Comunicat de presa Alina Gorghiu privind tentativa ministrului Predoiu de a controla Justiția prin dreptul de a sesiza Inspectia Judiciara, 11 noiembrie 2011

PNL cere Cabinetului Boc şi Ministerului Justiţiei să renunţe la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi  procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, adoptat miercuri, în şedinţa de Guvern. 

Propunerea ca ministrul Justiției, o persoană numită politic, să poată avea dreptul de a sesiza Inspecţia Judiciară, de a putea obliga inspectorii la completarea anchetei, de a renunţa la începerea acţiunii disciplinare şi de a porni o acţiune disciplinară împotriva judecătorilor şi procurorilor sau, pentru prima dată în istorie, de a ataca în instanţă soluţia CSM cu privire la sancţionare reprezintă un atac grav la independenţa Justiţiei şi la principiul separaţiei puterilor în stat. Acest proiect  încălcă, în acelaşi timp, angajamentele pe care România şi le-a luat în perioada de preaderare la Uniunea Europeană.

Nu înţeleg cum Ministerul Justiţiei îşi asumă un astfel de proiect, având în vedere că, în Constituţie (articolul 134, alineat 2), Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte rolul de instanţă de judecată, prin secţiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor.

Or, deşi Constituţia prevede în mod explicit că, în aceste situaţii, ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ nu au drept de vot, ministerul condus de Cătălin Predoiu avansează un proiect de lege care permite acestora să demareze acţiuni disciplinare împotriva magistraţilor, să impună completarea anchetei inspectorilor sau, dimpotrivă, să solicite stoparea ei.

Este de neînțeles și faptul că în proiect se spune că inspectorii judiciari sunt independenţi, după ce tot în textul actului normativ se stipulează că sunt puși în mod neechivoc în subordinea inspectorului șef, care trebuie să le confirme actele (articolul 46, alineatul 3, din proiectul adoptat de Guvern), respectiv a ministrului, ceea ce consacră în fapt dependența lor operațională.

Prin faptul că guvernul Boc conferă Inspecţiei Judiciare personalitate juridică şi un buget distinct, Executivul goleşte practic de conţinut activitatea CSM şi reduce rolul acestuia la unul pur decorativ.

Independența administrativă a Inspecției, ca structură separată de alte instituții, inclusiv față de CSM (art. 64, indice 1, 2 și 7 din proiectul menționat), ridică şi întrebarea legitimă: “Cu ce costuri?”. Îşi permite Guvernul, în plină criză financiară crearea unei noi instituții, în conditiile în care avem deja una care a început să funcționeze în parametri de normalitate?

Am convingerea că, pentru imparţialitatea sistemului juridic, e nevoie de mecanisme proprii de autoreglare și control, nicidecum de interferenţe sau presiuni politice.  Mai mult, la nici o săptămână de la „perdaful” tras magistraţilor de către preşedintele Traian Băsescu pentru faptul că au existat decizii judecătoreşti ce nu au ţinut cont de restricţiile bugetare impuse de Guvern, declarate constituţionale, Executivul adoptă acest proiect de lege prin care anunţă că judecătorii pot fi sancţionaţi, constituind abatere disciplinară nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale ori a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii.

Nu în ultimul rând, proiectul Guvernului reintroduce prevederi ancronice, existente în perioada 1992-2005, precum cerinţa „bunei reputaţii” pentru accesul în magistratură şi menţinerea funcţiei de magistrat.  Operarea cu astfel de termeni este cu atât mai inoportună, cu cât nu există criterii pe baza cărora ar putea fi definită “buna reputaţie”.

În concluzie, PNL cere Guvernului şi Ministerului Justiţiei să renunţe la astfel de presiuni, având în vedere faptul că obligaţiile ce revin României din MCV susţin respectarea independenţei Justiţiei, întărirea şi eficientizarea ei.

11 noiembrie 2011 Deputat Alina Gorghiu, Preşedintele Comisiei pentru Justiţie a PNL

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: