Mediafax – Ponta: Vom lansa o invitaţie la dialog pe tema bugetului pe 2012 către UDMR şi minorităţi

Liderul PSD, Victor Ponta, a anunţat că îi va invita la dialog pe tema bugetului pe 2012 pe reprezentanţii UDMR şi pe cei ai minorităţilor, „formaţiuni care, deşi se află în coaliţia de guvernare, dau încă dovadă de raţiune şi deschidere la dialog, ceea ce le lipseşte PDL şi premierului”.

Victor Ponta a afirmat, vineri seară, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că principala preocupare este, pentru luni, şedinţa USL la nivel central, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În faţa lipsei de dialog vom face cele zece propuneri ca amendamente şi vom propune acelor parlamentari care au curajul să iasă din disciplina de partid votarea unor măsuri absolut necesare pentru ca 2012 să nu fie mai rău decât 2011, aşa cum ni-l anunţă preşedintele Traian Băsescu”, a afirmat el.

Ponta a adăugat că va invita UDMR şi minorităţile la dialog pe tema bugetului.

„Tot luni vom lansa o invitaţie la dialog pe tema bugetului pe 2012 către UDMR şi minorităţi, formaţiuni care, deşi se află în coaliţia de guvernare, dau încă dovadă de raţiune şi deschidere la dialog, ceea ce lipseşte PDL-ului şi primului ministru”, a spus liderul PSD.

Întrebat dacă speră ca UDMR să sprijine amendamentele, Ponta a răspuns: „De principiu, da, pentru că UDMR şi minorităţile au rămas singura parte raţională a acestei coaliţii de guvernare. Am discutat cu ei lucruri care ţin de alegeri corecte, care ţin de respectarea Constituţiei, fără ca ei să treacă de partea noastră. Sunt în coaliţia de guvernare şi vor rămâne la guvernare, iar după 2012 vor fi în opoziţie, dar contează pentru ei, sunt singurii care mai gândesc”.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, declara, joi, la Craiova, că USL va vota în Parlament bugetul de stat pe 2012 dacă Guvernul acceptă cele zece propuneri formulate de opoziţie.

Ponta afirma că USL propune, pentru bugetul pe 2012, cinci măsuri sociale, cu impact negativ asupra veniturilor bugetare, şi cinci măsuri complementare, de reducere a cheltuielilor bugetare.

Cele cinci măsuri sunt reducerea CAS, revenirea TVA la 19% printr-o etapizare multianuală, introducerea schemei de ajutor a agricultorilor prin reţinerea doar a 9% TVA, menţinerea surselor de finanţare pentru proiectele cu fonduri europene, respectarea legii privind indexarea pensiilor cu rata inflaţiei.

Celelalte cinci măsuri anunţate de Ponta, de reducere a cheltuielilor bugetare, sunt: reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, suspendarea programului PNDI de „investiţii cu destinaţie strict politică”, interdicţia ca Fondul de rezervă al prim-ministrului să fie folosit pentru finanţarea unor autorităţi locale pe criterii politice, păstrarea contribuţiei actuale la pilonul II de pensii şi asigurarea cotelor de cofinanţare la proiectele europene.

„USL este dispus şi să voteze bugetul pe 2012 dacă discuţiile sunt fructuoase. Deocamdată nu am primit niciun răspuns la scrisoare pe care am i-am adresat-o premierului Emil Boc. Suntem în situaţia extrem de ciudată, dar specifică guvernării actuale, ei acuză opoziţia că nu vrea să colaboreze, dar noi trimitem scrisori şi ne prezentăm propunerile”, declara Ponta.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a adresat marţi o scrisoare deschisă premierului Emil Boc, menţionând că PSD este dispus să participe la dezbateri pe fond, alături de Guvern şi de Banca Naţională a României, cu privire la bugetul de stat pe 2012.

„Vreau să reiau, prin această scrisoare deschisă, invitaţia pe care v-am adresat-o încă din iunie, în calitate de copreşedinte al USL, prin care ne arătam disponibilitatea de a participă la dezbateri pe fond, alături de Guvernul pe care îl conduceţi şi de Banca Naţională, cu privire la bugetul de stat pe 2012. În lipsa unui larg acord cu privire la viitorul buget, credem că economia românească va avea de suferit, pentru că se va ajunge în situaţia adoptării, din nou, a unor legi importante nesusţinute de societate, neînţelese de către mediul economic şi foarte puţin legitime. Sigur, propunerile despre care vorbim (reducerea CAS, a TVA, precum şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii) pot atrage mai multe fonduri la buget în măsura în care sunt însoţite de stoparea risipei bugetare produse în prezent, prin proiecte care nu creează de fapt nici locuri de muncă, nici bunăstare şi nici relansare economică decât pentru o zonă privilegiată a clientelei politice, aşa cum se constată din majoritatea semnalelor pe care şi presa le comunică în ultima vreme”, scria Ponta.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: