Ipoteze a la Cluj

Spuneam ieri intr-un alt articol (vezi aici) ca s-ar putea ca spasmele care agita in aceste zile PSD-ul sa nu fi fost doar rodul unei firesti nevoi de clarificare a raporturilor de putere in cadrul partidului, inainte de inceperea celei unei lupte electorale poate mai dura decat aceea, mistificata de catre comunisti, din martie 1945. Ci sa fi fost precipitate de mana lunga a agentilor acoperiti de culoare oranj. In dorinta de a da un os de ros analistilor politici si mass-media. Cu scopul ocultarii evenimentelor din alte zone ale politicii romanesti. Si dadeam exemplu scandalului ce aparuse la Cluj. Nu mult dupa plublicarea articolului, aflam ca primarul Clujului, Apostu, fusese retinut de catre DNA.

Concentrandu-ne pe afacerea Cluj, sa remarcam urmatoarele:

  • incepand din 2004, Clujul a fost un fief portocaliu
  • indiferent de cauze (ma indoiesc ca ele tin exclusiv sa talentul managerial al primarilor PD) Clujul s-a dezvoltat exploziv in perioada mandatelor lui Boc si Apostu (cel putin in comparatie cu perioada Funar)
  • pozitia lui Boc in cadrul partidului nu se baza nu numai pe relatiile sale speciale (am zice: de vasalitate) cu Batranul de la Cotroceni ci si pe faptul ca Boc era varful de lance al gruparii de la Cluj, una dintre cele mai eficiente grupari in plan electoral si adminsitrativ.

Daca grupul Falca de la Arad controleaza o buna halca din administratia statului roman (prin Ministerul de Interne si prin oamenii implantati la Finante) in schim gruparea Boc de la Cluj controla (este drept ca in acest caz controlul era mai lax) Procuratura si o parte din Justitie. Ori, intr-un stat in care instrumentele de forta par a juca un rol din ce in ce mai important (este drept, deocamdata numai informal) a avea sefii de la Procuratura Generala si de la DNA legati prin mii de fire de un grup de oameni cu rezidenta la Cluj se paote dovedi extrem de util.

Dar ceva s-a intamplat, la Cluj. Probabil puterea era prea mare si controlul prea usor de exercitat. Si, in lipsa unei presiuni exterioare eficace (in ciuda eforturilor de altfel laudabile ale opozitiei clujene, in special ale PNL) puterea oranj clujeana se pare ca a facut implozie. Disensiunile (mocnite, dar reale) in cadrul triunghiului Boc – Tise – Apostu incep sa faca victime. Radu Bica, vicepresedintele CJ Cluj, a fost prima victima – curand dupa el se pare ca va cadea si Apostu (ramane de vazut daca instanta de la Cluj, altfel cunoscuta prin severitate, va da in cazul lui Apostu prelungirea mandatului de arest preventiv, asa cum foarte probabil procurorii o vor cere).

Poate ca in spatele valului de arestari din randurile Famigliei pedeliste mai stau si alte considerente. Poate ca viitoarele nominalizari la conducerea Procuraturii Generale si ale DNA (mandatele lui Kovesi si Morar nu mai pot fi prelungite) au generat efervescenta in randurile procurorilor. Poate ca ultimele contre intre Basescu si magistrati isi vor fi avut si ele rolul lor in a determina o atitudine cava mai decisa fata de dosarele portocalii administrate. Pate ca si SRI se distanteaza de pueterea de acum, care, din pacate pentru ea, nu se poate eterniza decat ca proiect?

Cert este ca urmaririle informative din dosarele Bica si Apostu au fost realizate de catre SRI. Si nu ma indoiesc ca Batranul de la Cotroceni a cunoscut rezultatele incriminatoare pentru cei doi lideri clujeni. Si totusi, securea a cazut. Vom vedea daca securea are taisul de otel sau de mucava: s-a mai intamplat ca dosare instrumentate in mod vadit cu stangacie (sau prostie, sau rea credinta!) de catre procurori, sa fie respinse de catre instantele judecatoresti.

Una peste alta, daca in PSD se desfasoara o lupta in lumina tare a ringului public (lupta care s-ar putea sfarsi la fel de bine si cu demisii/excluderi dar si cu „pupat toti Piata Independentei”) in schimb, undeva in spatele cortinei de fum, se desfasoara o lupta necrutatoare in sanul Puterii portocalii. Si cred ca, in curand, vom vedea si sange acolo, nu numai hemoglobina.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Justitie a la Cluj « Blogul galben al lui Gondolin - 10 noiembrie 2011

    […] ma intrebam (vezi articolul) daca justitia clujeana va aviza favorabil cererea procurorilor pentru prelungirea arestului […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: