Gândul – Ioan Rus: „Greii” PSD trebuie să îl susţină pe Ponta. Mircea Geoană are loc în partid

Fostul ministru de Interne Ioan Rus a declarat, joi, la RFI, că „greii” PSD trebuie să îl susţină pe Victor Ponta, el apreciind pe de altă parte că Mircea Geoană are loc în PSD. „Nu cu foarte mult timp în urmă am avut discuţii cu Mircea Geoană şi i-am explicat şi lui, dar şi lui Victor Ponta la fel că eu cred că mai degrabă ar trebui să fie umăr la umăr în construcţia politică, socială, economică, guvernamentală pe care acest partid trebuie să o facă în perioada următoare. Sentimentul meu în acest moment este că Mircea n-a înţeles acest lucru până-n capăt. Şi atunci voi fi alături de Victor Ponta în această conjunctură în care într-un fel sau altul a fost adus partidul”, a declarat Rus.

El a apreciat, însă, că organizarea unui congres extraordinar „este cam mult”. „Cred că între mijloacele la loc de cinste lângă fermitate se află şi negocierea, fără îndoială. Şi atunci, poate fi o atitudine împinsă până mai încolo, ca să ai de unde lăsa în negocieri şi ca să ajungi la soluţia cea mai bună. Eu mă pronunţ în ideea în care în acest partid e loc şi pentru voci, care într-un fel sau altul nu sunt în consonanţă totală cu vocea conducerii, care de fapt toate aceste lucruri vor da o medie sau o vână mijlocie în care apa curge cel mai lin. Dar dincolo de asta, nu sunt de acord cu excentricităţi şi cu idei dintr-acestea, care pot să submineze într-un fel sau altul unitatea partidului în jurul conducerii şi în jurul principiilor şi programelor pe care partidul le-a aprobat. Iar varianta aceea în care facem Congres… nu mi se pare că preşedintele partidului în acest moment trebuie să-şi pună în discuţie mandatul, în disputa cu Mircea Geoană. În niciun caz, nu mi se pare necesar acest lucru sau nu mi se pare neapărat necesar”, a adăugat Rus.

Întrebat dacă este de părere că în acest moment prezenţa şi atitudinea lui Mircea Geoană fac mai mult rău partidului, Ioan Rus a răspuns: „Acest lucru trebuie să-l cântărească Biroul Naţional şi Comitetul Executiv, eventual. În ultimă instanţă şi la limită, poate stabili chiar şi un Congres al partidului, dar nu cred că e cazul, repet. (…) Nici din punctul de vedere al lui Mircea Geoană, nu poate să provoace permanent o discuţie şi o dispută, încât să împingă lucrurile până spre a merge pe DA sau NU. Adică aici nu putem vorbi numai despre Victor Ponta ca şi atitudine de excesivă fermitate, să spunem. Putem discuta şi despre atitudinea lui Mircea Geoană ca excesivă… altceva, nu vreau să pronunţ acum un cuvânt…”.

Ioan Rus consideră însă că „Mircea Geoană are loc în PSD”.

„Este un fost preşedinte al partidului, eu l-am sprijinit cu toată forţa (…), crezând în capacitatea lui de a organiza, de a monta o structură de partid solidă, eficientă, competentă. Acest lucru nu s-a întâmplat nu din cauza partidului, care a muncit pentru el, ci s-a întâmplat mai degrabă din cauza unor superficialităţi ale lui. În acest moment, Victor Ponta este liderul partidului şi cred că toţi trebuie să ne raportăm la deciziile lui şi să-l sprijinim”, a adăugat Rus.

În ceea ce priveşte atitudinea aşa-numiţilor „grei” ai partidului, Ion Iliescu şi Adrian Năstase, Ioan Rus a declarat: „Nu vreau să fac vreo greşeală, pentru că nu cunosc în detaliu care este substratul tuturor acestor lucruri. Cu siguranţă, însă, că şi aşa-numiţii grei ai partidului trebuie să-l susţină pe Victor Ponta. Că la un moment dat poate să mi se pară mie sau dumneavoastră că nu fac acest lucru suficient de valid, este dreptul nostru să gândim şi aşa şi nu-mi permit să fac analize acum, că nu este cazul. Dar pot să afirm sau să exprim o dorinţă a mea ca aceşti grei ai partidului să facă bine să-l sprijine pe preşedintele partidului, Victor Ponta”.

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: