ImpactNews: Băsescu vrea să taie definitiv salariile cu mâna Curţii Constituţionale

Traian Băsescu pregăteşte o nouă lovitură. El a fost astăzi La Curtea Constituţională în încercarea de a găsi o portiţă legislativă prin care Curtea să se pronunţe şi asupra hotărârilor definitive date de instanţe. În principal, este vorba de deciziile referitoare la construcţia şi execuţia bugetară. Cu alte cuvinte, Curtea Constituţională ar urma să primească dreptul de a avea ultimul cuvânt în cazurile în care bugetarii îşi revendică drepturile în instanţă.

Aceast lucru ar însemna că toate deciziile de acordare a salariilor pentru bugetari, fie ei profesori sau persoane numite în alte funcţii, vor putea fi reanalizate de Curtea Constituţională. În prezent, Curtea nu se poate atinge de hotărârile definitive. Băsescu s-a dus şi cu o statistică ce arată că sunt circa 30.000 de hotărâri date de judecători pentru acordarea diferenţelor salariale.

Săptămâna trecută, Băsescu a ridicat  aceeaşi problemă în faţa judecătorilor de la CSM, acuzând justiţia că dă prea multe hotărâri prin care statul este obligat să dea la loc drepturi salariale tăiate. Suma totală este de 9 miliarde de lei.

În esenţă, Curtea Constituţională ar urma să aibă noi atribuţii în privinţa hotărârilor definitive. Băsescu avea această ideea ca cetăţenii să nu mai poată ataca în justiţie chestiunile care ţin de execuţia bugetară de mai demult şi ea a figurat printre propunerile de revizuire a Legii fundamentale.

Problema este că, momentan, nimeni nu are o soluţie despre cum ar putea Curtea să se pronunţe în legătură cu hotărârile definitive. Unii spun că i se pot da noi atribuţii prin lege, alţii că trebuie modificată Constituţia. La Curte a existat însă o opinie generală că acest lucru trebuie să se poată face pentru că şi în alte ţări se procedează la fel.

Redăm şi textul din propunerea prezidenţială de modificare a Constituţiei:

„Controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat, cu excepţia celor care privesc raporturile cu Parlamentul, a actelor de comandament cu caracter militar, precum şi a celor care privesc politicile fiscale şi bugetare”

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: