Agerpres – Deputatul Ciprian Dobre spune că procesul intentat UMF Tg Mureş ‘antrenează o tendinţă separatistă’

Deputatul liberal, Ciprian Dobre, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că procesul intentat conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş de către Asociaţia Maghiară pentru Pregătire Medicală şi Farmaceutică din România ‘antrenează o tendinţă separatistă’. ‘Mă îngrijorează această modalitate în care se pune problema în cazul UMF, pentru că un astfel de demers de fapt antrenează o tendinţă separatistă. Eu cred că astăzi, chestiunea legată de separarea etnică a studenţilor de la medicină este una absolut marginală şi fără importanţă pentru pregătirea medicilor din România. La Târgu Mureş nu învaţă numai studenţi români sau maghiari din Târgu Mureş, acolo funcţionează chiar şi Secţia de medicină militară a României, adică cu alte cuvinte, UMF nu este o instituţie a Târgu Mureşului sau a judeţului Mureş, sau a etnicilor maghiari sau români, ci este o instituţie de învăţământ superior a României, o instituţie naţională’, a arătat Dobre.

Acesta a spus că toate asociaţiilor care au legătură cu medicina ar trebui să depună eforturi să se ajungă la o unitate de excelenţă în ce priveşte învăţământul medical, ‘nu să separăm pe criterii etnice studenţii la şcoală’. ‘Cred că învăţământul românesc universitar sau preuniversitar are probleme mult mai mari. Cred că trebuie să avem mare grijă de cum construim profilul UMF, iar această chestiune legată de separarea etnică a studenţilor, la Târgu Mureş, cine promovează aşa ceva distruge brandul oraşului în ceea ce priveşte învăţământul medical. Avem o tradiţie în ceea ce priveşte învăţământul medical la Târgu Mureş şi nu ne-am construit-o pe separarea etnică a studenţilor, ci pe sudoarea unor profesori universitari, ne-am clădit-o pe sudoarea studenţilor care au învăţat în această universitate de medicină şi farmacie’, a subliniat deputatul PNL.

Acesta a precizat că, pe fond, nici măcar nu există posibilitatea tehnică de realizare a ceea ce doreşte asociaţia respectivă şi că UMF Târgu Mureş trebuie să rămână ‘o universitate fără separarea etnică a studenţilor’.

Dobre a mai spus că prioritatea UMF trebuie să fie calitatea învăţământului şi că tendinţele de dezmembrare a universităţii vor atrage o serie de consecinţe negative. Parlamentarul a mai susţinut că tendinţa separatistă manifestată la UMF Târgu Mureş ar fi fost încurajată de iniţiativele actualei puteri, prin lansarea subiectului reorganizării administrativ-teritoriale a ţării. ‘Ştiu că se vorbeşte despre dezorganizare administrativă a ţării, ştiu că se vorbeşte despre regionalizare. Despre dezmembrarea UMF vorbim în acelaşi context, pentru că dacă nu aveam un PDL, dacă nu aveam un preşedinte ca Traian Băsescu care să vorbească de regionalizare, de dezorganizare administrativă, probabil că nu aveam o astfel de cerere de dezmembrare pe criterii etnice a UMF’, a conchis Ciprian Dobre.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: