MEDIAFAX – ONG-urile propun partidelor un pact pentru interzicerea mitei electorale şi a cumpărării voturilor

Cinci ONG-uri aliate în Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte propun partidelor un pact pentru un scrutin corect şi transparent prin care formaţiunile politice să-şi asume un cod de conduită ce prevede interzicerea mitei electorale, cu sancţiunea eliminării candidaţilor care se folosesc de ea.

„Pornind de la situaţia actuală a României, caracterizată de probleme economice grave, derapaje antidemocratice, un fenomen vizibil de creştere a rasismului şi a influenţelor de extremă dreaptă, considerăm că procesul electoral din anul 2012 va fi unul care va ridica dificultăţi cetăţenilor, guvernării şi societăţii civile deopotrivă. În plus, credem că modificările legislative privind organizarea administrativă şi comasarea alegerilor electorale locale şi generale, alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin – sunt elemente care vor destabiliza sistemul electoral şi vor creşte cota de agresivitate a campaniei”, explică reprezentanţii Coaliţiei de ONG-uri iniţiativa de a cere partidelor un pact pentru alegeri corecte.

ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Asociaţia Pro Democraţia (APD), Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii – Romani CRISS şi Transparency International România (TI-Ro) invită partidele la un pact de interzicere a cumpărării voturilor. Astfel, ONG-urile cer partidelor să-şi asume un cod de conduită pentru candidaţi, „cu scopul de a elimina din cursa electorală candidaţii predispuşi spre utilizarea mijloacelor ilegale şi imorale, cum ar fi mita electorală, alte forme de corupţie sau colaborarea cu fostele organe represive ale Securităţii”.

„Importanţa acestui mecanism este cu atât mai vizibilă cu cât un candidat care utilizează astfel de mijloace în timpul campaniei electorale este predispus să le folosească şi în timpul mandatului, ceea ce face ca opţiunea dumneavoastră cu privire la această propunere să fie relevantă pentru dorinţa de a asigura în mandatul 2012-2016 o administraţie publică performantă şi integră, care să servească interesele comunităţii şi ale cetăţeanului”, scriu reprezentanţii celor cinci ONG-uri

Prin acelaşi pact, aceştia le cer partidelor politice să participe la construirea instrumentelor necesare sancţionării candidaţilor care nu respectă regulile jocului, cerându-le politicienilor să le fie „parteneri în procesarea şi investigarea informaţiilor privind nereguli sau ilegalităţi”, ONG-urile angajându-se că vor participa la observarea alegerilor şi la monitorizarea campaniei electorale, dar şi la consolidarea cadrului legislativ electoral.

Cele cinci ONG-uri au anunţat în urmă cu mai multe săptămâni că au pregătit platforma online www.alegericorecte.ro, unde pot fi reclamate eventualele nereguli în campania electorală sau în alegeri.

„În speranţa că şi pe dumneavoastră vă îngrijorează lipsa de încredere a cetăţenilor privind corectitudinea campaniilor electorale şi a alegerilor, demonstrată de sondaje publice, lipsa de reprezentativitate a guvernărilor şi lipsa de consens dintre forţele politice, Coaliţia vă propune, având certitudinea că partidul dumneavoastră este deschis către utilizarea de practici democratice şi susţine desfăşurarea unui proces electoral cât mai corect, să acceptaţi public invitaţia noastră de a vă asuma Pactul pentru alegeri corecte şi transparente”, se precizează în pactul trimis de cele cinci ONG-uri partidelor politice reprezentate în Parlament.

Propunerea de a-şi asuma pactul a fost transmisă, conform reprezentanţilor APD, liderilor PDL, PNL, PSD, UDMR, PC şi UNPR.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “MEDIAFAX – ONG-urile propun partidelor un pact pentru interzicerea mitei electorale şi a cumpărării voturilor”

 1. ivi 20 octombrie 2011 la 9:18 AM #

  …e de sustinut initiativa de cat mai multa lume din societatea civila
  …un prim lucru de facut este de a se cere in primul rand justitiei ca numeroasele nereguli din ultima campanie (si nu numai) sa fie judecate cu celeritate si sa se arate clar ca justitia nu va mai tolera aceste lucruri…
  …cel mai important lucru de facut este de a propune o alta lege electorala (ceva de tipul celei germane in care sa armonizezi uninominalul cu nevoia de a avea partide cu oameni competenti…) si care sa nu mai reflecte doar interesele partidelor aflate la putere

  Apreciază

  • Gondolin 21 octombrie 2011 la 2:02 PM #

   am o singura problema cu acest manifest… o problema si jumatate, de fapt.
   Problema MARE: un pact (un gentlemen agreement) nu este suficient din punctul meu de vedere, nu cred ca faptul ca niste oameni disperati sa nu piarda alegerile (PDL) sau sa le castige (USL) vor putea sa respecte un astfel de pact, cand sunt interese atat de mari in joc. Daca aceasta coalitie si-ar fi propus modificarea legii electorale in sensul inaspririia cestuia fata de mita electorala (de orice fel!) as fi zis ca poate iese ceva. Dar un „pact”- nu imi provoaca mai mult de cat un zambet.
   Zambetul se schimba in rictus atunci cand apare jumatatatea de problema: faptul ca dintre cei sase semnatari sunt si doi basisti notorii (daca numele Neamtu spune ceva…) care nu au zis nici „pas” cu ocazia miilor de pungi aruncate de PDL in jocul electoral de la Neamt.
   Asa ca, in mare, initiativa este mai buna decat nimci, dar mi-e teama ca, pana la urma, nimicul se va alege de ea. Nimic bun, in orice caz.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: