InPolitics: Analisti politici despre excluderea lui Geoana din PSD

Dan Pavel

Excluderea lui Mircea Geoană demonstrează că Victor Ponta vrea să arate tuturor că este un lider de neclintit, afirmă analistul politic Dan Pavel, pentru Inpolitics, el fiind de părere că o atare decizie era previzibilă. „Votul Comisiei de integritate a PSD, vot care a fost exprimat în favoarea excluderii lui Mircea Geoană din partid, era unul previzibil. De fapt, chiar Geoană a invocat asta atunci când a solicitat ca din fruntea forului să nu facă parte senatorul Șova, fiindcă se antepronunțase. Acolo, în sânul partidului, sunt anumite lucruri care nouă ne scapă. Politica românească este lipsită de transparență. În PSD este un conflict pe fundalul ambiției lui Victor Ponta de a fi un lider de neclintit. Pe de altă parte, există foarte multe acuze de trădare la adresa lui Mircea Geoană. Ori este paranoia, ori social-democrații știu ceva ce noi nu știm. Până una alta, excluderea lui Geoană este o decizie colectivă. Interesele conducerii primează, asta este firesc. Partidele politice nu sunt analiști politici. Deciziile sunt luate din alte rațiuni acolo. Decizia asta arată că, din punctul de vedere al regulamentului intern, Mircea Geoană este vinovat. Pe de altă parte, se vede cu ochiul liber că Mircea Geoană nu este convins că și-a încheiat cariera politică”, comentează Dan Pavel.

Zoe Petre

Excluderea lui Mircea Geoană poate fi o acțiune menită să-i reducă la tăcere pe pesediștii care militează pentru consolidarea alianței cu PNL, afirmă analistul politic Zoe Petre, în exclusivitate pentru Inpolitics. Istoricul susține că o atare excludere face ”numai rău” PSD. ”Excluderea lui Mircea Geoană din PSD prinde cât se poate de rău partidului și opoziției ca atare. În loc să te lupți cu puterea, ajungi să te lupți cu liderii tăi. Din punctul meu de vedere, PSD a pornit în linie dreaptă spre pierderea funcției de președinte al Senatului. Convocarea Comisiei de Integritate la ora 13.00 și convocarea lui Mircea Geoană la ora 14.15, pentru a-i fi trântită ușa în nas, arată faptul că acolo se petrece un lucru urât. Eu stau și mă gândesc dacă nu este cumva o mișcare mai amplă care să îi destabilizeze, în PSD, pe toți aceia care susțin alianța cu PNL. Mircea Geoană a militat pentru asta. Se pierde și funcția de președinte al Senatului. Nu există ca acela care l-a împins pe Victor Ponta să facă asta să îi fi vrut binele. În loc să se discute despre primarul pedelist penal de la Cluj, social-democrații lasă televiziunile să discute despre ceea ce se întâmplă la sediul PSD. Dacă excluderea a fost pregătită de doi tineri fără experiență politică, Victor Ponta și Dan Șova, asta nu înseamnă că avem și garanția seriozității acestui gest”, conchide Zoe Petre.

Vasile Dâncu

Excluderea lui Mircea Geoană din PSD e o înfrângere a lui Ion Iliescu, care era obișnuit să fragmenteze autoritatea președinților PSD, afirmă fostul ideolog al social-democraților, Vasile Dâncu, în exclusivitate pentru Inpolitics. Sociologul clujean precizează că o astfel de decizie i-ar putea permite, totuși, lui Victor Ponta să instaureze un nou tip de lidership la vârful PSD, ceea ce le-ar putea prinde bine pesediștilor, pe viitor, chiar și în sondajele de opinie. ”Eu cred că în tot acest scandal din cadrul PSD, nu Mircea Geoană a fost principala miză. Desigur, Mircea Geoană a început scandalul dar, cu toate acestea, bătălia a fost pentru consolidarea puterii lui Victor Ponta. De altfel, Ion Iliescu și Adrian Năstase au încercat să blocheze, prin luări de poziție, o astfel de decizie. Astfel, se fragmenta autoritatea lui Victor Ponta în partid. Ponta a arătat că este singurul președinte al PSD care iese de sub autoritatea lui Ion Iliescu și își face un proiect pe care îl duce până la capăt. În trecut, atât Adrian Năstase cât și Mircea Geoană au fost victime ale lui Ion Iliescu care a știut să le fragmenteze puterea și autoritatea de lideri. Este a doua victorie a partidului împotriva lui Ion Iliescu. Acum, Mircea Geoană mai are încă un capital politic pe care l-ar putea evalua în altă parte. Sacrificarea unui lider cunoscut nu este, însă, o victorie pentru PSD. Pe moment, efectele nu sunt pozitive. Cu toate acestea, există posibilitatea ca Victor Ponta să reușească înlocuirea vechiului lidership al PSD. Să construiască un alt tip de conducere, fără de șovăieli, fără a da înapoi, fără a fi blocate acțiunile curajoase ale partidului. Eu cred că decapitarea lui Mircea Geoană poate avea consecințe pozitive pentru PSD, pe viitor. S-ar putea vedea asta în modul în care se va mișca partidul. Dacă Victor Ponta va reuși să valorifice acest moment, acest fapt s-ar putea vedea pozitiv și în graficele sondajelor de opinie”, explică sociologul clujean.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: