Jurnalul: FMI pune austeritatea pe Elena Udrea şi-i taie programul de patru miliarde de euro

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut Guvernului să plafoneze cheltuielile care vor fi efectuate în 2012 prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), a declarat şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks, citat de Jurnalul Naţional. Printre atâtea măsuri de austeritate anunţate de Franks ştirea a trecut aproape neobservată. Cerinţa FMI nu o lasă însă indiferentă pe Elena Udrea, ministrul Dezvoltării şi Turismului, care avea de administrat prin PNDI contracte în valoare de 4 miliarde de euro. Cu un aşa buget, PNDI a devenit prioritatea numărul unu al Ministrului Dezvoltării, după cum ea însăşi declara la începutul acestui an: “Cel mai important program pentru minister în acest an este Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, în valoare totală de 4 miliarde de euro, destinat modernizării infrastructurii. Este un program complex, care se re­feră la proiecte ale tuturor auto­ri­tă­ţilor publice locale la nivel naţional”.

De la 4 miliarde de euro la 240 de milioane de euro

Se pare însă că FMI nu este de acord cu viziunea Elenei Udrea, în condiţiile în care muntele de bani pe care vrea să îl investească ar urma să apese pe bugetul de stat puternic sleit de efectele crizei economice. FMI a cerut Guvernului să limiteze la 0,2% din PIB sumele alocate PNDI pentru 2012. Ţinta de deficit bugetar pe cash asumată de autorităţile române pentru 2012 este de 1,9% din PIB, iar în programul cu FMI va fi trecută o ţintă de 2,1% din PIB, incluzând şI cheltuielile în afara bugetului. Având în vedere că PIB-ul este de 120 de miliade de euro, 0,2% din PIB înseamnă 240 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, cheltuielile prin PNDI vor fi limitate în 2012 la doar 240 de milioane de euro.”Deşi proiectele din PNDI ar putea oferi investiţiile atât de necesare în zona rurală, autorităţile ar trebui să limiteze cu stricteţe cheltuielile în afara bugetului şi să îşi concentreze eforturile investiţionale pe proiectele cu finanţare europeană”, a afirmat oficialul FMI.Recomandarea lui Franks se bazează pe cifre clare: România poate accesa fonduri europene în valoare de 8 miliarde de euro până în 2013. Dublu faţă de cât vrea Udrea să contracteze prin PNDI. În plus, fondurile UE sunt nerambursabile iar decontarea banilor este strict supravegheată de Comisia Europeană situaţie care îngreunează posibilitatea de fraudă.

Ce vroia Udrea să facă prin PNDI

PNDI este programat să se deruleze în perioada 2011-2020 şi presupune, printre altele, construcţia a 10.000 km drumuri judeţene şi „de interes local”, construirea reţelei de apă şi canalizare în 1.500 de localităţi, precum şi finanţarea a 860 de proiecte ale autorităţilor publice locale rurale care, deşi eligibile, nu au mai prins finanţare europeană. „PNDI se finanţează de către constructori în primii doi ani, urmând ca statul să achite contravaloarea lucrărilor începând din 2013”, a declara ministrul Elena Udrea, la prezentarea bilanţului MDRT pe 2010.Va­loa­rea totală a PNDI este de 13,870 miliarde de lei fără TVA (adică circa 3,3 miliarde de euro, la care se va adăuga 24% TVA). Sumele pot fi ajustate însă prin Hotă­râ­re de Guvern, ca urmare a ac­tua­lizării valorii proiectelor, potrivit articolului 7 al Ordonanţei 105/2010, publicată în Monitorul Oficial 790 din data de 25 noiembrie 2010.Modalitatea aleasă oferă posibili­tatea realizării lucrărilor pe banii constructorilor desemnaţi prin licitaţie, urmând ca statul să îi plătească începând cu anul 2013, adică după alegeri, când este foarte posibil să se schimbe guvernarea. Astfel, acum sunt alese firmele care vor realiza lucrările, care pot contracta şi credi­te pentru realizarea acestora, cu garanţie de la stat, iar din 2013 sta­tul român va plăti inclusiv dobânzile la creditele făcute de constructori pentru realizarea acestor lucrări. Perioada de rambursare a sumelor cheltuite de constructori pentru lucrările din cadrul PNDI este 2013-2017.

Regii asfaltului au câştigat deja licitaţiile

Ministerul a scos la licitaţie toate pachetele de drumuri. Dintre firmele care au câştigat deja unele dintre aceste licitaţii amintim firma de casă a PDL, Tehnostrade- Spedition UMB, controlată de Dorinel Umbrărescu. Firma va reabilita drumurile din Suceava şi Botoşani pentru suma de 552 de milioane de lei fără TVA, precum şi drumurile din Iaşi şi Neamţ pentru suma de 541 de milioane de lei fără TVA.Finanţarea proiectelor prioritare din cadrul PNDI se asigură din sume alocate anual cu această destinaţie din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetul MDRT, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite, pe baza documentaţiilor tehnico-economice aprobate, conform legislaţiei în vigoare. Pe perioada realizării lucrărilor, finanţarea este asigurată de prestatorii, executanţii şi furnizorii cărora le sunt atribuite lucrările, în urma procedurii de achiziţie publică, din surse financiare proprii şi/sau din credite bancare, pentru perioada 2011-2020. Plata sumelor datorate prestatorilor, executanţilor şi furnizorilor, aferente lucrărilor recepţionate în cadrul proiectelor prioritare, se realizează eşalonat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul MDRT, în perioada 2013-2020.

Finanţarea europeană a proiectelor MDRT a fost sistată temporar

Dacă la capitolul contracte din bani publici MDRT se prezintă străluicit, relaţiile cu UE nu sunt tocmai bune. În iunie, Comisia Europeană a tăiat finanţarea mai multor proiecte gestionate de MDRT derulate prin Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR) – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport după ce a constatat mai multe deficienţe în urma misiunii de audit efectuată în România în perioada 28 martie-1 aprilie 2011. „În Raport, Co­mi­sia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii pu­bli­­ce folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de se­lec­ţie discriminatorii de către auto­ri­tă­­ţile contractante în selecţia cons­truc­torilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări simila­re”, potrivit unui comunicat al minis­te­rului. Comisia a cerut autorităţilor ro­mâne să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii Axei 2. În prezent, ministerul a verificat toate proiectele pe Axa 2 şi a transmis CE concluziile verificărilor şi propunerile de acţiune, potrivit unor surse din MDRT.” În urma reverificării procedurilor de achiziţie publică, pot fi pro­puse corecţii financiare cuprinse între 2% şi 100% din valoarea proiectelor găsite cu deficienţe”, potrivit MDRT.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Jurnalul: FMI pune austeritatea pe Elena Udrea şi-i taie programul de patru miliarde de euro”

  1. lenutaa_mirceaa 11 noiembrie 2011 la 8:53 PM #

    eu sunt handicapat da- austeritarea romania 2012 dupa unde bugetul de stat 2012 va fi foarte greu nu stiu? economie romania si international

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: