Adevarul (sondaj IMAS): USL in continuare peste 50 %

Alianţa Opoziţiei este cotată la 52% în octombrie  în condiţiile în care, înainte de formarea Uniunii Social Liberale, cele două partide componente, PSD şi PNL, aveau împreună 58%.

Potrivit aceleiaşi cercetări efectuate de IMAS pentru ziarul „Adevărul”, USL se află cu mult în faţa PDL, partid cotat cu 17,6% din opţiunile celor care s-ar prezenta la vot. Chiar dacă a pierdut câteva procente de la începutul anului, alianţa Opoziţiei are alte câştiguri, crede preşedintele Pro-Democraţia, Cristian Pârvulescu. „Putem vorbi de un succes al Opoziţiei. Liderii Opoziţiei au contribuit la apariţia alternativei, cu toate greutăţile pe care le-a cunoscut USL. Pentru ei era important să se menţină peste bara psihologică de 50%”, afirmă Pârvulescu.

Analistul a adăugat că în condiţiile în care USL are un avantaj de 35 de procente faţă de PDL, Traian Băsescu îşi va dori şi mai mult să împingă PDL într-o logică bipolară. „Democrat-liberalii au însă un dezavantaj, pentru că anul viitor sunt alegeri, iar ei nu au făcut niciun pas concret pentru realizarea Mişcării Populare”, afirmă Pârvulescu.

Partidul lui Dan Diaconescu, pe locul trei

Potrivit sondajului, pragul electoral ar mai fi depăşit de Partidul Poporului, cotat cu 14,4%, de UDMR – 7,4% şi de PRM, cu 5%. Mai poate PDL să ajungă la guvernare, strângând în jurul său partidele mici? „Indiferent de declaraţiile pe care le face acum, Traian Băsescu va fi nevoit să numească un premier de la formaţiunea de pe primul loc. Restul sunt simple declaraţii politice, speranţe ale preşedintelui, la limita Constituţiei, dar simple declaraţii”, crede Pârvulescu.

Cum au evoluat partidele

Sondajul mai denotă că rata absenteismului ar fi de  37,5%. Astfel, 21,7% afirmă că nu ştiu cum ar vota, în timp ce 15,8% susţin că nu s-ar prezenta la urne. „Mi se pare un procent destul de ridicat de prezenţă, peste 60% . Dacă rezultatele sondajului se confirmă, sunt neaşteptat de mulţi oameni care s-au hotărât cu un an înainte de alegeri”, a comentat Cristian Pârvulescu. La ultimele alegeri parlamentare, desfăşurate în 2008, prezenţa la urne a fost de 40%, în timp ce la scrutinul legislativ din 2004 au votat 55% din români. Sondajul IMAS din octombrie confirmă trendurile existente pe parcursul anului 2011, variaţiile nefiind foarte spectaculoase.

Practic, Opoziţia a pierdut de la începutul anului şi până în prezent 6% din voturi. În februarie, luna în care s-a format USL, PSD era cotat cu 32,5%, iar PNL cu 25,5%, în total 58%. Cele două partide aveau, împreună, 55,6% în martie, 49,8% în aprilie, 52,5% în mai, 53,2% în iunie, 55,2% în iulie. Democrat-liberalii s-au menţinut şi ei pe aceeaşi linie de la începutul anului: 15,5% în februarie, 17,9% în martie, 15,7% în aprilie, 16,5% în mai, 15,7% în iunie şi 14,5% în iulie.

Liderii Opoziţiei conduc în topul încrederii 

Şi topul încrederii este dominat de lideri proveniţi din Opoziţie care ocupă primele cinci locuri. Liderul PNL, Crin Antonescu, este primul clasat cu 27,7%, în timp ce şeful social-democraţilor, Victor Ponta, are 25,7%. Pe locul trei se află senatorul liberal Teodor Meleşcanu cu 15,8%, în timp ce preşedintele Senatului, Mircea Geoană, are 14,5%. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, are 12,8% aprecieri pozitive.

Faptul că nu are nicio funcţie în ţară şi nu a fost implicat în luarea unor măsuri de austeritate pare să fie un avantaj pentru europarlamentarul PDL Theodor Stolojan. El este politicianul cel mai bine văzut din tabăra puterii, adunând aprecierile pozitive a 9,7% din cei intervievaţi. Traian Băsescu are 9,3%, în timp ce premierul Emil Boc 8,7%, iar liderul UDMR, Marko Bela, 5,8%. Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 7-17 octombrie, pe un eşantion de 1.021 de persoane şi are o marjă de eroare de ±3%.

62,5  din români s-ar prezenta la vot la viitoarele alegeri.

Biserica, de zece ori mai mulţi suporteri decât Parlamentul 

Clasamentul încrederii în instituţii este dominat, în continuare,  de Biserică – 80% şi Armată – 67,7%, singurele care au peste 50% la capitolul opţiuni favorabile. Mass-media are 44,4% în timp ce 44,3% din subiecţi au răspuns că au încredere în Primărie. Poliţia se bucură de o cotă de 38,2%, SRI are 36,9% iar Justiţia 24,2%. Instituţiile esenţiale într-o democraţie se află la coada clasamentului: sindicatele sunt apreciate de 19,3% din respondenţi, Preşedinţia de 14,3%, Guvernul de 10,4%, iar Parlamentul de 8,3% .

România, într-o direcţie greşită

Potrivit sondajului, foarte mulţi români sunt dezamăgiţi de situaţia economică din ţară: 48% afirmă că sunt „foarte nemulţumiţi”, 36,9% au răspuns „nu prea mulţumit” şi doar 4,1% sunt mulţumiţi. Răspunsuri similare au venit şi la întrebarea legată de satisfacţia faţă de nivelul de trai, unde peste două treimi din români au păreri negative.

Astfel, 34,7% nu prea sunt mulţumiţi,  32,3% sunt foarte nemulţumiţi, în timp ce doar 13,9% s-au declarat mulţumiţi. Majoritatea covârşitoare a celor intervievaţi – 83,9% sunt de părere că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, în timp ce doar 11,4% cred că direcţia este bună. De altfel, 63,4% din respondenţi cataloghează prestaţia actualului guvern drept mai slabă decât a celui anterior, 25,7% consideră că este la fel şi doar 5,9% cred că este mai bună.

Românii sunt la fel de critici şi în ceea ce priveşte comparaţia cu situaţia economică de acum un an. 40,3% din cei chestionaţi spun că situaţia economică este „ceva mai proastă” în timp ce 30,6% afirmă că ar fi „la fel”,  21% o cataloghează drept „mult mai proastă” şi doar pentru 7,2% este mai bună. Şi estimările legate de anul viitor sunt dominate de scepticism: 35,9% sunt convinşi că vor trăi mai rău, 31,8% cred că nivelul de trai va rămâne la fel, 14,6% afirmă că se va înrăutăţi foarte mult şi doar 9,9% estimează că se va îmbunătăţi.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: