (cum rar se întâmplă la astfel de adunări politice).

La microfon urmează Nașu’. Pentru vreo 10 minute pare adevăratul lider al noii mișcări. Sala răspunde bine, discursul este adus mai aproape de realitate, metaforele sunt date pe sintagme și cuvinte de efect.  Vorbește despre neuronii nefuncționali ai actualilor politicieni, despre ziariștii “echidistanți”, despre sutele de Louis Vuiton ale copiilor de șmecheri, despre tembelul de Diaconescu, iar în final îi îndeamnă pe Neamțu să nu fie naiv. “Fii, tată, dur!”, este mesajul de final pentru tânărul intelectual cu care Lăzăroiu face schimb de scrisori.

Urmează partea de întrebări și interacțiune. O parte din membrii Noii Republici dau senzația că n-au înțeles nimic nici din discursul lui Neamțu, nici din filozofia platformei civice în curs de înregistrare.

Unii întrebă despre soarta țăranului român, alții despre monarhie. Odată ce le dai microfonul, cu greu îl mai poți lua înapoi, asta chiar dacă, în esență, oamenii nu spun nimic.

“Cum facem, domnule?’, sparge la un moment dat tiparul o doamnă din sală. E trup și suflet alături de Noua Republică, dar nu înțelege cum se vor putea pune în aplicare toate cele povestite până atunci.

Neamțu se cam bâlbâie. Nu are un răspuns pe măsura așteptărilor. `Trebuie să așteptăm. N-avem încă actele de la Tribunal. N-avem încă nici măcar un sediu real`, se plânge cel care susține că a renunțat la un post călduț într-o instituție de stat, recompensată cu vilă de la RAPPS, de dragul acustui proiect.

Printre nedumeriți apar însă și figuri coerente. Un grup venit din Sibiu și Brăila, tineri la vreo 30 de ani, bine îmbrăcați, antreprenori de meserie, spun că au pus deja bazele unor organizații locale. “Întâi ne-am întâlnit șase, apoi 12…”, explică unul dintre ei. Într-adevăr, se potrivesc profillului de resursă umană pe care Noua Repubică spune că îl caută. Sunt însă vreo șapte-opt, iar aspirațiile lui Neamțu pentru partidul său ating procentul de 10%. La viitoarele alegeri generale.

Se aproprie ora de închidere. De fapt, sala a fost închiriată pânâ la 21.00, iar Neamțu se scuză din nou, pe motiv că și așa costurile s-au ridicat la câteva sute de euro.

Încearcă un exercițiu de organizare a celor prezenți pe sectoare. Dintr-odată e agitație. “Haideți, până la fix mai putem sta la un pahar de apă. Serviți și niște sticksuri. Nu uitați să cumpărați un tricou sau o șapcă (n.r. a căror preţ este de 40, respectiv 25 de lei) la plecare, iar mâine să veniți la dezbaterea ISP (n.r. patronată de Baconschi)”, strigă Neamțu în microfon în loc de la `Rămas bun`.

Viitoarea întâlnire a Noii Republici ar urma să aibă loc la mijlocul lunii viitoare.

sursa: InPolitics

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: