Mediafax – Principesa Margareta: Regele Mihai este foarte emoţionat înaintea discursului din Parlament

Regele Mihai este foarte emoţionat înaintea discursului pe care îl va rosti în Parlament, pe 25 octombrie, moment la care nu va fi prezentă şi Regina Ana, a declarat Principesa Margareta, vineri, la lansarea volumului „Anul Regelui”, organizată la Muzeul Naţional de Istorie a României din Capitală.

Principesa Margareta a spus că tatăl său este foarte emoţionat înaintea discursului pe care urmează să îl rostească în faţa deputaţilor şi senatorilor, precizând că Regele Mihai a aşteptat mult timp acest moment. Totodată, Principesa Margareta a precizat că Regina Ana nu va fi prezentă în Parlament, cu prilejul acestui discurs.

Discursul va fi rostit chiar în ziua în care Regele Mihai împlineşte vârsta de 90 de ani.

Astfel, şedinţa solemnă a Parlamentului va avea loc marţi, 25 octombrie, la ora 10.00. La eveniment au fost invitaţi să participe: preşedintele României, foşti şefi de stat, consilieri prezidenţiali, Guvernul, guvernatorul Băncii Naţionale a României, primarul Capitalei, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice, directorii SRI, SIE, SPP, STS, Avocatul Poporului, preşedinţii Curţii Constituţionale, Consiliului Legislativ, Curţii de Conturi, ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, ai Consiliului Superior al Magistraturii, Academiei Române, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Asociaţiei Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul”, dar şi membrii corpului diplomatic.

Pentru acest eveniment, Regele Mihai a donat Parlamentului un bust de bronz al Regelui Carol I care va fi dezvelit la Palatul Parlamentului. Conducerea Camerei Deputaţilor a decis ca vicepreşedintele Camerei Adrian Năstase (PSD) şi liderul deputaţilor PNL Călin Popescu Tăriceanu să se ocupe de găsirea unui loc potrivit în clădirea Palatului Parlamentului pentru amplasarea bustului donat de Regele Mihai, a anunţat în 18 octombrie secretarul Camerei Dumitru Pardău. Totodată, Dumitru Pardău a precizat că bustul va fi dus duminică la Palatul Parlamentului, urmând ca marţi, după şedinţa solemnă, să fie dezvelit.

 

Această decizie a fost luată după ce secretarul general al Casei Regale, Constanţa Iorga, a informat, printr-o scrisoare, Camera Deputaţilor, că Regele Mihai a acceptat cu plăcere să fie prezent la şedinţa solemnă din Parlament. „Cu această ocazie, Majestatea Sa Regele face un gest de curtoazie faţă de gazde şi doreşte să ofere cadou un bust de bronz al Regelui Carol I, domnitorul în timpul căruia a fost promulgată prima Constituţie a României”, se arată în scrisoare.

Discursul susţinut de Regele Mihai în Parlament face parte din evenimentele programate de Casa Regală pentru „Jubileul 90” al Majestăţii Sale. Jubileul Regelui cuprinde şi evenimente culturale, decorări şi dineuri oficiale programate până pe 10 noiembrie.

Tot în cadrul „Jubileului 90”, vineri, a fost lansată cartea „Anul Regelui”, scrisă de Principele Radu şi publicată la Curtea Veche Publishing. Cartea „Anul Regelui” face parte dintr-un proiect mai mare dedicat Regelui Mihai de Principesa Margareta şi Principele Radu, în cadrul căruia au fost lansate, anul acesta, şi volumul „Lumea Regelui”, la editura Polirom, dar şi CD-ul „Muzica Regelui”, la Curtea Veche Publishing.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: